Es confirma: llegir en paper va associat a una major comprensió lectora

21 de desembre de 2023

La Universitat de València (UV) ha publicat un article en què s’assegura el següent: «La lectura lúdica en paper ajuda a la comprensió més que si es fa mitjançant suports digitals». Aquesta conclusió ha sigut extreta d’un estudi de l’Estructura de Recerca Interdisciplinar de Lectura (ERI) de la UV. En aquest estudi han participat quasi mig milió de persones. Entre les dades més destacades trobem la relació entre la comprensió i la freqüència de lectura de textos impresos i digitals: «Si un estudiant passa 10 hores llegint llibres en paper, la seua comprensió serà probablement de 6 a 8 vegades major que si llegira en dispositius digitals durant la mateixa quantitat de temps».

Una altra dada sorprenent que inclou l’article és que la majoria dels hàbits de lectura digital s’associen a una comprensió lectora mínima. A més, s’hi explica que la lectura digital amb una finalitat informativa, com podria ser en llibres electrònics, pàgines web o plataformes informatives, tampoc té una relació positiva amb la comprensió.

L’estudi s’ha publicat en la revista Review of Educational Research, una de les més importants del sector de l’educació. Ací us deixem l’article de la UV.

Consells per a millorar la comprensió lectora del nostre alumnat

Plantegem una sèrie de propostes que ajudaran a l’estudiantat a entendre el que lligen. Cal tindre en compte que aquestes tasques es poden dur a terme amb joves de qualsevol edat.

- Fes preguntes obertes.

Parlar sobre tot allò que s’ha llegit (després d’una frase, paràgraf, capítol o llibre) els ajudarà a entendre el text. A més, és una bona manera de treballar la capacitat de resumir, una eina d’allò més útil per al dia a dia.

- Busqueu context

Inclús un llibre replet de fantasia en necessita. Una manera ben senzilla de fer-ho és relacionant tot allò que s’ha llegit amb les experiències pròpies.

- Utilitza estímuls visuals

Si tens alumnes que han començat a llegir recentment, utilitza estímuls visuals que els ajuden a entendre el contingut. Els àlbums il·lustrats són perfectes per a fer-ho.

- Treballeu el que llegiu

Si el teu alumnat té molta experiència llegint, treballeu la relació de conceptes clau, la detecció d’idees principals i secundàries, la comprensió del caràcter dels personatges i la seua situació, etc.

- Crea un bon clima per a la lectura

Aquest consell, encara que semble obvi, és molt important: assegura’t de generar un bon clima per a la lectura. Busca un entorn silenciós i còmode i tracta de transmetre passió per la lectura rememorant històries que t’hagen marcat.

- Recomana llibres que agraden

A l’hora d’aconsellar una lectura, assegura’t que a l’alumne o alumna li agrada la temàtica, l’autor o autora o la col·lecció (si el llibre forma part d’una). Si és així, iniciaran la lectura amb una actitud molt positiva que afavorirà la concentració i la comprensió.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020