Bromera celebra l’any Carme Miquel

1 de març de 2023

Carme Miquel (la Nucia, 1944 - València, 2019) és una de les escriptores valencianes més rellevants de les darreres dècades i una important activista pel valencià en diferents àmbits, especialment en la seua faceta com a docent. És l’autora dels primers llibres de text per a l’ensenyament del valencià: Milotxa, Vola, Topi!, Parotet i Sucret. Va estar estretament vinculada amb el moviment de renovació pedagògica i fou impulsora d'entitats cíviques com la Federació Escola Valenciana, la qual va presidir de 1990 fins a 1994.

Al llarg de la seua vida va ser guardonada amb diversos premis, com el de Novel·la Ciutat d’Alzira per Aigua en cistella (Bromera, 1998) o el de la Crítica dels Escriptors Valencians, en reconeixement a la seua trajectòria (2016). Entre les seues obres destaquen Un estiu a la Marina Alta, Uns papers en una capsa, La mel i la fel, A cau d’orella, Murmuris i crits, L’amenaça de les grues, La tortuga Caterina i la col·lecció «Els contes de Marc».

Per tot això i molt més, Bromera ha decidit dedicar aquest any a Carme Miquel en col·laboració amb Escola Valenciana, que també dedica les Trobades a la mestra i escriptora. Per tot això, hem preparat un seguit de recursos perquè els docents de tots els cicles pugueu recuperar la seua figura.

Propostes per a celebrar l’any Carme Miquel

1. Itineraris lectors per a Primària i Secundària: Fem un recorregut per la trajectòria de Carme Miquel a través de les seues obres. Oferim claus per a entendre i treballar la lectura i una proposta d’activitats pràctiques i enriquidores perquè l’alumnat aprenga més coses sobre l’escriptura i gaudisca llegint els seus llibres.

2. Animacions lectores: Bromera ofereix un servei d’animació a la lectura per a centres amb activitats i tallers que pretenen enriquir la lectura i fomentar-la entre l’alumnat. Enguany s’inclouen en el catàleg activitats al voltant de Carme Miquel i la seua obra.

3. Concurs de booktubes: Envia el teu vídeo recomanant alguna de les obres de Carme Miquel i guanya diversos premis! 200 euros per a gastar-los en llibres per al centre més participatiu, 100 per al vídeo amb més visualitzacions i 100 per al més original! Consulta’n les bases ací.

4. Totes aquestes iniciatives coincideixen amb l’impuls al Premi de Literatura Juvenil dins dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, que a partir d’enguany portaran el nom de Carme Miquel.

Les Trobades d’Escoles en Valencià

Escola Valenciana dedica les Trobades a l’escriptora, presidenta de l’entitat entre el 1991 i el 1994. La finalitat és donar a conéixer Carme Miquel i Diego com a mestra, escriptora, ecofeminista i activista per la llengua i el país, així com també despertar la consciència ecologista de l’alumnat i promoure valors com la sostenibilitat, l’estima pel territori i la defensa de la llengua.

Ací tens totes les dates:


14 | 03 Xirivella (l’Horta Sud): Secundària i Batxillerat

22 | 03 Almàssera (l’Horta Nord): Secundària i Batxillerat

25 | 03 Benissa (la Marina Alta)

26 | 03 Elx (el Baix Segura i el Baix Vinalopó)

26 | 03 Almàssera (l’Horta Nord): Infantil i Primària

01 | 04 la Jana, Canet lo Roig i Cervera (el Maestrat)

01 | 04 Ontinyent (la Vall d’Albaida): Secundària i Batxillerat

02 | 04 Plaça de la Reina (València)

21 | 04 la Pobla de Vallbona (el Camp de Túria): Secundària i Batxillerat

22 | 04 Finestrat (la Marina Baixa)

22 | 04 Ròtova (la Safor-Valldigna)

23 | 04 Albalat de la Ribera (la Ribera)

23 | 04 Novelda (les Valls del Vinalopó)

23 | 04 la Vall d’Uixó (la Plana Baixa)

28 | 04 Xixona (l’Alacantí): Secundària i Batxillerat

30 | 04 Sant Joan d’Alacant (l’Alacantí)
Infantil i Primària

06 | 05 Alcoi (l’Alcoià i el Comtat)

06 | 05 l’Eliana (el Camp de Túria): Infantil i Primària

06 | 05 Canals (la Costera)

