Dia Internacional del Treballador i la Treballadora – Idees per a l’aula

27 d'abril de 2023

L’1 de maig celebrem tot l’esforç que la gent fa cada dia, un esforç que contribueix a l’evolució i al bon funcionament de la societat. El Dia Internacional del Treballador i la Treballadora també apel·la a la lluita històrica de les persones per millorar les condicions en les quals es desenvolupa la seua feina.

Amb motiu d’aquest dia, vos proposem algunes idees i activitats per a treballar a l’aula.

Abans d’entrar en matèria, vos deixem aquest vídeo de La Colla d’À Punt. En només uns minuts explica per què se celebra l’1 de maig i per què s’ha de treballar en unes condicions justes. A més, veurem una divertida entrevista a xiquets i xiquetes que contesten preguntes relacionades amb l’àmbit laboral.

 

Primària

  • De gran hauràs de triar ofici per a treballar

Un llibre pensat per a primers lectors que convida els xiquets i les xiquetes a pensar i imaginar a què es volen dedica quan siguen majors. Llegeix-ne un fragment.

 

 

  • Quina és la meua professió?

Un xiquet o xiqueta ha de pensar en una professió i descriure-la sense revelar-la en cap moment, i la resta d’alumnes tractaran d’esbrinar quina professió és. D’aquesta manera convidem l’alumnat a interessar-se pels diferents treballs que poden desenvolupar quan arriben a l’edat adulta.

Una altra variant del joc és dibuixar la professió en compte de descriure-la.

Ambdues variants es poden fer individualment o per equips.

  • El mural de les professions

Demanarem a l’alumnat que dibuixen la professió que els agradaria desenvolupar de majors i que n’escriguen el nom al costat. Finalment, apegarem tots els dibuixos en una cartolina i la penjarem a la classe o en els corredors del centre per a decorar les parets els dies anteriors al primer de maig.

ESO

  • Entrevista’m!

La idea d’interpretar un paper sempre sol agradar a l’alumnat i és una manera divertida de treballar alguns conceptes. En aquest cas, haurem de dividir la classe en grups, i en cada grup hi haurà una persona que farà d’entrevistadora. La resta de components interpretaran el paper d’aspirants a un lloc de treball i hauran de defensar la seua candidatura. D’aquesta manera podran desenvolupar la competència oral posant-se en la pell d’una persona que vol endinsar-se en el món laboral.

  • Com fer una entrevista de treball

La Diputació de Barcelona va crear aquest vídeo que s’adreça sobretot a estudiants de quart d’ESO, i que ens conta la història de quatre joves que s’enfronten a la seua primera entrevista de treball.

  • Jornada amb diversos professionals

L’ESO és un període en què l’alumnat ha de començar a pensar què vol estudiar o a què es vol dedicar quan acabe aquest període. Per això, una de les millors maneres de poder ajudar-los a prendre la decisió és convidar professionals de diversos sectors al centre.

Durant la jornada, l’alumnat pot resoldre dubtes i inquietuds preguntant a aquestes persones. A més, els professionals podran parlar sobre els treballs relacionats amb el seu sector, quines condicions hi ha o els problemes més freqüents als quals s’enfronten.

Si per a organitzar la jornada no comptem amb professionals externs que vulguen participar-hi, sempre podem demanar-ho a gent de l’entorn del nostre alumnat.

Batxillerat

  • Debat sobre el món laboral

Encara que una gran part de l’alumnat de batxillerat seguirà estudiant en la universitat, mai és massa prompte per a parlar del món laboral. Algunes temàtiques que podem tractar a classe són:

  • - Drets laborals
    • Saps quins són els drets laborals bàsics? Sabries com fer valdre els teus drets?
  • - Igualtat en el treball
    • Creus que existeixen diferències salarials entre homes i dones? En coneixes algun exemple?
  • - La importància del treball
    • Què aporta el treball de les persones a la nostra societat? Existeixen treballs més importants que altres? Creus que hi ha treballs infravalorats? Com canviaries aquesta situació?
  • - L’evolució del treball
    • Creus que el món laboral ha canviat en els últims anys? Com t’imagines els treballs en el futur? Penses que l’evolució de les Intel·ligències Artificials contribuirà a la desaparició d’alguns treballs? I a l’aparició d’altres oficis nous?

 

Com hem vist en l’entrada del blog, hi ha moltes maneres de celebrar el Dia del Treballador i la Treballadora amb el nostre alumnat: podem ensenyar vocabulari, veure tot el que implica obtindre un treball més enllà de la professió en si (elaboració d’un currículum, desenvolupament d’una entrevista, etc.) i quines condicions, beneficis i problemàtiques hi ha en el món laboral.

Independentment de quina siga l’edat del teu alumnat o l’assignatura que impartisques, segur que pots aprofitar o adaptar algunes d’aquestes idees i posar-les en pràctica en alguna sessió propera al primer de maig.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020