14 de març de 2024
Qui no ha sospirat alguna vegada en veure una persona que li agrada des de fa temps? Qui no sentit alguna vegada eixa sensació que t’inunda el cos quan beses algú per primera vegada? Qui no s’ha enamorat a primera vista? Però... l'amor romàntic és tan bonic com el pinten en les pel·lícules?
Darrere d'alguns èxits de taquilla que ens trauen la llagrimeta a través d'una història d'amor, s'amaguen alguns mites. I és que les relacions romàntiques moltes vegades no són com ens les conten en els films (o no haurien de ser-ho) i és important xarrar de tot això amb el nostre alumnat. El motiu? Els mites serveixen per a alimentar l’imaginari col·lectiu i alteren la percepció de la realitat.
Debat a l'aula - Mites sobre l'amor romàntic
Fem un exercici a l'aula. Què opina l'alumnat sobre aquestes idees que tantes vegades veiem en l'audiovisual?
Ai, quantes vegades hem vist en el cinema i la televisió romanços en els quals els sentiments estan sempre a flor de pell perquè la relació es basa en un conflicte darrere l'altre. Drama, drama, drama, drama! No obstant això, hem de recordar que la pau, la tranquil·litat i l'estabilitat són un component imprescindible en les relacions. La majoria de relacions saludables no inclouen ni baralles acalorades ni llàgrimes constants. L'amor no hauria de fer mal.
Hi ha una idea molt estesa en la nostra societat que, hui dia, encara perdura: trobar la nostra meitat. I tindre un objectiu així a l'hora d'iniciar una relació pot resultar molt nociu per a la persona. En la vida real, algunes de les claus per a trobar algú amb qui tindre una bona relació són la compatibilitat, el respecte mutu i el compromís. Buscar algú «perfecte al 100%» és impossible. A més, tots nosaltres ja estem complets, no necessitem una meitat.
Un altre mite, el de la passió que s'estén al llarg del temps. En moltes pel·lícules, té igual quant de temps passe, els protagonistes viuen en una passió constant en la qual tot són focs d’artifici. Però en l'amor, també hi ha rutina, estabilitat i un esforç per totes dues parts perquè la relació funcione.
Una cosa és comunicar-te amb l'altra persona, tractar d'entendre-la i treballar perquè tots dos us sentiu bé dins de la relació, i una altra molt diferent és fer sacrificis per l'altre que pertorben el nostre benestar i renunciar a ser un mateix en pro de l’«amor». Això és una línia roja que mai hauria de ser creuada.
Igual que ocorre amb les persones, les relacions no solen ser perfectes. Davant d’aquesta tessitura, de nou, és necessari recalcar la importància de la comunicació. Com hem comentat, ningú és completament perfecte.
Ací podem trobar alguns dels mites de l’amor romàntic explicats.
L’amor romàntic al cine
Demana al teu alumnat que faça una llista dels tòpics romàntics que es veuen a les pel·lícules, tant infantils com per a adults. Compartiu tots i cada un de vosaltres els tòpics que se us han acudit. A partir d’ací, establiu un espai de reflexió: quin és el paper que es ven de l’home en les relacions? I el de les dones? Quin d’aquests tòpics es podrien considerar mites? Alguna de les pel·lícules narra una relació tòxica com si fora una relació sana?