Lectures sobre l’oratge i el canvi climàtic

14 de novembre de 2024

El canvi climàtic no és un tema fàcil d’explicar als més menuts, especialment si tenim en compte que és ben complex. Ens consta que molts docents de Primària no pareu de buscar recursos que us ajuden a fer entendre aquesta realitat a l’alumnat, al mateix temps que intenteu despertar el seu interés.

D’altra banda, per a l’alumnat de Secundària i Batxillerat, tampoc no resulta fàcil trobar informació que s’adapte al seu nivell, que aprofundisca en la problemàtica i que, alhora, no siga farragosa a l’hora d’estudiar-la. Però tenim la solució!

A continuació, us deixem tota una sèrie de lectures amenes i fàcils d’entendre que aproximaran el vostre alumnat al canvi climàtic i que, de segur, els despertaran la curiositat. Algunes d’aquestes lectures van acompanyades d’idees per a treballar a l’aula i de propostes didàctiques.

Comencem!

La ciència de l’oratge (a partir de 4 anys)

Per què existeixen les estacions? Què passa dins d’un huracà? Com va canviant el clima? En els llibres es donen respostes a aquestes preguntes i moltes altres més.

Una guia fascinant sobre l’oratge que inclou textos informatius, il·lustracions i panells laterals amb dades sorprenents.

Llig-ne un fragment.

Aires de canvi (a partir de 7 anys)

La Terra té un problema: hi ha massa carboni a l’aire. Per sort, el nostre planeta té uns poders sorprenents per a eliminar el diòxid de carboni de l’atmosfera. Però, amb això, no n’hi ha prou.

Llig-ne un fragment.

Un huracà anomenat Otília (a partir de 9 anys)

Helena i Martí continuen barallant-se com el gat i el gos. Per sort, el senyor Cantalombardi sap com tractar-los i junts aprenen moltes coses sobre l’atmosfera i l’oratge, fins que arriba un huracà anomenat Otília i ho capgira tot de dalt a baix.

Llig-ne un fragment.

Quin oratge farà demà? (a partir de 10 anys)

Valeri i Elvira estan enfadats. Volen celebrar junts els aniversaris, però no es posen d’acord en el lloc on fer-ho. L’un pensa que és millor a casa, perquè estem a la tardor i el temps canvia molt i pot ploure, i l’altra pensa que és molt més divertit al parc. Sort que l’amiga de l’àvia Balbina, Cococó, i el seu nebot, que és un meteoròleg famós, els ajuden. Així, no solament sabran quin oratge farà per a poder decidir el lloc, sinó que, a més, ho descobriran ells mateixos!

Llig-ne un fragment, mira les idees per a treballar a l’aula i la nostra proposta didàctica!

I tu, què fas contra el canvi climàtic? (a partir de 10 anys)

Si el llibre anterior t’ha cridat l’atenció o saps que ha agradat al teu alumnat, aquest té els mateixos protagonistes! Això sí, amb una història diferent. A través d’aquest llibre els joves aprendran a reduir i reciclar el fem, què és el canvi climàtic i quines coses poden fer per a combatre’l.

A l’escola, la mestra de Valeri i Elvira els explica els perills del canvi climàtic i els anima a buscar solucions per a combatre’l. Així, amb l’ajuda de l’àvia Balbina, els dos amics trobaran més de trenta fórmules a l’abast de qualsevol per a afrontar el canvi climàtic: apagar els llums, estalviar aigua, menjar productes de proximitat, rebutjar l’ús de bosses de plàstic, desconnectar els aparells que no s’utilitzen... El més important, però, serà que ajudaran a despertar la consciència d’amics i coneguts.

Llig-ne un fragment, mira les idees per a treballar a l’aula i la nostra proposta didàctica!

Economia per a un futur sostenible (a partir de 14 anys)

Es tracta d’un diàleg entre un jove i un economista a partir del qual farem una mirada actual a l’ecologia, la sostenibilitat, el consum responsable i el repartiment del treball, entre altres temes. A més, la conversació acabarà proposant alternatives per a superar la situació crítica actual.

Llig-ne un fragment.

El canvi climàtic a casa nostra (a partir de 14 anys)

Una lectura que tracta alguns conceptes bàsics del calfament global en l’àmbit de l’arc mediterrani. Parlarem sobre meteorologia, gasos d’efecte hivernacle i activitats humanes que generen autèntics canvis en el nostre clima.

Llig-ne un fragment.

Emergència climàtica (a partir de 14 anys)

Des de quan sabem que existeix el canvi climàtic? Està tot tan clar com pareix? Quins són els mites més estesos sobre aquest fenomen? Per què hi ha gent que nega el que la ciència té tan clar? Estem a temps de parar-lo i adaptar-nos o hem perdut ja massa temps? Aquestes són algunes de les qüestions a què respon Andreu Escrivà, amb un llenguatge directe i senzill, en una lectura amena i aclaridora sobre el canvi climàtic.

Llig-ne un fragment i mira les idees que et proposem per a treballar el llibre a l’aula.

Busques més lectures?

En el nostre web trobaràs tot tipus de lectures per a menuts, joves i grans. Tria la teua història!

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020