Intel·ligència a l’escola: artificial o natural?

16 de maig de 2023

Article de Lola Moreno

Fa poc he visitat l’exposició «Sorolla. Orígens» al Museu de Belles Arts de València i, a més de quadres, he pogut veure en vitrines alguns objectes relacionats amb el pintor, com dos llibres que registren la matrícula de l’Escola d’Artesans i la de Belles Arts dels anys en què l’artista valencià estudiava allí. En observar-los, de seguida he pensat en la manera com ha canviat el mètode d’inscripció gràcies, fonamentalment, a la tecnologia. Si Sorolla alçara el cap, necessitaria uns quants dies per a assimilar les novetats

I, sense adonar-me’n, me n’he anat al món de l’educació i als últims canvis que ens han arribat. Després de la LOMLOE, el perfil d’eixida, els sabers bàsics, les situacions d’aprenentatge i l’avaluació competencial, la intel·ligència artificial ha irromput amb força, i aquesta aparició genera múltiples interrogants: Existeix encara l’escola tradicional? Què es considera «escola tradicional»? Els docents continuen explicant de manera magistral a l’aula? L’alumnat els escolta? Es fan deures de vesprada a casa? Què implica l’ús de l’adverbi encara en la primera pregunta? Hi ha hagut canvis? N’hi hauran?

El perfil del docent va canviar fa un bon grapat d’anys i continua en metamorfosi constant. Tot va tan a pressa que, segurament, quan acabe d’escriure aquestes línies ja haurà sorgit una nova extensió, una nova aplicació o la intel·ligència artificial serà capaç de fer alguna cosa més. Per tot això, hem de redefinir perfils i objectius. Si bé fins ara sempre havia defés que els millors formadors de docents eren altres docents, ara veig que hem d’ampliar l’horitzó i permetre que altres professionals ens ajuden amb aquest camí que el progrés va encetar fa anys. No és fútil. Correm el risc de perdre bons professionals amb plena vocació per l’ensenyança. I la societat no es pot permetre eixa errada.

Hem d’acceptar els avantatges de la tecnologia amb tota la precaució necessària. Però, si la resta del món avança, no podem fer-nos arrere i quedar fora de l’evolució. Busquem experts que, ben informats, puguen mostrar-nos les noves ferramentes. La irrupció de la intel·ligència artificial ens inspira temor, però hem de conéixer com funciona, quins són els punts forts (i febles) i de quina manera pot ajudar-nos-hi. A canvi, podrem reduir el temps que dediquem a algunes tasques (posar exàmens, fer rúbriques, preparar material per a les classes, atendre l’alumnat NESE…) i podrem aconseguir que el docent torne a ser el centre de l’aprenentatge.

La visió del mestre i del professor com a guia no és nova. Coneixem prou técniques i models que fonamenten aquest enfocament. La tecnologia no ha de suposar un obstacle, sinó un aliat. Precisament aquesta visió és la que va oferir a principis de mes el Cefire de Xàtiva amb les IV Jornades Activa’t. Al llarg de dos vesprades, un grup de professors van parlar de com utilitzen les TIC, les TAC i, també, procediments analògics. L’objectiu: oferir metodologies actives. És important no relacionar analogia amb classe magistral. I aquests docents ho van demostrar perfectament.

I la intel·ligència artificial? On queda? De moment, podem usar-la per a generar material, fer resums d’un tema determinat, crear imatges o, fins i tot, àudios. Però necessitem saber-ne més.

Webinar gratuït de Carles Sierra

Bromera us convida a conéixer-ne més amb Carles Sierra, director de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial que coneix en profunditat aquesta ferramenta, per mitjà d’un webinar o seminari web gratuït el dia 25 de maig a les 17 hores.

Sierra impartirà una sessió formativa dirigida a totes i tots els docents, en què parlarà sobre què és la intel·ligència artificial, quines aplicacions se li donen actualment i el possible ús de la ferramenta en l’àmbit de l’educació. El seminari es retransmetrà a través del canal de YouTube de Bromera i estarà presentat per Lola Moreno, professora de valencià i certificada per Google Educator.

L’expert en IA afirma que els sistemes generatius no busquen donar la veritat, sinó semblar creïbles als humans. Per això ratifica la importància que tenen els docents a l’hora d’ensenyar i fomentar l’esperit crític. Estem segurs que una conversa amb ell ens obrirà les portes a una nova manera d’entendre la nostra professió. T’hi apuntes?

El procés d’inscripció estarà obert fins al dia 23 de maig a les 14.00 hores a través de l’enllaç següent: https://bit.ly/3pAXA0h

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020