07 | 05 Xirivella (l’Horta Sud): Infantil i Primària

07 | 05 Benifairó de les Valls (el Camp de Morvedre)

11 | 06 Viver (l’Alt Palància)

Carme Miquel a Bromera i Tàndem

 

Aigua en cistella
Uns desconeguts irrompen en el tranquil retir d’Isabel amb la intenció de descobrir l’experiència vital d’aquesta dona a qui localitzen, encuriosits, seguint el rastre d’uns antics papers que deixà escrits un oncle seu, enamorat d’ella en silenci des que era jove. Aquests textos són el contrapunt a la narració d’Isabel, i ens ajuden a descobrir la senzillesa i la sensibilitat d’un personatge que, a més de treballar de criada, ha de saber encaixar les proposicions de l’amo. Tot i fer el possible per mantenir la integritat, la fugida a Barcelona i l’exili a Montpeller acceleren els esdeveniments cap a un final on l’amor i el desamor en seran protagonistes. En aquesta obra, que ha estat guardonada amb el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira 1998, la protagonista ens transmet, amb un llenguatge ple de matisos i de tendresa, la mirada càlida d’una València cridanera i alhora plena de grans silencis en temps de postguerra. Tot plegat, un conjunt de sensacions suaus i profundes com el perfum de la flor del gessamí.

Benilluna
Abans de morir, l’àvia Rosa va deixar a la seua neta Rosanna unes memòries en què revela el seu secret més ben guardat: quan va deixar Benilluna, es va casar amb el seu marit argentí i va emigrar a Amèrica, ja estava embarassada del seu primer amor, de qui no diu el nom. Per això, Rosanna retorna a Benilluna, on es retrobarà amb els seus orígens i des d’on reconstruirà la trajectòria vital de la iaia, marcada pel teló de fons de l’ascensió del peronisme i de la irrupció, després, de la terrible dictadura de Videla. Però sobretot, reconeixerà la valentia d’una dona que va haver de madurar a la força i que va poder fer front als entrebancs per salvaguardar el benestar propi i el dels fills.

La mel i la fel
Aquesta novel·la narra unes històries personals que l´autora situa en la comarca de la Marina Alta, a les acaballes del segle XIX. Les experiències vitals de les protagonistes, mare i filla, constitueixen un cant a la vida i són els eixos centrals d´un relat que ens mostra un món d´emocions, de rivalitats i de lluita per la supervivència expressades des de la quotidianitat dels quefers i els costums d´un poble.

A cau d’orella
Carme Miquel explica a la seua filla Roser i a tots els joves, fragments importants de la història més recent. També, les incògnites i sobretot les esperances del món que ens envolta.

Murmuris i crits
Carme Miquel torna a endinsar-se en el món complex de la reflexió. Ara ens mostra moltes qüestions que preocupen els joves com ara les drogues, la sexualitat, les noves tecnologies, les families canviants o les ONG.

L’amenaça de les grues
Sara Monroig ha estat vivint a Londres i Oslo durant molt de temps, distanciada de la seua gent. En tornar al poble descobrirà que els seus amics Vicent i Maria tenen problemes greus: volen obrir una casa rural i posar en marxa una cooperativa de productes ecològics, però són víctimes d’un boicot que posa en risc el seu futur. Alhora, Josep, el germà de Sara, rep unes telefonades anònimes intrigants. Quina relació tenen uns fets amb els altres? Carme Miquel ens ofereix una novel·la de gran actualitat, compromesa amb el medi ambient i que palesa que el perill principal que amenaça el nostre territori prové de l’ambició desmesurada lligada al ciment.

Uns papers en una capsa
Algú, des del tren, llança una revista per la finestra. Sara Monroig, aficionada als misteris comprén que hi ha algú en perill i convenç els germans perquè l'ajuden en una investigació apassionant.

El meu nom és un poema
Sabies que darrere de cada nom hi ha un poema? Si et fixes bé, en cada lletra hi ha versos amagats que porten tota la màgia de la literatura. Aitana, Andreu, Carme, Enric, Nerea, Jordi, Llúcia, Manel, Neus, Guillem, Sònia… Els setanta noms d’aquest llibre –i tots els noms del món– són un poema!

La tortuga Caterina
Un senzill conte d'animals amb una tortuga com a protagonista i els colors com a contrapunt. La vivacitat dels dibuixos estimulen la lectura com ho fa també el domini popular de l´autora.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020