Patis vius, patis lectors: els bibliopatis

19 de gener de 2022

La lectura és un element clau en l’aprenentatge de l’alumnat, ja que permet desenvolupar les seues capacitats cognitives i emocionals, així com donar accés a altres coneixements. Si totes i tots compartim que la lectura està en el centre de l’aprenentatge, per què limitar-nos a fomentar-la només dins de les aules?
Per això, hui volem parlar-vos dels bibliopatis. Es tracta d’una proposta que consisteix a traure les biblioteques fora de les aules, de crear racons de lectura a l’aire lliure per a fomentar la lectura per plaer entre l’alumnat en un espai que els resulte amigable i que ells i elles interpreten com un lloc d’oci.

 

Per què apostar pels bibliopatis?

Els projectes de bibliopatis generen un nou espai en els nostres patis escolars i es converteixen, alhora, en una proposta que fomenta la coeducació i la creativitat en un entorn reservat fins ara a un altre tipus d’activitats. Així, integrem la lectura com un joc més per a l’alumnat, lluny de l’ambient més formal i menys lúdic de l’aula.

Aquests racons de lectura infantil a l’aire lliure no només contribueixen a fomentar la lectura entre els xiquets i xiquetes, sinó que els permeten gaudir d’ella en condicions òptimes i controlades, d’acord amb la normativa sanitària vigent a causa de la pandèmia. És a dir, amb total seguretat i minimitzant el risc de contagi, atés que es tracta d’espais oberts on es pot mantindre fàcilment la distància de seguretat.

Beneficis dels bibliopatis

Els espais de lectura a l’aire lliure conserven tots els avantatges que coneixem sobre la lectura. A més, incorporen aquells aspectes que aporta el fet que l’alumnat passe la seua jornada escolar en un espai obert:

  • Constituir un ambient agradable per a explorar, expandir, atresorar i gaudir de les lectures que tenen al seu abast.
  • Tindre una major capacitat d’abstracció i concentració.
  • Compartir l’interés i gust per un gènere específic de literatura o per un llibre amb els companys i companyes de classe.
  • Generar una major pertinença a la comunitat.
  • Veure la lectura com una font d’informació i de plaer.
  • Tindre una oportunitat única per a crear una comunitat d’aprenentatge.
  • Fomentar la imaginació i creativitat de l’alumnat.
  • Reduir l’estrés dels xiquets i xiquetes.
  • Inquirir la seua habilitat per a adquirir i processar informació, així com desenvolupar un vocabulari ampli.
  • Augmentar la seua capacitat per a detectar i comprendre les seues emocions i les dels altres.
  • Ajudar-los a desenvolupar les seues relacions interpersonals.
  • Empatitzar amb la resta de companys i companyes en compartir un mateix lloc i una mateixa activitat.
  • Fomentar l’amor per la natura i donar valor a totes les necessitats del medi ambient.
  • Oferir-los un espai on donar ales a la seua autonomia.
  • Convertir la lectura en una activitat d’oci més.
  • Garantir la seua seguretat perquè es tracta d'un espai a l’aire lliure.

Com posar en marxa un projecte de lectura a l’aire lliure?

  • Els bibliopatis poden implementar-se com una activitat diària i quotidiana o reservar-se per a alguns dies de la setmana. Aquesta decisió dependrà, en gran part, de la capacitat que tinga el centre educatiu per a organitzar i dur a terme el projecte.
  • Una vegada decidida la periodicitat amb què s’habilitaran aquests racons de lectura a l’aire lliure, solament s’ha de seguir uns senzills passos:

- Escollir els títols que pensem que poden atraure més els lectors i lectores (per temàtica, en funció de l’edat...). És important renovar el catàleg del nostre bibliopati amb certa periodicitat o els xiquets i xiquetes s’avorriran de tindre sempre disponibles els mateixos llibres.

- Qui s’encarregarà del racó de lectura? Una opció és que ho faça el professorat, però una altra és nomenar encarregats o encarregades entre l’alumnat dels cursos superiors, que veuran reforçada la seua autonomia amb aquesta responsabilitat.

 -Arriba el moment d’equipar el nostre bibliopati: podem posar els llibres en una caixa amb rodes, un carret de la compra, una taula fàcil de transportar... Tenim desenes d’opcions per a muntar la nostra biblioteca ambulant. Si no et convencen, a Bromera t’oferim aquest moble. A més, també podem apliar l'oferta del racó equipant-lo amb jocs de taula, jocs cooperatius... 

Ara ja només ens queda moure els llibres de la biblioteca al pati i deixar que l’alumnat trie els seus títols preferits. Recordeu apuntar qui s’emporta cada llibre.

Us deixem també al vostre abast aquesta guia sobre els bibliopatis, elaborada per Júlia Baena, bibliotecària, especialista en biblioteques escolars i públic juvenil, que ha treballat en projectes relacionats amb les biblioteques, la lectura i l’àmbit educatiu en diverses entitats, escoles i instituts.

21

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020