Idees per a tutories: Dia de les Llibreries

10 de novembre de 2022

Són un lloc on podem accedir a la cultura i un punt de trobada amb els nostres autors favorits. Són garantia de qualitat a l’hora d’adquirir un bon llibre i són comerç de proximitat. Com no, estem parlant de les llibreries.

El pròxim 11 de novembre celebrem el seu dia: el Dia de les Llibreries. Una cita que volem aprofitar per a retre homenatge als llibrers i llibreres d’arreu del món, sempre preocupats per tal que adquirim el millor llibre, la millor història i el més interessant dels coneixements.

Amb motiu d’aquesta data tan important, volem aprofitar per a preparar algunes idees per a treballar a l’aula i fomentar la lectura entre els més joves.

Activitats per a l’aula

De tant en tant, resulta interessant incloure a les nostres classes algun tipus d’exercici perquè l’alumnat es puga esplaiar descobrint noves maneres d’aprendre. Et proposem una activitat que, de segur, serà la delícia dels més menuts.

Poden portar a classe el seu llibre preferit i, per torns, poden dir què és el que més els agrada del llibre. Amb aquesta activitat, podem aprofitar per a explicar què és una història, què són els personatges i què són els diàlegs. També, quins són els gèneres principals: comèdia, drama, terror, etc.

També podem organitzar una visita a la biblioteca del centre per tal que els més menuts investiguen els llibres que hi ha i perquè trien el que més els cride l’atenció. Una vegada tinguen el llibre a la mà, aprofitem per a preguntar-los: què és el que més t’ha cridat l’atenció del llibre? Així, podríem aprofitar per a explicar què és una coberta i una contracoberta, què és una sinopsi o quina és la feina d’un il·lustrador, per exemple.

Llibres i més llibres!

Comencem amb La muntanya de llibres més alta del món, de Rocio Bonilla.

 

El llibre conta la història d’Enric, un xiquet que estava convençut que havia nascut per a volar. Mirava els avions, intentava fabricar-se ales de tota mena, fins i tot va demanar poder volar com a regal per a Nadal! Però no funcionava res... Un dia, sa mare li va contar que hi havia altres maneres de complir el seu somni i li va posar un llibre a les mans. Aquell mateix dia, sense adonar-se’n, Enric va començar a volar...

Et deixem un fragment del llibre i una proposta didàctica.

A mi no m’agraden els llibres!, de Joan Portell.

 

Joan és un xiquet al qual no li agrada llegir. Sempre li regalen llibres, però ell no sap per a què serveixen. Un dia, decideix donar-los una utilitat construint una porteria de futbol. Ara bé, tot canvia el dia que coneix a Naiana.

Vols llegir un fragment del llibre? També et deixem una proposta didàctica!

Seguim amb Ars libri. L’aventura del llibre i la paraula.

 

Un llibre perfecte per a celebrar el Dia de les llibreries i guardonat amb el Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta. L’obra ens llança alguns interrogants com: per què cal llegir? Com podem transmetre el plaer de la lectura als més joves? Quin paper hi juguen les editorials, els docents, les famílies, l’administració o la societat en general? En el context actual, en què les pantalles s’han apoderat de la nostra atenció, la lectura va perdent força, sobretot de cara a les generacions més joves. Tanmateix, la paraula escrita i el llibre encara guarden un gran poder de seducció, de maduració emocional i personal, de transmissió de coneixement i desenvolupament de la intel·ligència.

Et deixem un fragment del llibre.

L’eclèctica

La següent recomanació és per a vosaltres, els docents, perquè no tot és fer classes. Esperem que gaudiu d’una estona entretinguda.

Els crims de l’escriptor imperfecte.

 

Imagineu què sentiria un escriptor de novel·la negra en descobrir que les seues fantasies atroces es fan realitat? Ho farà quan la policia trobe el cadàver d’una jove en un poble proper al seu, en unes circumstàncies que semblen calcades de la seua última novel·la inèdita. Per què algú ha decidit copiar un assassinat d’una novel·la seua? I qui coneix ja el contingut del nou llibre? Et deixem un fragment del llibre per a obrir boca.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020