Eines d'intel·ligència artificial per a docents: com la IA pot millorar l'educació

10 de març de 2025

L'ús de la intel·ligència artificial en l'educació està transformant la manera com el professorat planifica i imparteix les seues classes. Les eines que et mostrem a continuació poden ajudar a optimitzar el temps, personalitzar l'aprenentatge i millorar la creativitat a l'aula. Des de la generació automàtica de materials fins a l'assistència en l'avaluació i el suport a la diversitat d'estudiants, la IA pot ser una aliada imprescindible per als docents.

Assistents d'escriptura i cerca

Els mestres dediquen molt de temps a la preparació de materials, correcció de textos i redacció de documents pedagògics. Els assistents d’escriptura basats en IA, com ChatGPT i Copilot, poden ajudar a millorar la qualitat dels textos, suggerir idees i estructurar millor la informació. A més, les eines de cerca implementades en els assistents poden facilitar l’accés a informació fiable i rellevant per a preparar classes més completes i actualitzades.

Un recurs molt interessant que ens dona la IA és l’adaptació dels recursos que creem. Per exemple, els docents especialistes en Audició i Llenguatge que necessiten crear material per als alumnes es poden ajudar de la intel·ligència artificial per millorar la qualitat dels recursos i adaptar-los als corrents de docència actuals que donen un millor resultat. Per a això, poden utilitzar ChatGPT o Copilot per tal de comprovar si els recursos que creen s’adapten al que recomanen les investigacions més recents o fer canvis cas que fora necessari.

Creació d’imatges a partir de text

La creació d’imatges a partir de descripcions de text pot ser molt útil per a il·lustrar conceptes, crear continguts visuals per a les classes o fins i tot desenvolupar activitats interactives per a l’alumnat. Eines com DALL·E i la IA de Canva poden ajudar els estudiants a comprendre conceptes, obtindre una representació del que estan estudiant a classe, etcètera.

Una situació real on aquestes ferramentes tinguen un gran interés seria a l’assignatura de Música i Dansa. La creació d’imatges amb aquestes ferramentes d’IA pot ser útil per a crear ritmogrames i fitxes amb les quals practicar la percussió corporal. Com ja sabeu, aquests recursos pedagògics afavoreixen que l’alumnat s’endinse en el llenguatge musical, tal com vam parlar en aquesta publicació.

 

Webinari sobre intel·ligència artificial amb Carles Sierra

Si vols saber més sobre intel·ligència artificial, et recomanem que mires el webinari que vam fer amb Carles Sierra per a ajudar els docents a implementar aquestes eines en el seu treball diari.

 

 

Reconeixement d’imatges amb IA

Hi existixen també d’altres eines com Google Lens que permeten traduir instantàniament textos impresos o manuscrits, identificar objectes, plantes i animals i digitalitzar apunts i documents de manera ràpida i eficient amb una sola fotografia.

Una aplicació directa seria la seua utilització en l’assignatura de Coneixement del Medi Natural, Social i Cultural. Per exemple, en una eixida al camp el docent pot utilitzar el telèfon per escanejar diferents arbres i obtindre informació detallada sobre cada espècie. D’aquesta manera, pot donar una explicació més detallada als alumnes sobre el que estan veient, com el nom comú i científic, la família a la qual pertany, la seua distribució al món... També hi ha altres aplicacions que es poden fer servir en una excursió al camp, com Merlin Bird ID, que ajuda a reconéixer les aus mitjançant una gravació del seu cant.

Transcripció de vídeos

Eines com Google Speech to Text o la integrada en YouTube poden ajudar els docents a transcriure automàticament entrevistes, presentacions, conferències, seminaris... La creació de text escrit a partir d’un fitxer d’àudio pot ser útil per a expandir els recursos que l’alumnat té a l’abast. Per exemple, vídeos en altres llengües poden ser traduïts instantàniament a l’idioma desitjat. El text resultant pot ser útil per a alumnat amb dificultats auditives o també es pot traduir a la llengua d’origen d’alumnat nouvingut, ajudant-lo a comprendre el contingut i seguir el ritme de l’aula.

Una aplicació concreta seria la transcripció de vídeos en altres idiomes en una classe de Valencià: Llengua i Literatura. Per exemple, en el cas d’un docent que haja de parlar sobre literatura universal, pot utilitzar aquestes eines per a generar una traducció instantània al valencià d'una entrevista interessant a un autor perquè tot l'alumnat puga llegir-la mentre escolta l'àudio original. Això facilita la comprensió del contingut i augmenta la quantitat de recursos útils que els docents poden emprar.

Assistents per a adaptar l’ensenyança

Ferramentes com Mathew i Twee poden generar contingut pràctic adaptat als estudiants i al currículum oficial. Concretament, poden ajudar a generar situacions d’aprenentatge, quaderns de seguiment, activitats, rúbriques...

Per exemple, aquestes aplicacions serien útils per a docents d’Anglés que necessiten crear recursos per a estudiants de diferents nivells. Un docent d’aquest idioma que tinga alguns estudiants que comencen a aprendre la llengua i d’altres amb un nivell superior, pot fer servir aquestes aplicacions per a crear exercicis de diferents dificultats a partir d’un únic text. D’aquesta manera, pot donar resposta als diferents ritmes d’aprenentatge dels estudiants o crear recursos on es puga personalitzar l’activitat i incidir en les febleses i necessitats de cada estudiant.

En conclusió, l’ús de la intel·ligència artificial en l’educació ofereix eines valuoses per optimitzar el temps dels docents i millorar l’experiència d’aprenentatge de l’alumnat. Si vols aprendre més sobre intel·ligència artificial, et recomanem llegir l’entrevista que férem a Carles Sierra sobre IA i educació, on parla sobre oportunitats i riscos per als docents.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2025 2024 2023 2022 2020