Tradicions nadalenques valencianes

22 de desembre de 2022

Sabies que les estrenes de Nadal són una tradició difícil de trobar fora de la nostra terra? O que durant la nit de Nadal els carrers de la localitat d’Onil s’omplin de cercles de foc? I... pots imaginar unes festes sense torrons? Ja vos avancem que a Xixona no poden.

Falten pocs dies perquè arribe Nadal i ens hem decidit a fer una entrada per al blog parlant de les tradicions i els costums nadalencs més valencians.

Tot el món a la taula!

De segur que et venen al cap un bon grapat de receptes per a cuinar per Nadal, però n’hi ha algunes que, durant generacions, s’han emprat els dies més marcats de les festes. I no, per exquisit que siga, no val esmentar el més que popular torró de Xixona, ja que existeixen altres delícies tradicionals del nostre territori com ara les casques de Reis.

Sabies que les casques de Reis existien molt abans que els tortells? Entre els seus ingredients podem trobar l’ametlla, l’ou, el sucre i el moniato. Normalment va decorat amb xocolates, gominoles i peladilles, i encara perdura en la tradició d’algunes localitats de la Safor. L’altra curiositat d’aquest dolç la podem trobar en la caixa que el protegeix: són els avis i padrins els qui, any rere any, n’utilitzen sempre la mateixa per a transportar les casques i, arribat el moment, l’hereten els nets i els fillols.

T’agradaria saber més sobre aquesta recepta? Et deixem un vídeo d’À Punt on podràs descobrir tots els seus secrets.

Abans de passar al següent apartat, no podem oblidar un dels plats més contundents que existiran mai: el putxero. Quina delícia! Un plat perfecte per a l’hivern i amb receptes ben diverses depenent de la zona i de la persona que el cuina. I tu? Com el prepares?

Les estrenes

Per si hi ha alguna persona que pensa el contrari, les estrenes són una tradició molt valenciana! Segons el costum, els avis i els padrins han d’estrenar els seus nets, fillols i filloles.

 

Sabies que l’origen d’aquesta tradició es remunta a l’època romana i que el seu nom prové de la deessa Estrènia, que simbolitzava la prosperitat per a l’any nou?

Nit dels Fatxos

Se celebra la nit de Nadal a Onil. Els seus veïns i veïnes roden els fatxos pels carrers vestint-los de llum i calor. És una tradició centenària.

Ací et deixem un article amb més informació i un vídeo on se'ns explica com es fan els fatxos.

Música, mestre!

Ai, les nadales... Durant el mes de desembre sonen pertot arreu i tenen el poder d’impregnar-nos de nostàlgia. Però hi ha algunes nadales que són un poc més difícils de trobar.

Pastorets i pastoretes. Cançons valencianes de Nadal.

 

El grup Urbàlia Rurana ha preparat aquest llibre-CD amb catorze versions de cançons populars de les nostres comarques. En el llibre podràs trobar clàssics com «Pastorets i pastoretes», «Esta nit farà lluneta», «Done’m asguilando», «L’olla de Nadal», i altres temes inèdits, perfectes per a cantar-los en família!

Et deixem aquest vídeo on Alícia Boscà ens parla sobre la màgia i un fragment del llibre.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020