Panenca, cua de vaca o cacau: el curiós vocabulari del futbol i altres esports

28 de maig de 2024

En l’anterior entrada del blog vam parlar del vocabulari del treball i de l’origen d’alguns mots. En aquesta ocasió, hem pensat que seria interessant endinsar-nos en el vocabulari del món de l’esport i així poder repassar i donar a conéixer un nou glossari de paraules que segur que interessaran l’alumnat.

El món de l’esport compta amb un lèxic ampli i divers que emmarca mots tècnics i tàctics, així com expressions col·loquials utilitzades per aficionats i periodistes. Cada disciplina té el seu glossari de termes per a anomenar regles, moviments, equipaments i estratègies. Hui ens centrarem en el futbol, estimat per molts i odiat per molts altres.

Per exemple, sabies que bimba és una manera d’anomenar el baló? I en valencià... com diries quan un jugador o jugadora fa un xut molt fort? Doncs... quin cacau! Sí, cacau. I, segurament, si aquest xut resultara profitós i esdevinguera gol, algú de la grada podria cridar sorprés Xucurruc i al gamber!, una expressió que es fa servir per a indicar que s’ha fet un gol.

I, potser, a les aules de Primària ja no els sona la famosa expressió el baló fa un ciri, però segur que sí a molts docents. I és que, el vocabulari de l’esport també es va nodrint d’expressions populars que moltes vegades són encunyades per comentaristes o periodistes.

Altres mots tenen el seu origen en una jugada feta per un o una futbolista que després s’ha batejat d’una manera concreta per a anomenar a aquest tipus de jugada. Parlem, per exemple, de paradinha, panenca o cua de vaca.

Recursos per a l’aula

Totes aquestes paraules (i moltes més!) estan recollides en el vocabulari de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua dedicat només al futbol. Aquesta col·lecció també ofereix altres vocabularis específics, com ara el de la pilota valenciana. D’altra banda, diccionaris com el TERMCAT també tenen una secció específica i molt amplia per a l’esport. 

Lectures per a l’aula

Com ja hem vist, la passió per l’esport, ja no només pel futbol, es pot convertir en una font de vocabulari molt enriquidora per a l’alumnat. A més, aquest interés el podran satisfer amb lectures adreçades a les seues edats que parlen de l’esport i on es tracten valors importants com el respecte, la disciplina, la tolerància o el treball en equip. Et deixem per ací uns títols per a diferents edats, en què l’esport és l’escenari de la trama.

Per a l’alumnat d’Infantil i Primària

- Soc ferotge - des de 0 anys


Milo, un llop menut, entremaliat i aventurer, creix pensant que un dia, de sobte, es convertirà en un llop ferotge. Quan descobreix que això no passarà per art de màgia i que ha d’entrenar-se cada dia, com els altres llops de la bandada, Milo es pregunta: hauré de deixar de ser com soc per a ser ferotge? Els amics de Milo el coneixen molt bé i saben que no serà feliç entrenant-se cada dia com ho fan els altres, així que decideixen ajudar-lo.

Descobreix com Milo crea el seu propi camí i es converteix en un llop fort, àgil, ràpid, astut, sigil·lós, que arriba a saltar molt i molt amunt i fa que el seu udol travesse les muntanyes.

- Maria Club de Futbol – A partir de 5 anys


De major, Maria vol ser futbolista. Ho té tan clar que s’entrena des de ben menudeta per a fer-ho possible. Pot ficar gols asseguda, gitada i, inclús, fent la figuereta. I amb eixa mateixa habilitat haurà de defendre’s del rebuig dels xiquets del Tro Club de Futbol, l’equip del qual vol formar part.

- El gran llibre de les olimpíades – Des de 8 anys

 


Sabies que en una edició de les Olimpíades hi hagué una prova de carrera d'obstacles... aquàtica? Que la flama olímpica ha viatjat a l'espai i que alguns dels campions més grans de la història van viure fa milers d'anys? Els Jocs Olímpics no només són apassionants: també estan plens d'històries. Dels orígens als nostres dies, dels atletes més populars a les curiositats més inesperades, en les pàgines d’aquest llibre trobaràs la verdadera història de les Olimpíades.

Per a l’alumnat de secundària

- Canviem les regles – Des de 12 anys


Aquest llibre són molts llibres alhora. Per això, es pot llegir de moltes maneres. Una opció és llegir-lo d’una tirada. En la primera part, Teresa Broseta ens conta la història d’Olívia, un personatge de ficció que fa front a l’assetjament gràcies a un esport integrador com el rugbi. En la segona part, Patricia Campos escriu una sèrie de reflexions per a Olívia. Una altra opció és llegir-lo intercaladament: un capítol de la narració i la reflexió que li correspon, i així fins al final.

I segur que encara hi ha més maneres de llegir un llibre que ens convida a canviar les regles, a pensar el món des de la diferència, el respecte i la integració. És a dir, a pensar des de l’esperança d’Olívia, a pensar des de la confiança que la ficció es pot convertir en realitat.

- In corpore sano – a partir de 12 anys


Com tants altres joves de la seua edat, Joan s’obsessiona amb el seu físic. És una persona esquifida, que vol posar-se fort com el seu cosí Luca, que viu a Nàpols i estudia per a entrenador personal. Quan Joan va a Itàlia a passar les vacances d’estiu amb els seus familiars, decideix seguir els consells del cosí per a millorar la seua condició física. Però, a poc a poc, els dos s’adonaran que no tot és l’aparença. Com sempre diu Luca, «mens sana… in corpore sano».

Amb bona cosa d’humor i una mirada tendra, la novel·la recorrerà camins imprevistos, que ens parlaran d’amor, joventut, diferències culturals i el perill de caure en el culte al cos. Amanda, Daniela, Encarna o Giuseppe se sumen a un ventall de personatges inoblidables i carismàtics, amb l’estil característic de l’autor.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020