Dia Mundial de l’Aigua- Idees per a l’aula

20 de març de 2024

El dia 22 de març se celebra el Dia Mundial de l'Aigua, una efemèride aprovada per l'ONU en 1993 amb el propòsit de conéixer i conscienciar sobre la importància que té l'aigua dolça i abordar els desafiaments relacionats amb la seua gestió i conservació a escala mundial.

Enguany, el lema que han triat les Nacions Unides per a celebrar aquesta efemèride és «Aigua per a la pau», per a posar de manifest que l'aigua pot crear pau o desencadenar conflictes. Una dada! En 2024, la vida de més de 3.000 milions de persones en el món depén de l'aigua que travessa les fronteres nacionals. No obstant això, només 24 països al món tenen acords de cooperació per a tots els recursos hídrics que comparteixen. Això vol dir que la resta de països es podrà veure abocat a dures negociacions o conflictes sobre la gestió d'aquesta aigua. Això posa en relleu la importància de la cooperació, l'agermanament i la pau entre les regions.

Amb aquest motiu, Bromera ha preparat una entrada per a tractar aquesta temàtica a l'aula, tant en primària com en secundària, amb idees que motiven l'alumnat a aprendre més sobre l'aigua, la seua importància i els seus enormes beneficis per a les persones.

Idees per a treballar a l'aula amb alumnat de Primària

Els més menuts saben que existeix l'aigua en estat líquid, sòlid i gasós. L'aigua la beuen diàriament, el gel es pot trobar a la neu o al congelador de la cuina i, per a veure el vapor, n'hi ha prou amb eixir de la dutxa en un dia d'hivern. Ara bé, com canvia l'aigua d'estat? A continuació us presentem dues activitats per a treballar els estats de l'aigua i els canvis d’estat (fusió, solidificació, evaporació i condensació).

Experiment d'evaporació i condensació!

Agafa un recipient amb tapa (idealment un got mesurador), ompli’l d’aigua i col·loca’l al sol. Demana als estudiants que observen el recipient al llarg del dia i registren el que veuen. Explica'ls que l'aigua s'evaporarà lentament a causa de la calor del sol i formarà gotes de condensació en la part superior del recipient, que representen la condensació. Aquest experiment pot ajudar els xiquets a comprendre visualment com funciona el cicle de l'aigua.

Diorama del cicle de l'aigua

Organitza l’alumnat en equips i demana'ls que creen un diorama que represente les diferents etapes del cicle de l'aigua. Proporciona materials com a cartolina, cotó per a representar núvols, paper d'alumini per a simular l'aigua dels d'oceans i rius, i plastilina per a crear el sol. Una vegada que els diorames estiguen acabats, els estudiants poden presentar-los a la resta de la classe i explicar cada etapa del cicle de l'aigua.

Lectures recomanades per a primària

El cas de la petjada blanca, a partir de 9 anys
Qui diu que en un poble no passa mai res? L’Aina, en Joel, la Rocío i en Nelson es fan dir els Perdiguers de la Cova del Drac i es troben totes les tardes per fer les seves investigacions. On els portarà el descobriment d’un vessament de pintura a la llera del riu? Els quatre amics hauran de treballar de valent si volen resoldre el misteri. Vols ajudar-los? Observa bé totes les il·lustracions i podràs ser tan bon investigador o investigadora com els nostres protagonistes.


Bruna la bruixa i el secret de l'Encantada, a partir de 7 anys
L’estany de l’Encantada, on viu la dona d’aigua del mateix lloc, s’està assecant per culpa de les obres d’un grup d’especuladors. A més, aquests s’han inventat una història de por sobre la bubota per a espantar el veïnat i, així, continuar el projecte. Això fa enfadar molt Bruna la bruixa i l’autèntica Encantada: com es pot utilitzar el nom dels éssers màgics per a fer por! Amb l’ajuda d’un xiquet, Miquel, i d’un donyet, Fals, desemmascararan els especuladors i salvaran l’entorn.
Una novel·la divertida, imaginativa i ecologista protagonitzada per una jove bruixa.

