ODS 9: Indústria, innovació i infraestructures

15 de desembre de 2022

Els objectius de desenvolupament sostenible tornen al nostre blog! Fins ara, hem parlat de la fi de la pobresa, la fam zero, la salut i el benestar, l’educació de qualitat, la igualtat de gènere, l’aigua neta i el sanejament, l’energia neta i assequible i el treball digne i el creixement econòmic. Hui, parlarem del nové ODS.

Indústria, innovació i infraestructures

Per a començar, llacem la pregunta següent: Quins són els objectius d’aquest ODS?

- La construcció d’infraestructures amb la capacitat d’adaptar-se als canvis i els problemes que puguen sorgir.

- El foment de la industrialització sostenible i inclusiva.

- La promoció de la innovació.

I passem a la pregunta següent: Per què són tan importants aquests objectius? Imaginem-ho. Si no s’invertira en infraestructures, en indústria o en innovació, seria molt difícil aconseguir un creixement econòmic, desenvolupar-se en l’àmbit social o lluitar contra el canvi climàtic, entre d’altres. A més, amb el creixement tan accelerat de l’economia mundial i l’augment de les desigualtats, és de vital importància tindre una indústria capacitada per a proporcionar igualtat d’oportunitats, i que ho puga fer protegida per unes infraestructures sòlides i la inversió en innovació.

Quan sorgeix el problema? Quan en alguns països que encara estan desenvolupant-se continua sent molt complicat accedir a infraestructures tan bàsiques com les carreteres, l’electricitat, l’aigua o les tecnologies de la informació, entre d’altres. Si anem un poc més enllà, no poder accedir a tot el que hem dit abans o el fet de no invertir podria donar lloc a deficiències en àmbits tan valuosos com el de la sanitat o l’educació.

Algunes dades interessants

Segons les Nacions Unides:

- El 16 % de la població no té accés a canals de banda ampla mòbil.

- En alguns països africans, la manca d’infraestructures afecta la productivitat de les empreses en un 40 %, aproximadament.

- L’efecte de multiplicació del treball de la industrialització es tradueix de la manera següent: cada ocupació en la indústria crea 2,2 llocs de treball en altres sectors.

- Les empreses que treballen en el processament i la producció industrials, que són mitjanes i menudes, constitueixen el 90 % de les empreses de tot el món i ofereixen entre un 50 i un 60 % dels llocs de treball.

Metes

Les Nacions Unides ens informen de les principals metes d’aquest ODS. En fem un resum breu de les més importants:

- Desenvolupar infraestructures que afavorisquen el desenvolupament econòmic i el benestar social.

- Promocionar la indústria inclusiva i sostenible.

- Facilitar l’accés de les indústries menudes als crèdits assequibles i la integració en les cadenes de valor i en els mercats.

- Modernitzar la infraestructura i ajudar les indústries a ser sostenibles.

- Augmentar la investigació científica.

Com sempre, per a tractar aquest ODS a l’aula, us proposem una sèrie de materials que poden afavorir la introducció de la temàtica i ajudar l’alumnat a entendre-la.

Pel·lícules

Tucker: L’home i el seu somni (Tucker: The Man and His Dream). Conta la història de Preston, un home que aspira a crear un automòbil que capgire la societat de la seua època: un cotxe que siga potent, ràpid i amb un disseny revolucionari. Per a aconseguir-ho, demanarà ajuda a la seua família i s’enfrontarà als magnats més poderosos de la producció en sèrie de Detroit. Us deixem el tràiler en versió original.

Chef. Està protagonitzada per Carl Casper, un cuiner que decideix emprendre un nou camí laboral després de perdre la seua faena. Amb el suport de l’exdona i el seu millor amic, decideix muntar una parada de menjar ambulant.


Programes

El premi. Un programa d’À Punt que fa un recorregut per les empreses més destacades de la nostra terra. Els treballadors participen en un concurs improvisat.

Llibres

- Per als xiquets i les xiquetes d’Educació Infantil:

Galeria dels invents. N’hi ha per a tots els moments!

 

Un llibre que explica als menuts i a les menudes de casa alguns dels invents més revolucionaris de la història de la humanitat. Et deixem un fragment del llibre.

- Per a Educació Primària:

Meravelles del món.

 

Un llibre que fa un recorregut per totes les èpoques i els cinc continents per a traslladar-nos fins als grans monuments de la història. Un viatge extraordinari ple de secrets, curiositats, llegendes i aventures! Llegeix-ne un fragment.

- Per a la gent jove que cursa l’ESO:

Ella i màquina.

 

Una obra de teatre que parla sobre la relació entre les persones i les noves tecnologies. Et deixem un fragment del llibre.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020