Dia de l’Educació Ambiental - Idees i recursos per a treballar a l’aula

25 de gener de 2024

El 26 de gener celebrem el Dia de l’Educació Ambiental, una jornada que reivindica el paper crucial de l’educació en la formació de persones conscients i responsables del seu entorn. No és només part del pla d’estudis, sinó que és una manera d’empoderar les generacions futures en la construcció d’un món sostenible.


L’origen d’aquesta efemèride es remunta al 1975, quan es va organitzar a Belgrad el Seminari Internacional d’Educació Ambiental, en el qual van participar experts de més de 70 països. Com a resultat d’aquella trobada es va publicar la Carta de Belgrad, en què es plasmaven les reivindicacions fonamentals de l’educació ambiental en el programa de les Nacions Unides.


A continuació, vos deixem idees per a treballar a l’aula en aquest dia tan especial.


1. Exploració de l’entorn local: convida els teus estudiants a fer una investigació sobre els aspectes ambientals del seu barri, ciutat o poble. Poden analitzar la qualitat de l’aire, la gestió de residus o la biodiversitat local. Fomenta la participació activa, realitzant enquestes i entrevistes amb experts locals.


2. Projectes de sostenibilitat: divideix-los en equips i assigna a cada grup un projecte de sostenibilitat per a implementar a l’escola. Poden abordar des de la reducció del consum d’energia fins a la creació d’àrees verdes. Aquest enfocament pràctic els brindarà l’oportunitat d’aplicar els conceptes apresos.


3. Conferències i xarrades: convida experts en medi ambient o líders comunitaris a compartir les seues experiències amb els teus estudiants. Pot servir als joves com a font d’inspiració per a comprometre’s activament en la preservació ambiental i proporcionar-los models a seguir.


Recursos per a treballar l’educació ambiental:


1. Plataformes en línia: utilitza recursos en línia com el Banc Mundial de l’Educació Ambiental (WEEB), que ofereix una àmplia gamma de materials didàctics, des de jocs interactius fins a guies educatives descarregables.


2. Organitzacions ambientals: connecta amb organitzacions ambientals locals que puguen proporcionar materials educatius, xarrades o fins i tot excursions. Moltes d’aquestes organitzacions estan disposades a col·laborar amb escoles per a fomentar la consciència ambiental.


3. Aplicacions educatives: explora aplicacions educatives centrades en el medi ambient, com EcoChallenge o Journey of Water, que poden complementar les teues situacions d’aprenentatge i motivar els estudiants a aprendre de manera interactiva.


4. Xarxes socials i grups en línia: uneix-te a comunitats en línia de docents compromesos amb l’educació ambiental. Compartir idees, recursos i experiències pot enriquir el teu enfocament i brindar noves perspectives sobre com abordar aquest tema a l’aula.


Lectures per a l’aula

10 idees per a salvar el planeta, 2n cicle de Primària
El canvi climàtic amenaça la Terra i els éssers vius que l’habiten. Ho sabies? O potser ja ho saps i vols comprendre millor què està passant? En qualsevol cas, ací tens el llibre que buscaves! Pàgina rere pàgina, trobaràs 10 accions senzilles per a posar el teu granet d’arena per a salvar el planeta abans que siga massa tard.

 

Pescadors de plàstics i altres oficis, 2n cicle de Primària
En aquest llibre de gran format, il·lustrat amb imatges a tot color i dades científiques, trobaràs des de les característiques de cada nou ofici fins a les habilitats que cal tindre per a desenvolupar-los.

El llibre explora les oportunitats laborals que arribaran per a trobar solucions als problemes ambientals actuals. Els joves lectors i lectores poden posar-se en la pell dels treballadors dels sastres d’ADN, els xefs del microscopi, els pescadors de plàstic, els jardiners de les plantes que parlen, els detectivirus i molts altres.

En llegir-ho, comprendran exactament la importància de cada professió en la protecció del nostre planeta, com també què cal fer ara per a evitar situacions adverses en el futur.

 


Emergència climàtica, 3r cicle de Primària
Des de quan sabem que existeix el canvi climàtic? Està tot tan clar com pareix? Quins són els mites més estesos sobre el canvi climàtic? Per què hi ha gent que nega el que la ciència té tan clar? Estem a temps d’aturar-lo i adaptar-nos, o hem perdut ja massa temps?

Aquestes són algunes de les qüestions que respon Andreu Escrivà en aquest llibre. Amb un llenguatge directe i senzill, que defuig l’academicisme i va més enllà de l’allau de dades, ens explica tot el que cal saber sobre el canvi climàtic. Però, sobretot, situa els lectors en el moment actual: hem de decidir cap a on anem i a què estem disposats per a fer-hi front.

 

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020