Apunts de Llengua, la plataforma per a aprendre valencià

20 de setembre de 2023

En Bromera hem pensat que el començament del curs és un bon moment per a recordar, o donar a conéixer, una ferramenta molt útil per a aprendre valencià que pot servir de suport a les nostres classes. Parlem d’Apunts de Llengua.

Apunts de Llengua és una plataforma per a practicar valencià d’una manera fàcil i divertida mitjançant diversos recursos audiovisuals (fragments de programes d’entreteniment, documentals, recitals...) que es complementen amb activitats interactives.

Aquest projecte, obert i gratuït per a tot el públic, es va donar a conéixer el passat 22 de febrer, Dia de la Llengua Materna. La plataforma és el resultat de la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació. També compta amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Direcció de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, així com la nostra editorial, Edicions Bromera.

El web inclou més de 700 píndoles d’aprenentatge classificades pels nivells del MECR (des de l’A1 fins al C2) que serviran d’acompanyament i reforç per a tot aquell que estudie valencià i que vulga complementar la seua formació amb continguts emesos per la radiotelevisió pública valenciana.

Moltes d’aquestes píndoles inclouen activitats digitals autocorrectives que permeten a l’usuari conéixer els seus progressos de manera ràpida i entretinguda. L’alumnat també hi podrà trobar propostes de redaccions, explicacions sobre vocabulari i gramàtica, transcripcions de les píndoles, etc.

A més a més, el recurs inclou una prova diagnòstica que permetrà als usuaris conéixer el seu nivell de valencià. D’aquesta manera, a partir del resultat obtingut, podran començar a treballar amb els continguts adequats als seus coneixements. També podran trobar les píndoles ordenades segons temàtiques i àrees de coneixement (gramàtica, vocabulari i ortografia), cosa que facilitarà la recerca dels recursos que més els interessen.

Els verbs transitius, les perífrasis verbals, els pronoms febles, l’origen d’alguns mots, els barbarismes, etc., són només una mostra dels temes que es tracten d’una manera molt senzilla a través de les píndoles de gramàtica i vocabulari.

D’altra banda, si la intenció és que els discents lligen textos en valencià, també podran fer-ho gràcies a l’apartat «El Rebost», un blog amb notícies i recursos relacionats amb l’aprenentatge de la llengua per a practicar la comprensió escrita i, al mateix temps, aprendre sobre diverses qüestions i conéixer recursos que els ajudaran a millorar el seu nivell.

Es port accedir al web d’Apunts de Llengua a través d’aquest enllaç: https://www.apuntsdellengua.es/. A més, és una plataforma molt activa en xarxes socials: s’hi ofereix informació sobre aspectes gramaticals, lèxic, expressions, personatges importats, curiositats sobre l’idioma o el territori i una gran quantitat d’informació adaptada al llenguatge de les xarxes socials.

En conclusió, Apunts de Llengua és una eina molt interessant, dinàmica i útil que es pot fer servir, tant a les aules com a casa, com a ferramenta de reforç.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020