Idees per a l'aula de secundària

Amb l'alumnat de secundària podem aprofitar aquesta efemèride per a aprofundir en els conflictes de l'aigua i la importància de la cooperació mundial en aquesta matèria. Així, l’ODS 6 de les Nacions Unides pretén garantir la disponibilitat i la gestió sostenible de l'aigua i el sanejament per a tots.
Us deixem algunes activitats per a treballar aquesta temàtica:

Investigació sobre accés a l'aigua potable

Reparteix els estudiants en grups i assigna a cada grup un país o regió del món. Demana'ls que investiguen i recopilen informació sobre l'accés a l'aigua potable en eixa àrea, incloent-hi estadístiques sobre la cobertura de serveis d'aigua potable, la qualitat de l'aigua i els desafiaments relacionats amb l'accés a l'aigua. Després, els grups poden presentar les seues troballes a la classe i comparar la situació en diferents parts del món.

Debat sobre gestió de l'aigua

Organitza un debat a classe sobre diferents enfocaments per a la gestió de l'aigua, com la privatització versus la gestió pública, la conservació enfront del desenvolupament econòmic i l'equitat en l'accés a l'aigua. Els estudiants poden investigar i preparar arguments per a cada posició abans de participar en el debat, la qual cosa els ajudarà a comprendre millor els diversos desafiaments i perspectives relacionats amb la gestió de l'aigua.

Campanya de conscienciació sobre l'aigua

Demana a l’estudiantat que dissenyen una campanya de conscienciació sobre la importància de l'aigua i la necessitat de conservar-la i utilitzar-la de manera sostenible. Poden crear cartells, fullets, vídeos o material per a les xarxes socials per a difondre missatges clau sobre l'aigua i promoure accions concretes perquè les persones reduïsquen el consum d'aigua i protegisquen els recursos hídrics.


Lectures recomanades per a l’ESO

L'os polar se'n va anar a la platja. Ecologia per a animals despistats, a partir de 12 anys
Sabies que tots contaminem el planeta, sovint sense ser-ne conscients? En ecologia, totes les nostres accions tenen un gran poder i, per això, tu també pots ajudar a salvar el medi ambient!

En aquestes pàgines trobaràs consells sobre ecologia i defensa de la biodiversitat, claus per a respectar l’equilibri del nostre planeta i solucions a l’abast de tots per tal de protegir-lo de la contaminació... A més d’un bon grapat d’optimisme!

 

El planeta i tu. Idees pràctiques per a cuidar el medi ambient, a partir de 14 anys
Saps quanta energia i quanta aigua s’ha consumit per a produir els pantalons que portes o la quantitat de quilòmetres que han recorregut els kiwis que menges abans d’arribar al supermercat? El futur del planeta és a les teues mans i en aquest llibre trobaràs una guia completa d’idees per a protegir el medi ambient a casa, a classe o a l’hora de comprar. Triar un estil de vida més respectuós amb l’entorn no implica cap sacrifici; ben al contrari, és una aventura apassionant. Descobreix-ne els avantatges.

 


Emergència climàtica, a partir de 14 anys
Des de quan sabem que existeix el canvi climàtic? Està tot tan clar com sembla? Quins són els mites més estesos sobre el canvi climàtic? Per què hi ha gent que nega el que la ciència té tan clar? Estem a temps d'aturar-lo i adaptar-nos o hem perdut ja massa temps?

Aquestes són algunes de les qüestions que respon Andreu Escrivà en aquest llibre. Amb un llenguatge directe i senzill, que defuig l’academicisme i va més enllà de l'allau de dades, ens explica tot el que cal saber sobre el canvi climàtic. Però, sobretot, situa els lectors en el moment actual: hem de decidir cap a on anem i a què estem disposats per a fer-hi front.

 

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020