Dia de les Famílies – Idees per a l’aula

12 de maig de 2023

Tenim una proposta per a tu! Què tal si aprofitem la celebració del Dia de les Famílies per a educar en la diversitat? És una bona oportunitat per tal de parlar sobre els diferents tipus de famílies que existeixen i fomentar l’acceptació, el respecte i la tolerància.

A continuació, us proposem algunes activitats que, encara que van dirigides a xiquets i xiquetes de Primària, poden adaptar-se de manera senzilla per a ser tractades amb alumnat de l’ESO i, fins i tot, de Batxillerat.

Què saps sobre les famílies?

Davant de tot, i encara que parega una obvietat, és important crear un espai segur perquè l’alumnat se senta còmode a l’hora d’expressar-se. Per això, és convenient començar fent una xicoteta reflexió sobre les diferències que poden existir entre els nuclis familiars i parlar-los de la riquesa de la diversitat i de la necessitat de ser comprensius i tolerants.

Després, podem començar amb una ronda de preguntes curtes per a contestar per torns, de manera ordenada i assegurant-nos que cada alumne siga escoltat per la resta.

  • Què consideres què és una família?
  • Quins tipus de famílies coneixes?
  • Com és la teua família?
  • Hi ha famílies millors o pitjors?

Tipus de famílies

Hi ha famílies formades per un pare i una mare, d’altres que tenen dos pares o dues mares, famílies sense fills ni filles, o de persones majors. També n’hi ha de monoparentals, és a dir, amb sols un pare o una mare, i d’unipersonals, d’acollida... i un gran etcètera. Qualsevol combinació és igual de vàlida.

Creem el nostre arbre genealògic

És una excel·lent manera de mostrar, d’una manera visible, la gran diversitat de famílies que existeixen. A més a més, es podria aprofitar per tal que els xiquets i xiquetes s’interessen pels avantpassats i els coneguen.

Materials per a fer l’activitat:

  • Cartolines
  • Retoladors (per a escriure’n els noms).
  • Fotografies (sempre que siga possible, clar està).

Lectures per a l’aula

  • Pometa dolça

 

Des de l'estiu passat, Carles té dos pares i dues mares. Al principi, Mateu, el gros, i Teresa, una amiga amb trenes i una piga al mig de la galta, no s'ho creuen, però ben prompte s'adonaran que Carles diu una veritat com una casa de gran. Com pot ser, això?

  • No sigues bajoca!

 

Manel i el seu avi Frederic són dos insensats. Tenen fama de trapelles i se l'han guanyada a pols perquè no la pensen que no la fan. La seua família n'està farta i ha tractat de civilitzar-los de tant en tant. Debades.

Llegeix-ne un fragment.

 

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020