Els beneficis de la lectura en veu alta

1 de febrer de 2023

L’1 de febrer és el Dia Mundial de la Lectura en Veu Alta, i per a nosaltres és una bona ocasió –o una ocasió més, de fet- per a reivindicar-la. En altres ocasions vos hem parlat de la lectura compartida i dels cercles de lectura, pràctiques que ajuden a fomentar la lectura i a crear hàbit lector, i la lectura en veu alta és un recurs més.

Aprofitant l’efemèride volem parlar dels beneficis d’aquesta pràctica en tots els nivells educatius i proposar-vos idees per a aplicar-la a l’aula. Començant pels més menuts, llegir en veu alta amb ells normalitza la lectura i la converteix en una cosa social. A més, és una bona manera perquè coneguen i identifiquen emocions i sentiments a través de les veus. A través de les nostres tonalitats, expressions, modulació de veu, els més menuts aprendran a identificar emocions com l’alegria, la ira o la sorpresa.

En aquest sentit ens poden ajudar molt els àlbums il·lustrats. Especialment per a llegir en veu alta l’alumnat d’infantil. Ací vos deixem tres exemples:

A voltes la mare té el cap ple de trons.

De vegades, ma mare té trons al cap: parla molt alt i amb les dents juntetes. De vegades, té núvols al cap: se li oblida l’esmorzar i arribem tard als aniversaris. Altres, té un arc de Sant Martí al cap: canta al cotxe i em dona molts besos. Serà possible que jo també tinga trons, núvols i arcs de Sant Martí al cap? A vegades resulta complicat explicar els menuts i menudes com ens sentim. Com els ho expliquem? Aquest àlbum és una ferramenta fantàstica. Un relat per entendre com funcionen les emocions i com gaudir d’elles.

Comença a llegir-lo.

Treballem-lo.

Quan esclata la tronada.

Els autors de l'exitós àlbum A voltes la mare té el cap ple de trons, Bea Taboada i Dani Padron, es tornen a unir per a oferir-nos aquest tendre àlbum amb què els xiquets i xiquetes aprendran a gestionar emocions i sentiments. Ara és Àlex qui té trons al cap i sa mare qui l'haurà d'ajudar. Què li passa? Doncs que a voltes, una tronada d'emocions li emboira el cap. Sa mare li diu que aquestes tronades arriben de sobte i que poden portar núvols, pluja i trons. Sembla impossible frenar-les, però la mare, que com ja sabem, de vegades també té el cap ple de trons, sap molt bé com se sent Àlex i què pot fer perquè torne a eixir l'arc de Sant Martí. Un relat per a aprendre a gestionar les enrabiades i els sentiments negatius des de l’estima i l’empatia.

Comença a llegir-lo.

A voltes em sent menuda.


Sovint ens sentim poqueta cosa, però si mirem a les persones que ens envolten, ens adonarem que podem ser grans, molt grans. Els gestos més menuts són importants i donen lloc a accions gegants. Cada u de nosaltres pot marcar la diferència. A través de la mirada d’una xiqueta és com millor valorem la grandesa del món, que ens emociona i ens transforma.

Comença a llegir-lo.

Una carta.

Un dia, el vent va trobar una carta perduda. La pluja havia esborrat les lletres del sobre i no es podia saber per a qui era ni qui l’havia escrita. Però la carta deia unes paraules precioses: “T’estime”. Per això, el vent la va envolar amunt amunt i la va espentar fort, molt fort. La carta trobaria el seu destí i faria que algú se sentira estimat. Però poc es podia imaginar el vent que la carta cauria damunt del cap del Sr. Gat, sempre malhumorat i tancat a casa. Sempre? Potser la força de les paraules podia canviar la seua vida… Una història sobre una cadena de favors plena d’humor i sorpreses. Un àlbum sobre la confiança cap a les persones que ens envolten, un cant a favor de l’estima entre la gent.

Comença a llegir-lo.

