Què us pareix si treballem la reducció de les desigualtats amb els ODS?

24 de maig de 2023

Fa temps que no tractem al blog els nostres estimats Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), però ara hi posarem solució. Ha arribat el moment de parlar del desé ODS: reducció de les desigualtats. Però, abans d’entrar en matèria, us volem recordar que ja hem parlat al blog sobre tots els anteriors ODS: fi de la pobresa, fam zero, salut i benestar, igualtat de gènere, aigua neta i sanejament, energia neta i assequible, treball digne i creixement econòmic i indústria, i innovació i infraestructures.

ODS 10. Reducció de les desigualtats.

Quan parlem de la reducció de les desigualtats ens referim, essencialment, a no deixar que cap persona es quede enrere. Encara que hi ha desigualtats de tota mena, en aquesta entrada ens centrarem en les socials.

L’ODS 10, reducció de les desigualtats, ens convida a treballar a favor de l’equitat i de la inclusió. Dos termes que es poden traslladar a l’aula i que, els joves, poden acabar extrapolant a altres àmbits de les seues vides amb les ferramentes adequades.

Què podem fer a l’aula?

  • - Xarrades amb persones que han patit la discriminació.

La discriminació és un tema complex i que pot adoptar moltes formes: racisme, homofòbia, transfòbia, misogínia i un llarg etcètera. Organitzar una xarrada amb persones que han patit discriminació en carn pròpia és una manera de sensibilitzar a l’alumnat sobre les conseqüències que comporta.

A través de les xarrades, els joves veuran d’una manera més propera la realitat diversa en què viuen i treballaran l’empatia, el respecte i la comprensió.

  • - Organitzar projectes solidaris.

Aprofita per a parlar amb l’alumnat sobre les desigualtats socials: famílies que no tenen suficients recursos per a comprar aliments o roba, d’altres que no poden adquirir llibres... Donar visibilitat a aquestes problemàtiques és una altra manera de parlar sobre les desigualtats.

Davant d’aquesta tessitura, aprofita per a organitzar campanyes de recollida d’aliments, de roba o de llibres i convida l’alumnat a participar-hi. Una bona manera d’ensenyar el poder de la solidaritat per a transformar la realitat d’altres persones.

  • - Convida els docents del centre a integrar l’ODS 10 al currículum.

En les classes de llengua podem tractar qualsevol temàtica i convidar l’alumnat a reflexionar-hi. Si no ens dona temps a treballar-ho en classe, les lectures a casa són un recurs molt útil per a explorar el tema de què volem parlar. Ara bé, i en la resta d’assignatures?

Convida els teus companys i companyes a treballar la reducció de les desigualtats en les seues classes. En Història, es pot parlar sobre el racisme com un dels problemes endèmics de la humanitat. En Educació Física es pot abordar la desigualtat de gènere. En plàstica, es poden tractar les desigualtats que s’observen en les representacions de gènere, de raça, etc. al llarg de la història de l’art. No creus?

Lectures per a l’aula

  • - Els fantasmes no toquen a la porta. Per a primers lectors.

 

 

L’Os i la Marmota són amics i sempre juguen junts. És genial trobar tresors o cantar i ballar com si foren estreles. Però una vesprada, l’Os li diu a la Marmota que ha convidat l’Ànec a jugar amb ells. A la Marmota no li agrada l’Ànec. Ni l’Ànec, ni cap altre animal que puga desbaratar la seua amistat amb l’Os. Per això està decidida a evitar que l’Ànec vaja a jugar amb ells. I serà capaç de fer el que calga!

Quins embolics provocaran les seues idees esbojarrades?

Llegeix-ne un fragment.

  • - Mònica, Tonet i l’home que fabricava flautes de canya. A partir de 10 anys.

 

Aquesta història guardonada amb el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre narra les aventures de Mònica i Tonet, els quals coneixen casualment Modu, un senegalés que viu en un molí abandonat, i decideixen ajudar-lo. Els dos xiquets veuran la crua realitat a què s’enfronten Modu i altres immigrants quan la policia els obliga a anar-se’n perquè no tenen la documentació. Però abans Modu els regalarà a cada ú una flauta de canya, i una pedra preciosa amb grans poders.

Llegeix-ne un fragment i descobreix la nostra proposta didàctica.

  • - L’extraordinària història del fantasma de Quim Quinqué. A partir de 13 anys.

 

Un estranger arriba a un país molt semblant al nostre. Busca faena i prosperitat, però només troba la desconfiança d’un poble atemorit per un estrany fantasma. Només una jove inconformista està disposada a ajudar-lo i, alhora, a desmuntar una farsa maquiavèl·lica ideada pels poderosos.

Guanyadora del Premi de Teatre Infantil Xaro Vidal - Ciutat de Carcaixent. T’abelleix llegir un fragment? També tenim una proposta didàctica!

  • - Fantasmes de llum. A partir de 13 anys.

 

Damián treballa des de fa anys en la cabina de projecció d’un cinema. S’ha acostumat a veure el món a través de les pel·lícules, i pensa i parla com els personatges cinematogràfics que l’han marcat. Fins que, un dia, el món com el coneix canviarà per sempre en saber que la sala ha de tancar. Ara, ell i la seua dona estan en l’atur i s’adonen que a poc a poc es tornen invisibles als ulls dels altres, no només socialment, sinó també en l’àmbit físic. La confusió i el desconcert de la nova situació personal es mitigarà quan coneixen més gent en la seua condició, en qui trobaran l’ajuda que necessiten.

Llegeix-ne un fragment.

Esperem que hàgeu trobat d’allò més interessant aquesta entrada. La reducció de les desigualtats és un tema que val la pena treballar amb l’objectiu d’aconseguir un món més just i igualitari.

Si eres nou o nova al blog, et recomanem que faces una ullada a la resta d’entrades. De segur que en trobes alguna que et resulta útil per a les classes.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020