Consells per a una tornada a l’aula més amable

5 de setembre de 2024

Inspiració per a l’inici del curs: idees i activitats

La tornada a l’aula després de les vacances d’estiu pot ser tot un desafiament tant per a l’estudiantat com per a l’equip docent. El descans, els ritmes pausats i el temps d’oci ara donen pas a les exigències que ens presenta el curs escolar. En aquest context, necessitem que la transició siga el més lleu possible.

Per això hem preparat aquesta entrada, per a inaugurar l’inici del curs i compartir amb tu alguns consells i estratègies que t’ajudaran a crear un ambient acollidor per al teu alumnat. Volem que les primeres classes de llengua siguen d’allò més estimulants! Comencem!

  • Trenquem el gel amb un diari de l’estiu

Arrancar el curs amb una activitat creativa pot ser la clau perquè l’alumnat no passe de zero a cent pel que fa a l’exigència. Demana’ls que escriguen un text curt on conten com han anat les seues vacances i destaquen aquelles coses que més els hagen agradat. Aquesta activitat fomenta l’escriptura i la reflexió i permet als estudiants practicar les seues habilitats lingüístiques relaxadament.

Una vegada l’alumnat haja fet els escrits, et proposem dues alternatives:

  • Els xiquets i xiquetes poden penjar els seus escrits per a formar un mural de les vacances.
  • Els joves sempre poden compartir aquelles coses que han escrit, oralment, amb la resta.

  • Juguem al trivial!

Una bona manera de repassar els continguts de l’any anterior és mitjançant dinàmiques divertides que conviden a participar com, per exemple, un trivial literari. Només necessitem preparar una llista amb preguntes sobre conceptes, autors i obres clau que hagen estudiat i dividir l’alumnat per equips. Açò servirà per a aterrar en les classes, repassar continguts, reforçar la col·laboració i el treball en equip.

  • Crea un espai per a l’expressió personal

Expressar els pensaments, sentiments i emocions és necessari a totes les edats, tan sols hem de trobar la manera de facilitar que açò ocórrega i adaptar-ho per edats. Per exemple, per a l’alumnat més menut podem decorar un racó de l’aula amb dissenys i frases que recorden la importància d’expressar-se, i convidar-los a acudir a eixe racó cada vegada que vulguin compartir alguna cosa amb la resta de companys o amb el professorat. Per a l’alumnat més major, podem acordar una franja horària o un dia en el qual començar la classe compartint aquelles coses que el puguen inquietar: algun succés personal del qual vulguin parlar, algun contingut que vulguin aprendre, etc.

  • Fem una revista literària

Una idea fantàstica seria la creació d’una revista literària per a l’aula, on cada alumne puga contribuir amb articles, poemes o contes. Aquesta activitat els mantindrà compromesos amb l’assignatura. Si aquesta activitat funciona, sempre es poden crear rols d’editors, correctors, maquetadors,... entre l’alumnat.

  • Repta’ls amb un desafiament literari

Cada mes, l’alumnat interessat a fer l’activitat haurà d’escollir un llibre (per votació popular). A final de mes, convida’ls a compartir què els ha paregut la història, els personatge... Com a premi per participar-hi, pots regalar punts de llibre amb dissenys bonics o donar-los l’oportunitat de recomanar llibres per a adquirir per a la biblioteca del centre.

  • La paraula del dia

Una manera molt fàcil d’aprendre nou vocabulari és mitjançant «La paraula del dia». A l’inici de cada sessió, escriu una paraula a la pissarra, adaptada al nivell del teu alumnat, però que probablement no coneguen. Explica’ls-en el significat i demana’ls que facen una frase amb eixa paraula.

Les nostres ferramentes

  • Dona una ullada al fragment inicial dels nostres llibres, la seua corresponent proposta didàctica i les idees per a treballar la lectura a l’aula.

Et recordem que en el nostre web pots trobar els nostres llibres. Cada un va acompanyat d’un enllaç al fragment inicial, perquè pugues fer-te una idea de què va el llibre, com està escrit i com n’és interior. També trobaràs propostes didàctiques i un document amb idees per a treballar la lectura a l’aula, elaborat per professionals.

Es tracta d’un portal amb recursos a la carta dividits per matèria, tipus de contingut, curs i nivell de dificultat. Et deixem per ací un vídeo on veuràs com s’hi pot accedir:

 

Ací pots consultar quines són les aplicacions digitals de Bromera, les instruccions per a instal·lar-les i com utilitzar-ne les llicències. També hi ha un apartat de preguntes freqüents.

Aquesta ferramenta és perfecta per a les classes de llengua. Et permetrà crear plans de lectura transversals per a treballar en els distints cicles educatius del centre i treballar així un mateix itinerari (d’una mateixa temàtica, gènere o autoria).

Per a Primària, ESO i Batxillerat!

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020