Idees per a tutories: salut sexual

6 d'octubre de 2022

'Parlem de sexe'. Recordeu quina vergonya ens entrava de xiquets quan la nostra mare o el nostre pare s'apropaven per fer-nos una breu explicació en matèria d'educació sexual? I, amb sort, t’ensenyaven el que era un condó i la seua utilitat.

Amb el pas del temps la manera d’educar va canviant i desapareixen alguns temes tabú. L'ideal seria que tots i totes aspirarem a rebre i transmetre una educació sexual de qualitat. Tanmateix, encara hi ha molts temes que generen cert grau de conflicte o, directament, dels que la major part de la població no ha rebut suficient informació: la identitat de gènere, la menstruació, els mètodes anticonceptius, etc.

Sent així... per què no parlem de sexe? I de salut? I si combinem ambdues parts?

Sexualitat i salut

Encara que ja fa un mes de la celebració del Dia Mundial de la Salut Sexual, hem volgut aprofitar per a posar sobre la taula esta temàtica. Segons l'Organització Mundial de la Salut (disculpeu si de sobte ens posem massa seriosos) la salut sexual és “un estat de benestar físic, mental i social en relació amb la sexualitat”. Per a aconseguir açò, l’OMS continua recalcant que és necessari un aproximament positiu i respectuós cap a la sexualitat i les relacions sexuals, així com gaudir de llibertat a l’hora d’experimentar en el sexe amb plaer i de manera segura, sense discriminació ni violència.

Parlem a classe

Hi ha certs temes que és complicat incloure a les classes (tal volta, perquè no tinguen res a veure amb la matèria que s’està impartint). És per això que les hores de les tutories poden servir-nos de gran ajuda.


Si pensem, per posar un exemple, en el Dia Mundial de la Salut Sexual, una bona idea seria fer xerrades o tallers amb persones expertes en la matèria. Temes com la importància de previndre situacions de risc poden ser d’especial ajuda per a l’alumnat de secundària, el qual està en procés d’autoconeixement.

Una altra bona opció seria fer xerrades amb col·lectius LGTBIQ+ per parlar sobre diversitat sexual. Per exemple, el col·lectiu Lambda és una agrupació que lluita contra la discriminació legal i la marginació social de les persones LGTBIQ+. També compta amb una pàgina web amb multitud de recursos que es poden implementar en l’educació per tal de parlar de diversitat sexual, de gènere i familiar.

La cultura és la nostra aliada

Com sempre, els llibres i els productes audiovisuals també poden ser els nostres aliats a l’hora de tractar tota classe de temes. És per això que vos deixem estes propostes que esperem que vos resulten interessants.

Sex Education

Una sèrie de televisió anglesa que compta amb tres temporades... i pujant! El seu protagonista, Otis, és un adolescent ple d’inseguretats, sobretot en matèria sexual. En contraposició trobem a la seua mare, una sexòloga de prestigi que atén als seus pacients a casa. Otis, que de vegades escolta el que sa mare diu durant les teràpies, és animat per una companya de classe a obrir una consultoria sexual a l’institut. Esta sèrie, mescla de drama i comèdia, ha sigut guardonada durant tres anys consecutius amb els premis Bafta de Televisió.

Geografia davall del melic. Sexologia per a tots els gustos.

I ja ho diu Valentín Coronel al seu llibre Geografia davall del melic. Sexologia per a tots els gustos. Com pot ser que es parle tan poc de sexe a l’escola i al mateix temps, siga omnipresent en la societat?

L’autor ens proposa un recorregut amb molt d’humor per tot el nostre cos i ens convida a explorar sobre el tema recordant-nos que, al llibre, ningú serà jutjat per la seua sana curiositat. Si vols llegir fragment, ací tens l'enllaç.

Regla nº1

Fins fa poc la menstruació era un tema tabú. És per això que este llibre d’Idoia Iribertegui vol trencar amb els prejudicis amb els quals es parla de la regla i explorar tot l’univers d’emocions que sent la seua protagonista, Telma, quan experimenta la seua primera regla.

Ella l’anomena la “menstruació” però, gràcies a la seua família i a les seues amistats, s'adona que es tracta d’un procés natural i ajuda a la seua amiga Chloé quan passa per la mateixa situació que ella. T'agradaria llegir un fragment del llibre? Fes clic en l'enllaç!

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020