Idees per a tutories: Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

23 de novembre de 2022

A diari, veiem als mitjans de comunicació les conseqüències més impactants del masclisme en la nostra societat: violència física i assassinats de dones a mans dels seus marits; violacions, sovint grupals; insults i crits a la llar... però què passa quan una persona fa un comentari sexista o quan a una dona se li impedeix de manera subreptícia ocupar un càrrec de responsabilitat a la seua empresa? Aquests també són exemples de violència contra les dones.

És de vital importància detectar aquest tipus d’actituds i assegurar-nos que els més joves sàpien identificar totes aquelles violències masclistes que tenen lloc en la nostra societat de manera reiterada. Sovint, es tracta d’actituds que es normalitzen i camuflen emparades pels rols establerts i per una societat estructuralment masclista.

A continuació, vos deixem aquesta infografia elaborada per ONU Mujeres sobre els indicis de maltractament en una relació:

Els llibres com a eina per a la transformació social

Hem fet una selecció de llibres que us ajudaran a tractar la problemàtica masclista a les aules. Llegir ens serveix per a conéixer realitats desconegudes, per a posar el nostre focus d’atenció de la temàtica tractada i ens fa reflexionar. I les reflexions, poden arribar a ser moltes i molt enriquidores quan es treballen els llibres grupalment. Comencem.

Hola, estúpid monstre pelut!

 

Un monstre, el pare, que sempre està malhumorat i no para de tirar gripaus per la boca. Com es pot lluitar contra aquest monstre estant encara dins de la panxa de la mare?

Un llibre de Fina Casalderrey per a xiquets i xiquetes a partir de 10 anys. Com sempre, us deixem un fragment del llibre. També, la nostra proposta didàctica.

Còmplices

 

Isabel-Clara Simó, una de les escriptores valencianes més importants de la nostra història, va escriure Còmplices. L’obra està protagonitzada per Miquel, un home treballador que no és tan diferent de cap altra persona, que se sap culpable, però se sent innocent i amb el qual podríem arribar a solidaritzar-nos encara que siga un criminal... A través de la seua confessió, tindrà lloc una denúncia contra el maltractament a les dones.

Et deixem un fragment del llibre.

En la foscor de la nit

 

L’autora, Christine Aventin, ens enfonsa en la història d’Alexandra, una jove adolescent que viu a París. Allà, es passa el temps estudiant, amb els seus companys i vivint amb fascinació l’univers nocturn de la ciutat. Un dia, la seua vida canvia per sempre: sa mare, que es guanya la vida exercint la prostitució, és assassinada pel seu proxeneta. En eixa situació, Alexandra es decideix a buscar son pare, un total desconegut per a ella.

Dones

 

Vos portem un altre llibre d’Isabel Clara-Simó, es tracta de Dones.

En el llibre podem trobar retrats de dèsset tipus de dones. L’autora va escriure: «És tan necessari creure que les dones no estan capacitades per a determinades feines com pensar que totes són tendres, sensibles i intuïtives. Cada dona és un individu, no és l’espècie».

Et deixem un fragment del llibre.

Pel·lícules sobre violència masclista

The Accused (‘Acusats’)

Sarah és violada per un grup d’homes en un bar. Després de denunciar els fets a la policia, l’ignoren i pensen que la violació l’ha provocada ella. L’única persona que creu en el seu testimoni és la fiscal Kathryn Murphy.

Room (‘L’habitació’)

La pel·lícula conta la història de Jack, un xiquet de cinc anys, i sa mare. Els dos viuen en una habitació que es converteix en tot un univers per a Jack i en una presó per a ella. A les nits, la mare amaga el seu fill en l’armari, per si ve Nick. Amb el pas dels anys, la dona ha estat capaç de crear tota una vida per al seu fill a l’interior de l’habitacle, però la curiositat del menut no podrà ser ofegada durant més temps, així com tampoc la desesperació d’ella.

Rotas

Un documental de Luis Lorente que conta la història de Consuelo, víctima de violència de gènere. La protagonista es troba esperant un tren que la portarà a viure una nova vida. Mentrestant, recorda totes les coses que va viure junt amb Celia, una dona més jove amb qui va compartir moltes vivències en el centre d’acollida i a qui va intentar ajudar a recuperar l’autoestima. Tanmateix, les dues decidiren agafar camins distints.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020