Dia Internacional contra la Violència i l’Assetjament a l’Escola

31 d'octubre de 2023

El primer dijous de novembre de cada any se celebra el Dia Internacional contra la Violència i l’Assetjament a l’Escola. Per això, hui, dijous 2 de novembre, dediquem l’entrada del nostre blog a un tema que, per desgràcia, està a l’ordre del dia.

Què és l’assetjament escolar?

 Segons la UNESCO, l’assetjament escolar, també popularment conegut com a bullying, es refereix a totes les formes de violència (física i verbal, cara a cara i en línia) que tenen lloc dins o fora de l’aula, als voltants de l’escola, de camí al centre escolar o tornant a casa, i també en línia o en entorns digitals.

Es tracta d’un fenomen que té lloc arreu del món i que afecta un gran percentatge de xiquets i adolescents (1 de cada 5 menors entre 5 i 18 anys). Per desgràcia, en els últims anys s’ha registrat un augment dels casos d’assetjament i de ciberassetjament en l’entorn escolar. Però, a què es deu aquest augment?

La realitat és que hi ha molts factors que intervenen en aquest augment, com ara l’ús de les xarxes socials a una edat primerenca, o l’anonimat que permet internet, fet que facilita que la persona assetjadora s’amague darrere d’un nom d’usuari. A més, interactuar en línia fa que es despersonalitze tant la víctima com l’assetjador, ja que aquest no veu la reacció immediata de la víctima i, a més, té la certesa que pot mantindre’s en l’anonimat.

Què és el ciberassetjament?

 

El ciberassetjament o ciberbullying és l’assetjament dut a terme entre usuaris a través dels mitjans digitals, més concretament de les xarxes socials. No és cap novetat el fet que els telèfons mòbils i les xarxes socials són accessibles cada vegada més prompte per als més menuts.

Què podem fer per a evitar situacions d’assetjament a les aules?

 

- Fomentar-hi un ambient de respecte i tolerància.

- Oferir ferramentes des dels primers cursos per a aprendre a reconéixer i denunciar l’assetjament escolar.

- Promoure l’empatia i la compassió entre l’estudiantat.

- Establir conseqüències clares i fermes per als qui practiquen l’assetjament escolar.

- Assegurar-se que a les escoles hi haja persones accessibles a les quals puga recórrer l’alumnat en cas de ser víctima d’alguna situació relacionada amb l’assetjament.

D’altra banda, controlar l’assetjament en les xarxes socials és una mica més complicat, ja que els menors no tenen una persona les vint-i-quatre hores del dia vigilant que no facen un mal ús de les tecnologies. No obstant això, sí que hi ha algunes mesures que es poden prendre per a tractar d’evitar aquestes situacions:

- Educar pel que fa al ciberassetjament. És important que els xiquets i els adolescents siguen informats del que és el ciberassetjament i de les conseqüències que comporta. Això els ajudarà a entendre la gravetat del problema i a prendre precaucions per a evitar-lo.

- Fomentar la comunicació oberta. És rellevant que senten que poden parlar obertament amb els progenitors o els tutors de qualsevol problema que tinguen, incloent-hi el ciberassetjament. Això els ajudarà a obtindre ajuda i suport si en necessiten.

- Establir límits quant a l’ús de la tecnologia. És crucial que a casa s’establisquen límits clars sobre l’ús de la tecnologia per als més menuts. És clar que no es pot evitar que els xiquets i les xiquetes tinguen accés a internet, però sí que es pot evitar que aquest accés siga infinit.

- Informar d’aquests casos persones que puguen intervindre-hi, siga un professor, un familiar o qualsevol altra persona que puga posar-se en contacte amb les autoritats.

Recomanacions de pel·lícules per a conscienciar de l’assetjament escolar

Wonder

 

Aquesta pel·lícula conta la història d’un xiquet amb una deformitat facial que s’enfronta a l’assetjament escolar i la manera com ell i la seua família el superen. És una pel·lícula inspiradora que promou l’empatia i l’acceptació de les diferències.

Bully (The Bully Project)

 

És un documental que segueix la vida de cinc estudiants que pateixen assetjament escolar i mostra les conseqüències emocionals i físiques a què s’enfronten. Es tracta d’una història impactant que crea consciència sobre el tema.

A Girl Like Her

 

Aquesta pel·lícula tracta el tema de l’assetjament escolar des de la perspectiva d’una víctima i utilitza una combinació de narrativa i metratge documental per a contar la història. Mostra les conseqüències de l’assetjament i la importància de parlar sobre aquest tema.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020