ODS 1: Posar fi a la pobresa en totes les seues formes a tot el món

26 de juliol de 2022

La LOMLOE, la nova llei de educació que s’implanta ja en els cursos imparells pren molt en consideració els Objectius de Desenvolupament Sosteinible. Ja en el preàmbul, la LOMLOE parla sobre sostenibilitat i considera el desenvolupament sostenible com uns dels enfocaments claus de la llei. Amb aquesta llei es pretén reforçar i ampliar el compromís que l’educació ja havia adquirit en la LOE amb els objectius educatius plantejats per la Unió Europea i la UNESCO.

Què són els Objectius de Desenvolupament Sostenible?

Els ODS o Objectius de Desenvolupament Sostenible són 17 reptes que busquen tindre cura del planeta, la fi de la pobresa i les desigualtats i assegurar condicions de pau i prosperitat entre la població mundial. L’Organització de les Nacions Unides va proposar aquesta iniciativa, que fou ratificada per 170 països de tot el món i que comporta un pla de treball durant quinze anys per a aconseguir acomplir-los. Els 17 ODS són:

1. Fi de la pobresa
2. Fam zero
3. Salut i benestar
4. Educació de qualitat
5. Igualtat de gènere
6. Aigua neta i sanejament
7. Energia assequible i no contaminada
8. Treball decent i creixement econòmic
9. Infraestructuresresilients, promoció de la industrialització sostenible i foment de la innovació
10. Reducció de les desigualtats
11. Ciutats i comunitats sostenibles
12. Producció i consum responsable
13. Acció pel clima
14. Vida submarina
15. Vida d’ecosistemes terrestres
16. Pau, justícia i institucions sòlides
17. Aliances per a aconseguir objectius

Com hem anat veient, molts d’aquests ODS es poden treballar conjuntament amb les huit competències que designa la LOMLOE i que són:

1. Comunicació lingüística
2. Plurilingüe
3. Matemàtica, ciència, tecnologia i enginyeria (STEM)
4. Digital
5. Personal, social i d’aprendre a aprendre
6. Ciutadana
7. Emprenedora
8. Consciència i expressió culturals

Fi de la pobresa

Malgrat que la taxa de pobresa mundial s'ha anat reduint des de l'any 2000, encara el 10 % de la població de les regions en desenvolupament continua subsistint amb menys de 2 dòlars diaris. En concret, a l’Àfrica subsahariana el 42% de la població continua vivint per davall del llindar de la pobresa.

Però, la pobresa és més que la falta d'ingressos i recursos per a garantir uns mitjans de vida sostenibles, és un problema de drets humans. Més enllà de la fam i la malnutrició, la falta d’un habitatge digne, l’accés limitat a serveis bàsic com l’educació i la salut, la discriminació i l’exclusió social, formen part del problema junt amb l'absència de la participació dels pobres en l'adopció de decisions, especialment d'aquelles que els afecten. Acabar amb la pobresa requereix polítiques actives i valentes en l’àmbit econòmic. Però, aquestes iniciatives han de tindre en compte la sostenibilitat, la inclusió i la promoció de la igualtat.

Les dades ens donen pistes de per on han d’anar eixes polítiques econòmiques: 783 milions de persones viuen per davall del llindar de la pobresa; per cada 100 homes pobres, n’hi ha 122 dones; l’Àfrica subsahariana és la zona més castigada per la pobresa extrema; els conflictes armats són una de les causes de la pobresa en molts països; un de cada quatre xiquets menors de cinc anys té una alçada inadequada per a la seua edat... I així podríem continuar. Però, una de les formes més eficients, probablement, de lluitar contra la pobresa és fer visible eixa realitat en els països amb més recursos. També sensibilitzar de la necessitat d’acabar amb aquesta xacra si volem avançar com a societat global civilitzada, ja que un dels problemes principals del nostre temps és el distanciament de la societat occidental dels problemes que afecten els països en desenvolupament. Uns problemes que molt sovint tenen el seu origen als països rics.

Treballar els ODS a l’aula

Aquests objectius tenen també aplicacions dins de l’aula, i els equips docents tenen l’oportunitat de ser part activa en la consecució d’aquests objectius i en l’aplicació del que es coneix com a Agenda 2030.

Des de Bromera apostem amb força pels compromisos que suposen els ODS i per això, en el primer dels objectius, t’oferim una sèrie de lectures per a diferents edats en les quals treballem precisament amb la idea de visibilitzar la pobresa a l’hora que sensibilitzem per a evitar el distanciament dels xiquets i xiquetes com a primer pas en la lluita contra esta xacra.

Per a Infantil:

Fora els murs!

 

Quan un grup de tèrmits equilibristes africans arriba al jardí, alguns veïns comencen a alçar murs per a protegir-se. Però... són tan perillosos com conten?. També disponible en versió imprempta.

Per a Primària:

Mònica, Tonet i l'home que fabricava flautes de canya

PREMI DE NARRATIVA INFANTIL VICENT SILVESTRE 2015
Mònica i Tonet coneixen casualment Modu, un senegalés que viu en un molí abandonat, i decideixen ajudar-lo. Els dos xiquets veuran la crua realitat a què s’enfronten Modu i altres immigrants quan la policia els obliga a anar-se’n perquè no tenen la documentació. Però, abans, Modu els regalarà a cadascun una flauta de canya i una pedra preciosa amb grans poders.

Per a l’ESO:

En un lloc anomenat guerra

 

Una guerra llunyana, un país desconegut, un jove periodista que debuta com a corresponsal i un xiquet disposat a fer-li d’intèrpret a l’infern. Més enllà de la guerra, de les necessitats de l’un i de l’altre, de la supervivència del jove i l’afany d’aventura del periodista, el cor i l’amistat s’imposaran a la bogeria.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020