29 de setembre de 2022
El 10 de setembre es commemora el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, un problema estretament lligat amb la salut mental, qüestió que va guanyant pes en la societat dia rere dia. L’any passat, Espanya va registrar la major xifra de suïcidis de la seua història, donat que 3941 persones (2930 homes i 1011 dones) van decidir posar fi a la seua vida. A més, va ser la primera causa de mort entre els joves de 14 i 29 anys però, com hem pogut arribar a aquesta situació?
Les causes són diverses, des de l’estigma que suposen els problemes de salut mental fins la mancança de professionals a la sanitat pública. Problemes com la depressió o l’ansietat han sigut amagats per la societat perquè s’han considerat problemes de persones dèbils que no disposen de la força suficient per superar els problemes del dia a dia. Afortunadament, en els últims anys estem vivint un període de conscienciació en què, sobretot la joventut, s’està adonant que aquest tipus de problemes són molt comuns i que no som culpables de passar per etapes en que ens costa més superar els diferents problemes amb els quals ens topem.
La salut mental a les aules
És precisament des de les aules des d’on podem començar a tractar la salut mental amb els més joves. L’alumnat es troba en un moment de la vida en què poden absorbir tot tipus d’informació i entendre, des de la infantessa que tots necessitarem ajuda en algun moment de la nostra vida. A les sessions de tutoria es crea un ambient de confiança en que l’alumnat pot obrir-se i compartir el seus pensaments, cosa que pot resultar molt útil per previndre problemes greus i ajudar-los a comunicar-se de manera adequada amb el seu voltant.
Sèries sobre salut mental
A més, grans companyies que tenen una gran influència sobre la població, estan optant per produir continguts sobre salut mental. Un exemple es la sèrie Normal People (Starzplay), que narra la història de Marianne i Connell, una parella de joves que han de gestionar la seua entrada a l’edat adulta enfrontant-se a problemes com la soledat o la depressió.
També trobem Euphoria (HBO) una de les grans triomfadores dels últims premis Emmy. Aquesta producció, protagonitzada per Zendaya ens mostra tots els problemes als quals s’enfronta la Generació Z. Els diferents personatges han de fer front l’addicció a les drogues, problemes d’autoestima o les poques expectatives de futur que hi ha en l’actualitat.
Llibres per a tractar la prevenció del suïcidi a classe
A Bromera també hem decidit apostar per llibres que puguen conscienciar la població més jove i, al mateix temps, els ajuden a sentir-se compresos i acompanyats en moments complicats.
Per als alumnes de primària trobem La banda dels llunàtics, una obra de Francesc Puigpelat que ha rebut el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre i que conta la història d’Anita Janis, una xiqueta que visita una psicòloga per primera vegada per tractar temes com l’estrés o l’empatia.
Vols començar a llegir-lo? Ací tens un fragment.
També et deixem una proposta de lectura activa per a l'alumnat i un dossier sobre com treballar aquest llibre a l'aula.
Per alumnes de primer cicle d’ESO tenim M’entenc, però no sempre de Valentín Coronel, un apropament a la salut mental sense prejudicis que permet als més joves entendre i conèixer millor el que els passa pel cap i, a més, destaca la importància de demanar ajudar quan no es senten bé amb els seus pensaments. Pots començar a llegir-lo ací. Tens també unes idees per a treballar-lo en l'aula.
Els alumnes de batxillerat, que es troben en una època complexa de les seues vides, també podran trobar literatura relacionada amb la salut mental. En aquest cas, recomanem:
L’abraçada dels cucs de Paula Llorens.
Es tracta d'na obra de teatre que tracta el tema del suïcidi sense complexos. Miquel, un professor que no suporta els seus alumnes, desperta en la mateixa habitació d’hospital que Clara, una jove que ha oblidat com somriure. Els dos detesten la seua vida, per això, desitgen eixir d’allí per tal d’acabar el que van deixar a mig fer. Però per a poder marxar, necessitaran l’ajuda de l’altre. Aprendran Clara i Miquel a abraçar-se malgrat sentir-se com a éssers sense extremitats? Aconseguiran la metamorfosi que els permeta emprendre el vol?
Vols començar a llegir-lo? Punxa ací.
Versos per a un cadàver de Pasqual Alapont.
Uriel llig i escriu versos. Sovint fa fugina i no va a classe. Sembla allunyat del món, fins que un dia s’assabenta que Tomàs, un company d’institut, s’ha suïcidat. Però des de ben prompte el misteri acompanya la seua mort. Carol, la germana de Tomàs, desconfia de la versió oficial i creu que la policia s’ha afanyat massa a arxivar el cas. Amb l’ajuda d’Uriel, l’enigmàtic enamorat de la poesia −i potser també de Carol−, arribaran fins al fons del cas i aclariran una tragèdia en què conflueixen la soledat i l’homofòbia, la corrupció urbanística i la cara més fosca de les xarxes socials.
Vols començar a llegir-lo? Ací tens un fragment.
Si t'interessa, ací tens algunes idees per a treballar-lo a l'aula i una proposta d'activitats per a fomentar la lectura activa.
Els adeus del Jaguar de Joanjo Garcia.
Aina torna al poble. I sap que, en fer-ho, ha d’escriure la història del Jaguar. D’aquell amic, d’aquella persona que va estimar, i amb qui va compartir estius d’adolescència. Aina ha d’escriure la història del Jaguar, de Juan David Martínez, d’aquell jove que es va llevar la vida amb només díhuit anys. Que es va suïcidar, encara que la paraula faça mal i siga un tabú, encara que al poble tot siguen eufemismes per evitar-la, encara que siga tan difícil entendre per què ho va fer, encara que hagen passat dos anys de silenci i de misteri.
Pots començar a llegir-lo ací.
A més, ací pots consultar la nostra proposta per a treballar-lo a l'aula i les nostres idees per a fomentar la lectura activa de l'alumnat.
Ara, hem de centrar-nos en la prevenció, ja que milers de persones es troben en situacions complexes per les quals no troben ajuda. El fet de que apareguen cada vegada més obres que tracten aquestos temes pot provocar que la societat s’alfabetitze sobre salut mental, es desprenga dels tabús que l’envolten i les persones amb problemes d’aquest tipus comencen a enfrontar-los amb esperança, mostrant-los que existeix una eixida a la qual tot el món pot arribar.