Activitats per a treballar el 8 de març a l’aula

22 de febrer de 2023

S’apropa el 8 de març, una de les efemèrides més treballades a les escoles i als instituts. Podem reivindicar el 8 de març de moltes formes: la lectura, les sèries de televisió… però també ho podem fer amb continguts didàctics. En definitiva, el més important és conscienciar l’alumnat de les desigualtats de gènere que encara existeixen i tractar de combatre-les des de l’aula.

No hem de donar per fet que tot el nostre alumnat és conscient de la violència masclista o que en totes les famílies s’accepta com a un fet real. Per això cal treballar aquesta qüestió a les aules des d’un punt de vista didàctic i fent molta pedagogia.

També és important fer entendre a l’alumnat que cal reivindicar els drets de les dones tots els dies de l’any, per tant, aquestes activitats que ara us recomanem són vàlides per a qualsevol moment del curs. De la mateixa manera, és important transmetre el missatge que, per exemple, existeixen moltes dones referents i multitud d'obres protagonitzades per dones que poden ser les nostres heroïnes.

Aprenem i juguem

Especialment per a l’alumnat de Secundària i Batxillerat proposem una activitat lúdica amb la qual podem descobrir dones referents valencianes del món de la cultura amb preguntes senzilles sobre la seua vida o trajectòria. Aprendrem noms d’autores, aspectes curiosos de les seues vides o títols de les seues obres més destacades. Abans de jugar, podeu donar una ullada a aquesta presentació.

Podem limitar-nos a jugar o preparar algun dossier sobre alguna de les autores i per a treballar-la amb més profunditat. També us recordem que en el nostre Programa d’Animació Lectora podeu trobar sessions i tallers que versen sobre escriptores, o fins i tot que els protagonitzen.

Accedir al roda paraules sobre escriptores valencianes.

Referents en el camp de la música

La valenciana és una terra on la música està molt arrelada i, per tant, tenim moltes dones que s’hi dediquen i que paga la pena conéixer. Si detectem que tenim alumnat interessat en la música o si, per exemple, volem treballar la biografia a classe, podem aprofitar l’efemèride del 8 de març i centrar la lliçó en compositores valencianes.

Ací podeu descarregar un dossier amb informació sobre compositores elaborat per la valenciana Sakira Ventura, que des de l’any 2020, du a terme una iniciativa gràcies a la qual ha aconseguit elaborar el mapa de Creadores de la Història de la Música, on recull la presència de les dones a escala internacional en aquest àmbit.

Nosaltres hem fet un recull i un pòster centrat en les dones valencianes que apareixen en el projecte. Descobreix-ho tot ací.

Any Carme Miquel

 

Enguany, Escola Valenciana dedica les Trobades d’Escoles en Valencià a Carme Miquel i Bromera també llança l’any Carme Miquel per a recuperar la figura d’una de les nostres escriptores més importants.

 

Carme Miquel (la Nucia, 1944 - València, 2019) fou docent i escriptora. És l’autora dels primers llibres de text per a l’ensenyament del valencià: Milotxa, Vola, Topi!, Parotet i Sucret. Al llarg de la seua vida va ser guardonada amb diversos premis, com el de Novel·la Ciutat d’Alzira per Aigua en cistella (Bromera, 1998) o el de la Crítica dels Escriptors Valencians, en reconeixement de la seua trajectòria (2016). Entre les seues obres destaquen Un estiu a la Marina Alta,Uns papers en una capsa, La mel i la fel, A cau d’orella, Murmuris i crits, L’amenaça de les grues, La tortuga Caterina i la col·lecció «Els contes de Marc».

En Bomera i Tàndem tenim llibres per a totes les edats de l’autora de la Nucia, per si voleu treballar algun fragment, o fins i tot el llibre sencer, de cara al 8 de març o en qualsevol altre moment de l’any.

A més, des de Bromera hem llançat un concurs de booktubes sobre Carme Miquel per a les escoles vinculat a les Trobades. Consulta'n ací les bases.

Isabel-Clara Simó

Isabel-Clara Simó és una altra de les grans autores valencianes i de qui Bromera disposa també d’un gran fons editorial.

 

Isabel-Clara Simó (Alcoi, 1943 - Barcelona, 2020) ha sigut una de les escriptores valencianes amb una trajectòria literària més sòlida. Al llarg d'una carrera intensa i ferma, ha obtingut èxits tan contundents de crítica i públic com l'aclamada novel·la Júlia; l’obra pòstuma El teu gust; l'obra de teatre Còmplices; novel·les d'èxit com La innocent (Premi València), La vida sense ell, Raquel, Joel, Dora diu que no, El meu germà Pol (Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira),Un tros de cel i L'amant de Picasso, així com les col·leccions de relats Dones i Homes, que han gaudit d'una enorme acceptació per part dels lectors i les lectores.

Així mateix, ha obtingut diversos premis literaris de prestigi, com el Premi Víctor Català per És quan miro que hi veig clar; el Premi de la Crítica del País Valencià per Ídols; el Premi de la Crítica Serra d'Or per Històries perverses, o el Premi Sant Jordi per La salvatge.

A més, comptem amb un itinerari lector per a treballar les seues lectures de manera profunda i contextualitzada. Així, podem fer alguna activitat sobre la seua trajectòria vital, treballar alguna lectura completa o alguns fragments.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020