Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere

31 de març de 2023

El 31 de març se celebra el Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere. Una cita que s’aprofita per a impulsar la conscienciació i sensibilització envers el col·lectiu amb l’objectiu d’acabar amb la discriminació que pateixen.

A l’entrada del blog parlarem sobre la situació del col·lectiu i veurem algunes dades impactants. A més, al final, llançarem algunes preguntes amb la idea de fer un debat amb l’alumnat de batxillerat.

Comencem!

Mites entorn del col·lectiu

Ja sabem que els prejudicis estan a l’ordre del dia en qualsevol societat. Aquests, sumats a la ignorància, poden desembocar en alguns mites que s’estenen a la velocitat de la llum i arriben a enquistar-se en algunes persones. Alguns exemples de falses creences a les quals s’enfronta el col·lectiu trans són:

- La creença de que totes les persones trans se sotmeten a cirurgies de reassignació o a tractaments hormonals. Açò és fals. Moltes persones no poden accedir a una Unitat d’Identitat de Gènere, o directament no volen sotmetre’s a intervencions o tractaments.

- Totes les persones trans són heterosexuals. Fals. De la mateixa manera que ocorre amb les persones cisgènere (les que se senten identificades amb el seu gènere de naixement), les persones trans també tenen desig i afecte dins d’un ampli espectre.

Debat – Batxillerat

A continuació, i amb la idea de fer pensar i reflexionar al nostre alumnat, vos deixem algunes preguntes per a crear un espai de debat a l’aula. La informació està extreta d’un estudi elaborat pel Ministeri d’Igualtat.

- Segons dades de l’ONU, en alguns països s’ha detectat un augment de la violència contra el col·lectiu LGTBIQ+ en el moment en què la seua societat ha fet algun tipus d’avanç en l’àmbit legislatiu. Aquest «fenomen» també s’ha observat amb anterioritat quan s’ha intentat detindre la segregació o la discriminació per motius de raça. Per què creus que ocorre?

- El risc d’exclusió, com molts altres processos de naturalesa social, no afecta a les persones de manera individual, sinó que afecta de forma col·lectiva. A què pot ser degut?

- Únicament un 25 % de les persones trans tenen estudis universitaris, mentre que la mitjana espanyola es troba en un 37 %. Quines en poden ser les raons?

Recomanacions de lectures

Ara em dic Joana

 

 

Martí i el seu osset Joan juguen cada dia. Moltes vegades els acompanya la seua amiga Ada. Però, un dia, l’osset està trist.
Xiquet o xiqueta? Només cada u sap què és i com se sent i, davant d’això, el més important de tot és l’amistat. Una història commovedora, dolça i tendra sobre ser u mateix.

Llegeix-ne un fragment.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020