Dia Mundial del Refugiat

21 de juny de 2023

Imagina que vius en un país on et perseguixen per la teua identitat sexual, per les teues creences religioses o pel color de la pell. Imagina que vius amb la por de patir en carn pròpia la violència de la resta per motius polítics. Imagina com seria viure enmig d’una guerra.

Encara que a moltes persones ens semble un escenari llunyà, aquesta és la realitat a què s’enfronten moltes persones actualment arreu del món. Més de les que podríem imaginar.

Dia Mundial del Refugiat

El 20 de juny se celebra el Dia Mundial del Refugiat amb l’objectiu de donar visibilitat a les persones que s’han vist obligades a abandonar la llar degut a conflictes armats o a la persecució violenta per qüestions socials o culturals. Aquest dia va començar a celebrar-se el 2001, coincidint amb el 50é aniversari de la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats.

Al llarg dels anys, s’han emprat lemes diferents per a celebrar l’efemèride, però tots han traslladat sempre la necessitat de protegir els refugiats, sense importar d’on venen ni en quin moment arriben.

Què són les persones refugiades?

Són les persones que es veuen obligades a deixar sa casa per problemes greus al país on resideixen i que posen la seua vida en perill. Però, quins poden ser els motius que fan que una persona prenga una decisió tan dura com aquesta?

Problemes al país de residència

Com hem dit abans, els conflictes armats i les persecucions es troben entre els principals motius. Persecucions que venen motivades pels prejudicis racials, la identitat de gènere o sexual o per motius socials, religiosos o polítics.

La persona refugiada ha vist greument violats els seus drets humans o ha viscut en un context on l’ordre públic ha estat greument pertorbat.

Dades sobre els refugiats

Segons dades d’ACNUR, al món hi ha més de 108 milions de persones que han hagut de deixar enrere la vida que tenien, 35 milions de les quals són persones refugiades i, un 40 % d’aquestes, menors de 18 anys.

Segons aquest article de la CNN, un 68 % dels refugiats provenen de Síria, Veneçuela, Afganistan, Sudan del Sud i Myanmar. Per la seua banda, els països que acullen un major número de refugiats són Turquia, Colòmbia, Uganda, Pakistan i Alemanya.

Dificultats al país d’acollida

Per si els reptes a què s’enfronten els refugiats foren pocs, són moltes les dificultats que troben també una vegada arribats al país d’acollida: problemes per a accedir a l’atenció mèdica, racisme per part de les institucions i a peu de carrer, trastorns psicosocials o l’exclusió del mercat laboral, entre d’altres.

Lectura (a partir de 4 anys) – Refugiats

A través del temps i dels continents, un amulet acompanya les famílies que busquen un lloc segur on poder viure en pau. Però, quan acabaran el seu viatge? A vegades, l’acollida no és com esperaven. Acompanyem l’exili de diverses famílies per l’Egipte faraònic, Constantinoble i Europa, una història antiga i alhora molt actual.

Una història real que fa un repàs de les grans migracions de la història des de l’antic Egipte fins a l’actualitat.
Refugiats és una historia d’Ilan Brenman, l’autor de l’exitós àlbum Les princeses també es tiren pets. Es tracta d’un homenatge a totes les persones que, en qualsevol moment de la història, en qualsevol lloc del món, s’han vist obligades a fugir de la seua terra i buscar una nova llar.

Llegeix-ne un fragment.

Activitat per a l’ESO

Per a dur a terme aquesta activitat, sols calen reculls d’entrevistes a gent refugiada, paper i bolígraf.

Passos:

  • En primer lloc, el personal docent haurà de fer una xicoteta recerca de testimonis de refugiats a la premsa i fer-ne retalls.
  • Els retalls s’entregaran a l’alumnat el dia de l’activitat i se’ls convidarà a llegir-los en silenci.
  • Una vegada tots hagen acabat de llegir els testimonis, es crearà un espai de debat i reflexió entorn dels problemes pels quals han passat els refugiats, els reptes que s’han trobat al país d’origen i durant el recorregut cap al país d’acollida i els sentiments i pensaments que eixes persones podrien tindre.
  • Si encara queda temps, convida’ls a crear un llistat d’accions que, com a ciutadans, podrien dur a terme per a donar suport i millorar l’acollida i la vida de les persones refugiades.

Cada xicoteta acció compta

Mostrar aquesta realitat als més joves pot servir per a despertar l’empatia i fer-los partícips d’una problemàtica que ens afecta a tots en qualitat d’humans. El Dia del Refugiat és, sense cap dubte, una bona oportunitat per a reflexionar sobre el concepte de la solidaritat i la seua importància.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020