Comença l’any amb aquestes lectures perfectes per a les teues classes!

28 de desembre de 2022

Eres docent de segon cicle de l’ESO i/o de Batxillerat? Busques llibres per al teu alumnat? T’agradaria accedir a idees per a treballar-los a l’aula? Obtindre propostes didàctiques? Recursos? Ho tenim!

Sigues previsor i fes-li una ullada a les nostres recomanacions. Són lectures pensades per a apropar l’alumnat a alguns temes com la importància de la llibertat, els estereotips socials, la violència de gènere o els hàbits i les relacions entre els joves. Llibres que podràs utilitzar durant tot l’any, sempre que vulgues treballar alguna d’aquestes temàtiques.

Comencem!

Literatura

  • El carrer 722, 3r i 4t de l’ESO

 

Canviar de casa quan estàs fart del teu institut és una sort. Quan els pares em van contar que n’havien trobat una de perfecta, estava disposat a fer el canvi el mateix dia. És cert que, al principi, no ho vaig deixar tan clar, i fins i tot vaig remugar perquè alguna cosa estranya semblava que hi havia amagada. Quan vaig descobrir pel meu compte que la casa tenia un passat obscur, em vaig emprenyar més, però prompte això passaria a un segon pla en conéixer dos germans bessons que ho regirarien tot. Als dos, cert que més ell que ella, semblava que els faltava un bull quan van compartir amb mi el seu secret, però en descobrir que allò que estaven investigant tenia fonament, em vaig llançar de cap a ajudar-los. I és que alguna cosa estranya passava a les cases veïnes...

Quins temes tracta? L’amistat, la crisi, l’empatia, les diferències, la redempció i la vida a l’institut. A més, els lectors i les lectores aprendran la importància de compensar el mal que podem causar amb els nostres errors.

Recursos! Un fragment del llibre, lectura activa i idees per a treballar a l'aula.

  • L’infinit no s’acaba mai, 3r i 4t de l’ESO

 

Com vam veure en L’infinit a les teues mans, Joan ha estat tot el curs assetjant Atena i altres companyes a través de les xarxes socials. Però, finalment, l’han enxampat i l’han expulsat de l’institut temporalment. Amb tot, sembla que altres estudiants han decidit seguir el seu exemple i continuar assetjant els companys i companyes per Internet instigats per Ignasi, l’alumne nou, que es dedica a moure els fils des de les ombres.

Quins temes tracta? El ciberassetjament, la solidaritat, les notícies falses, l’homofòbia, la pornodifusió no consentida i la identitat digital. A més, el llibre reflexiona al voltant de l’ús que fem de les xarxes socials i ens anima a utilitzar-les en defensa de valors com la solidaritat o el feminisme.

Recursos! Un fragment del llibre, lectura activa i idees per a treballar a l'aula.

  • La lluna m’ha parlat de tu, Batxillerat

 

Laura i Marc, una parella de joves estudiants, es reuneixen a la costa per a passar l’estiu junts, després d’un any sense a penes veure’s. Aquells dies havien de ser feliços i inoblidables. Però, els passejos per la platja, les festes, l’amor i la tendresa no aconseguiran evitar que el drama s’apodere d’aquell escenari i de les seues vides. Els secrets de família, les trames corruptes, l’enveja i la desconfiança provocaran un desenllaç inesperat en aquell estiu de promeses trencades. I la lluna, com a testimoni lluminós, ho observarà i ho recordarà tot, fins al punt que, des del cel clar de la nit, ens parlarà d’aquella història que ens trasbalsarà i emocionarà com si l’haguera escrita algú de nosaltres.

Quins temes tracta? L’amor de parella, l’amor familiar, la confiança, la gelosia, la lleialtat i el crim en l’oci nocturn. En resum, el llibre tracta la importància de la confiança en una relació de parella i la lleialtat cap a les persones que estimem.

Recursos! Un fragment del llibre, lectura activa i idees per a treballar a l'aula.

  • Versos per a un cadàver, Batxillerat

 

Uriel llig i escriu versos. Sovint fa fugina i no va a classe. Sembla allunyat del món, fins que un dia s’assabenta que Tomàs, un company d’institut, s’ha suïcidat. Però, des de ben prompte, el misteri acompanya la seua mort. Carol, la germana de Tomàs, desconfia de la versió oficial i creu que la policia s’ha afanyat massa a arxivar el cas. Amb l’ajuda d’Uriel, l’enigmàtic enamorat de la poesia −i potser també de Carol−, arribaran fins al fons del cas i aclariran una tragèdia en què conflueixen la soledat i l’homofòbia, la corrupció urbanística i la cara més fosca de les xarxes socials.

Quins temes tracta? Les xarxes socials i els perills que comporten, l’orientació sexual, les relacions entre els adolescents i el suïcidi. La novel·la reflexiona sobre l’assetjament i el valor de la valentia.

Recursos! Un fragment del llibre, lectura activa i idees per a treballar a l'aula.

Cinema

  • Billy Elliot

El pare de Billy vol que el seu fill vaja a classes de boxa. Un dia, Billy té l’oportunitat de veure una classe de ballet i la professora, la senyora Wilkinson, l’anima a participar-hi. A partir d’eixe moment, el jove es dedicarà a aprendre dansa.

Quins temes tracta? Els estereotips socials, el constructe social del gènere i les emocions.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020