ODS 3: igualtat de gènere i aigua neta i sanejament

18 d'octubre de 2022

L’any 2015, els Estats Membres de l’Organització de les Nacions Unides van aprovar l’Agenda 2030 en matèria de sostenibilitat. Van crear un total de 17 objectius orientats a posar fi a la pobresa i la fam, millorar la salut de la ciutadania, aconseguir un major benestar social i progressar en l’accés i la qualitat de l’educació de la població mundial, entre d’altres.

L’any 2019, el secretari general de les Nacions Unides va demanar als distints sectors socials que actuaren a tres nivells: el mundial, el local i l’individual.

Fins ara, hem parlat al nostre blog sobre la fi de la pobresa, la fam zero, la salut i el benestar i l’educació de qualitat. Hui, ens centrarem en els dos següents: la igualtat de gènere i la qualitat de l’aigua.

Igualtat de gènere

El gran avanç al llarg de les últimes dècades en matèria d’igualtat de gènere no ha estat suficient per a trencar totes les barreres discriminatòries que patixen les dones en forma de lleis i normes socials.

Si ens fixem en algunes dades que proporciona l’ONU podem vore com, en 18 països, els marits poden impedir que les dones treballen (i ho poden fer emparats per la llei). En 39 països, les filles no tenen els mateixos drets d’herència que els fills. En 49 països, les lleis no protegixen les dones de la violència domèstica.

Davant d’aquestes dades tan preocupants, l’ODS per la Igualtat de gènere marca fites que s’han d’assolir en els pròxims anys. Entre les més importants trobem:
- L’eliminació de tota forma de violència contra les dones i les xiquetes.
- Posar fi a la discriminació per raó de gènere.
- L’eliminació de pràctiques com el matrimoni infantil, precoç i forçat.
- L’erradicació de la mutilació femenina.

Idees per a treballar a l’aula

• Per als menuts i menudes:

Busca imatges de joguets, professions i peces de roba. Enganxa-les en una superfície vertical com, per exemple, un tauler de suro. Per torns, cada xiquet i xiqueta ha d’escollir una imatge i comentar en veu alta per què l’ha triada. En acabar, quan tots tinguen un element de cada, caldria fer una posada en comú i posterior reflexió al voltant de la perspectiva de gènere.

• Per a treballar a l’institut:

El llibre I tu, ets feminista?, aborda algunes de les preguntes i respostes més comunes sobre feminisme des d’un punt de vista filosòfic. Una reflexió sobre els xicotets esdeveniments quotidians que, encara que semblen inofensius, no ho són.

 

Al web de Bromera pots llegir un fragment del llibre i trobaràs una proposta didàctica que t’ajudarà a tractar el llibre a l’aula.

Aigua neta i sanejament

Encara que puga paréixer estrany, actualment existixen milions de persones que no tenen accés a aigua potable. Dos de cada cinc éssers humans no disposen d’una instal·lació bàsica on llavar-se les mans amb aigua i sabó. Més del 80 % d’aigües residuals d’activitats humanes van a parar als rius i els mars sense cap tractament previ que n’evite la contaminació. Seguim?

Davant d’esta tessitura, i per tal d’evitar que la manca d’aigua i la brutícia siguen un problema per a la població, es planteja l’objectiu d’aconseguir un accés universal i equitatiu a l’aigua potable, així com prendre mesures per tal de posar fi a la defecació a l’aire lliure i aconseguir que totes les persones tinguen a l’abast un servici de sanejament i higiene adequats. Per descomptat, també es busca la reducció de la contaminació i de l’abocament de residus sobre les aigües.
Idees per a treballar a l’aula

Idees per a treballar a l'aula

Per tal de treballar a classe, vos deixem aquest documental de menys de 20 minuts titulat World’s Water Crisis (‘La crisi mundial de l’aigua’). L’episodi ens planteja un gran interrogant: quin preu li posem a l’aigua alhora que garantim el seu accés com a dret humà?

Un altre documental interessant és Camino de agua: tras la huella del cambio climático, en què podrem vore el treball de científics de la Universitat Nacional de Colòmbia interessats en l’estudi de l’aigua i l’ús que li donem. Es tracta, sens dubte, d’una bona oportunitat per tal d’aprendre com podem disminuir el nostre impacte negatiu alhora que visitem ecosistemes de gran bellesa.

 

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020