La lectura en veu alta per a primària

En aquesta etapa educativa en la qual l’alumnat ja comença a llegir per si mateix els beneficis augmenten encara més. En primària, l’alumnat ja és més autònom i fins i tot pot començar a triar els seus propis llibres. Això, però, no ha de suposar necessàriament que desaparega l’hàbit de llegir en veu alta.
Si continuen fent-ho, coneixeran la seva pròpia veu i milloraran la seva dicció, i a més seran capaços de comprendre textos de forma oral. Però no només això. La lectura en veu alta:


• Facilita la comprensió lectora.
• Millora la nostra expressió oral.
• Augmenta el gust per la lectura..
• Ens ensenya a escoltar i practicar l’escolta activa.
• Quan s’escolta a algú llegir en veu alta s’augmenta l’atracció per la lectura.
• Escoltar un bon lector o lectora en veu alta és una meravella.


Com sabeu, molts dels nostres llibres per a tots els cicles de Primària van acompanyats de quaderns de propostes didàctiques que inclouen activitats per a llegir en veu alta. Ací teniu dos exemples:

• Els 4 Sherlocks: Un robatori molt esportiu.

 

La recaptació robada en un torneig benèfic de futbol farà que s’enfronten amb el seu primer cas com a detectius. Encara no ho saben, però és qüestió de temps que demostren els seus coneixements en l’art de la deducció i acaben convertint-se en... els 4 Sherlocks! Però la semifinal del torneig ja s’està jugant i tenen molt poc temps per a resoldre el cas!

Comença a llegir-lo.

Proposta didàctica.

Els Robotots i l’Hidra de Lerna

 

La nau HMIS Hèrcules té la pitjor tripulació interestel·lar que haja eixit mai de la Terra. Sort en tenen, dels seus robots, que s’encarreguen amb dos dits de front de les missions que no vol fer ningú! La primera missió dels Robotots: anar al planeta Lerna a deslliurar els seus habitants d’un monstre terrible que els turmenta nit i dia. A través de les aventures interestel·lars dels Robotots, els lectors també descobriran el mite dels dotze treballs d’Hèrcules.

Comença a llegir-lo.

Proposta didàctica.

Amb aquestes propostes l’alumnat podrà treballar l’entonació, les pauses i molts altres elements que no només facilitaran la comprensió lectora i l’escolta activa, sinó també la dicció i la pronúncia.

La lectura activa en secundària

En l’alumnat de secundària i batxillerat, potser per exigències del currículum i la presa per donar tot el contingut, és més difícil dedicar temps a llegir en veu alta. No obstant això, practicar la parla en públic i la fluïdesa en la lectura és molt important, ja que aquesta és una ferramenta important per al futur.
També, el fet de treballar lectures conjuntament ens pot portar a la reflexió en veu alta, el debat i a treballar l’argumentació. Podem llegir en veu alta alguns dels fragments de les lectures que treballem durant el trimestre, o seleccionar-ne algunes diferents i després plantejar debats o tertúlies dialògiques.
Aprofitant lectures podem parlar de temes importants com el suïcidi, la violència masclista. Per això vos proposem treballar a classe aquestes lectures:

• Els adéus del Jaguar:

Aina torna al poble. I sap que, en fer-ho, ha d’escriure la història del Jaguar. D’aquell amic, d’aquella persona que va estimar, i amb qui va compartir estius d’adolescència. Aina ha d’escriure la història del Jaguar, de Juan David Martínez, d’aquell jove que es va llevar la vida amb només díhuit anys. Que es va suïcidar, encara que la paraula faça mal i siga un tabú, encara que al poble tot siguen eufemismes per evitar-la, encara que siga tan difícil entendre per què ho va fer, encara que hagen passat dos anys de silenci i de misteri.

Comença a llegir-lo.

Treballa’l amb l’alumnat.

• El senyal:

El rellotge del campanar es va aturar, precisament, aquella nit. L’endemà, la plaça de l’Ajuntament s’omplia de gent que protestava, silenciosa, contra el darrer assassinat d’una dona. Joana, Dori, Ivonne i Val, entre moltes altres persones, van participar en una concentració que no expressava només rebuig, sinó també por i cansament davant d’una situació, en el fons, no tan llunyana per a cap d’elles. Perquè el senyal de la violència, aparent o invisible, pot aparéixer en qualsevol racó. Com també hi pot aparéixer el senyal de l’esperança, dels lligams, de les llums que no s’apaguen.

Comença a llegir-lo.

Treballa’l amb l’alumnat.

 

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020