Dia Internacional de la Zero Discriminació - Idees per a l'aula

28 de febrer de 2024

L'1 de març celebrem un dels dies més importants de l'any: el Dia de la Zero Discriminació. Una jornada internacional que ens recorda que tots i cada un de nosaltres tenim dret a viure una vida plena i amb dignitat, sense importar qui som, d'on venim, quines són les nostres creences religioses, els nostres gustos i preferències o el nostre gènere, entre moltes altres coses.

La tolerància i el respecte són dos dels pilars fonamentals de la convivència en societat, i hem de transmetre aquests valors a la joventut. Per aquesta raó, com a docent, tens un paper molt important.

Idees per a treballar amb l'alumnat de Primària

  • Interpretació

Planteja diverses situacions en les quals l'alumnat es pose en el lloc d'altres persones. Un exemple seria imaginar i interpretar una situació en la qual un dels personatges és marginat i convidar la resta de la classe a dir o mostrar com reaccionaria davant d’eixe fet.

  • Mural per la inclusió

Demana a l'alumnat que pense en un lema per a celebrar el Dia de la Zero Discriminació. Per a emplenar el mural, proposa que facen un dibuix o que escriguen missatges sobre la tolerància. El mural servirà per a reflexionar sobre la importància d'aquest dia.

  • Llegim?

A través de la lectura, l'alumnat pot conéixer molts valors com la tolerància i el respecte. I és que, no oblidem que les històries ens permeten viure la vida d'altres persones. Ací deixem alguns llibres idonis per a llegir a classe en aquest dia.

  • Ara em dic Joana


Martí i el seu osset Joan juguen cada dia. Moltes vegades els acompanya la seua amiga Ada. Però un dia, l’osset està trist.

Xiquet o xiqueta? Només cada u sap com se sent, i davant d’això, el més important de tot és l’amistat. Una història commovedora, dolça i tendra que parla de la importància que té ser un mateix.

Llegeix-ne un fragment.

  • La xiqueta huracà i el xiquet esponja

 

Ella és explosiva, té molta energia i no para quieta! Ell és tímid i no li agrada l’acció, però és un gran observador. A través de les expressives il·lustracions de Lucía Serrano, coneixem dos infants que no s’assemblen gens. Els dos són intel·ligents i divertits, però de maneres tan diferents... Què passaria si es feren amics?

En La xiqueta huracà i el xiquet esponja, Ilan Brenman ens demostra amb humor que les diferències entre les persones no ens allunyen, sinó que ens enriqueixen.

Llegeix-ne un fragment.

  • Què amaguen els camps?

 

En un moment en què proliferen els horts solars a les nostres terres, aquesta obra planteja el debat necessari que confronta els interessos ecològics d’obtindre energia neta amb els propis de la vida rural i l’economia agrària.

Marc està enfadat: ha d’abandonar la ciutat i anar-se’n a viure al poble dels iaios, on creu que la vida deu ser molt avorrida. D’altra banda, Salima rep amb desgana l’arribada d’eixe nou veí que segurament no sap valorar la vida al camp.

Una història a dues veus: dos xiquets que, encara que tenen poques coses en comú, compartiran la missió de protegir l’estil de vida rural davant d’una gran amenaça.

Llegeix-ne un fragment.

Idees per a treballar amb l’alumnat de Secundària

  • Debat

Els adolescents poden debatre sobre temes de pes relacionats amb aquesta jornada. Per què no organitzem un debat entorn de la discriminació en les seues diverses formes? Fins i tot es pot convidar algun expert per a moderar el debat.

  • Treball de recerca

L'alumnat pot dur a terme un projecte d'investigació sobre la discriminació. Divideix la classe per grups i demana'ls que trien un tema. Serà més divertit si cada grup busca un cas històric de discriminació, investiga les lleis antidiscriminatòries que hi havia en eixe moment i intenta trobar alguna entrevista a les persones afectades.

  • Lectura

De nou, plantegem utilitzar els llibres com una eina per a aprendre. Ací us deixem algunes obres molt recomanades:

  • Una habitació als núvols

 

A l’estiu, Balma es trasllada a l’andana després de demanar als seus pares una habitació pròpia i allunyada dels seus germans menuts. Allí, troba una foto del seu rebesavi Daniel, que era pilot i va morir jove en un accident d’avió.

Balma vol saber més sobre el seu avantpassat, raó per la qual els seus pares li presenten el senyor Bellver, un home major que li explicarà moltes coses sobre Daniel i el món de l’aviació. Però no tot és tan bonic...

Amb l’inici del curs, Balma comença a conviure amb nous companys i companyes en un nou institut, li baixa la regla per primera vegada, discuteix amb els xics de classe sobre si una dona pot ser pilot i un ésser estimat mor. Tot això farà que Balma s’endinse en la tristesa i la preocupació.

Per sort, tot comença a canviar quan la iaia Elisa li regala el diari personal del rebesavi Daniel i amb la visita a classe d’una aviadora que esdevindrà el seu referent.

Llegeix-ne un fragment.

  • Refugiats

 

Un homenatge a totes eixes persones que en qualsevol moment de la història, en qualsevol lloc del món, s’han vist obligades a fugir de la seua terra i buscar una nova llar.

A través del temps i dels continents, un amulet acompanya les famílies que busquen un lloc segur on poder viure en pau. Però quan acabaran el seu viatge? A vegades, l’acollida no és com esperaven. Acompanyem diverses famílies en el seu exili per l’Egipte faraònic, Constantinoble o Europa, una història antiga i alhora molt actual.

Una història real que fa un repàs de les grans migracions de la història des de l’antic Egipte fins a l’actualitat.

Llegeix-ne un fragment.

 

I no se'ns ocorre una millor manera d'acabar aquesta entrada per al blog que convidant-vos a celebrar la diversitat i a treballar junts per un món millor. Recorda que una de les principals eines a l'abast de tots és la de fomentar un ambient respectuós i de tolerància, a l'aula i allà on anem.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020