Dia de la Pau – Idees per a treballar a l’aula

14 de setembre de 2023

El 21 de setembre celebrem el Dia Mundial de la Pau, declarat l’any 1981 per l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Aquesta jornada s’ha traslladat a l’aula en moltes ocasions, i podem aprofitar-la per a tractar un bon grapat de temàtiques relacionades amb els valors cívics i ètics: conflictes armats, pobresa, accés a l’educació, medi ambient, justícia social i un llarg etcètera.

A continuació, vos deixem idees per a treballar a l’aula en aquest dia tan especial.

Activitats a l’aula

Activitats per a Primària:

  • Escrivim sobre la pau

Convideu l’alumnat a escriure un breu relat sobre la pau. Poden escriure sobre el concepte en sí o inventar una història que transmeta eixe valor. A més, poden fer-ho per equips perquè la tasca siga cooperativa i es beneficien del treball grupal. Una vegada hagen acabat, podeu llegir els relats en veu alta i dedicar uns minuts a reflexionar sobre cada un d’ells. També poden passar-los a net, enquadernar-los tots i deixar-los a la biblioteca del centre perquè tothom els puga llegir.

  • El mural de la pau

Es tracta de plasmar la idea de pau que té cada alumne, però aquesta vegada, d’una manera gràfica. Per exemple, poden fer-ho a través d’un dibuix o d’un retall d’una revista. També es podria fer a través d’una frase.

Una vegada finalitzat el mural, és important que preguntem i xarrem amb els nostres discents sobre què creuen que és la pau.

Activitats per a l’ESO:

  • Debatem sobre conflictes

Escolliu un conflicte d’àmbit nacional o internacional i demaneu als discents que busquen informació sobre el mateix: causes, conseqüències, etc. Quan ja estiguen tots i totes ben informats, dividiu la classe en dos: un grup defensarà el conflicte i l’altre exposarà arguments en contra. Així crearem un debat en què la pau estarà present.

Activitats per a batxillerat:

  • Analitzem els mitjans de comunicació

Busqueu alguna notícia en format audiovisual en què els mitjans tracten algun conflicte. Plantegeu una sèrie de preguntes, com ara: havíeu sentit alguna cosa sobre aquest conflicte?, penseu que la notícia dona suficient informació per a entendre’l?, quin diríeu què és el motiu del conflicte?, com es mostra la violència en les imatges?, creieu que el contingut de la notícia és objectiu?

Pel·lícules per a treballar el concepte de la pau

 

Pel·lícules per a Primària

  • Antz

La formiga Z és un obrer neuròtic i espantadís que està profundament enamorat de la princesa Bala. Per a aconseguir acostar-se a ella, convenç el seu amic soldat per a eixir en la seua posició en la desfilada militar. Però envien l’exèrcit a la guerra, a combatre contra els tèrmits, i Z haurà d’anar al front de batalla.

  • Azur i Asmar.

Azur, fill del terratinent, i Asmar, fill de la mare de llet, es crien com si foren germans. Un dia els separen sobtadament, i Azur es queda a soles. En créixer, descobrirà un país ple d'aventures, d'encantaments i meravelles, i retrobarà els qui van ser sa mare i el seu germà. Però el temps passa i el que ha sigut ric ara és captaire, el que era pobre ara és un príncep, i tots dos volen aconseguir la Fada dels Djinns.
Una pel·lícula sobre la tolerància, del director de Kirikú i la bruixa.

Pel·lícules per a l’ESO

  • El noi del pijama de ratlles

Bruno és fill d’un comandant d’un camp de concentració. Viu al marge de la realitat de la Segona Guerra Mundial i dels actes cruents que es duen a terme al seu país. Un dia, a través d’un filat, coneix Shmuel, un xiquet jueu que viu en un camp de concertació. Des de llavors, Bruno va cada dia d’amagat a jugar amb el seu nou amic i a portar-li menjar.

  • La vida és bella

Un clàssic del cinema guanyador d’una gran quantitat de premis. Aquest film italià conta la història de Guido, un home jueu que, juntament amb la seua dona i el seu fill, haurà d’enfrontar-se a la crua realitat dels camps d’extermini. Però Guido farà tot el possible per a allunyar el fill de l’horrible realitat.

Llibres per a treballar la pau (tercer cicle de Primària)

  • La princesa Totpamí

Al regne de Bonaterra viu la malcriada princesa Clara. Però el dia que es presenta als seus pretendents, Clara ix volant del castell i inicia un viatge que li servirà per a adonar-se que ha sigut molt injusta amb els seus súbdits. Per fi està decidida a ser una bona reina, però abans haurà de parar-li els peus al duc de Meninfòtia, que està ordint un complot...

Llegeix-ne un fragment i mira la nostra proposta didàctica.

  • El llac de les xiquetes mudes

 

La classe d’Ignasi està a punt de rebre una estudiant molt especial: Amina Nwapa. La seua arribada ha generat una gran expectació entre l'alumnat, però ningú no es pot imaginar la importància que tindrà per a les seues vides conéixer Amina. Una història tendra i divertida que ens parla de la integració i de la comunicació molt més enllà de les llengües i les fronteres.

Llegeix-ne un fragment i mira la nostra proposta didàctica.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020