22 de juliol de 2022
Enguany celebrem l’any Fuster, que commemora el cent aniversari del naixement de l’escriptor de Sueca. El catàleg de Bromera compta amb nombrosos llibres publicats per l’assagista i amb aquests materials hem elaborat recursos per a poder treballar la figura i l'obra de Joan Fuster a l’aula.
Qui va ser Joan Fuster?
Joan Fuster va nàixer al si d’una família d’arrels agrícoles i conservadores. Tot i llicenciar-se en Dret per la Universitat de València, mai no va exercir la carrera judicial i va dedicar-se a la seua vertadera vocació: l’escriptura. El seu primer article, Vint-i-cinc anys de poesia valenciana, publicat al 1944, va marcar la que seria la seua trajectòria, lligada al valencianisme cultural. Amb 32 anys va escriure el seu primer assaig, El descrèdit de la realitat, on analitzava la deriva anti-realista de l’art contemporani. Però va ser 1962 quan la seua figura va agafar dimensions extraordinàries amb la publicació de Nosaltres els valencians, un llibre que suscità una polèmica inèdita en la societat valenciana i que va marcar la posició de les forces polítiques i socials de l’època respecte al nacionalisme valencià emergent. L’assaig que probablement escrit en un altre moment no haguera generat posicions tan viscerals, va irrompre en plena transició i va ser aprofitat per les restes de l’estructura franquista per reinventar-se en forma de regionalisme «bien entendido» i com a reacció a les tesis plantejades per Fuster.
La batalla de València va dividir la societat valenciana entre fusterians i anti-fusterians. Per a uns un prohom, per a d’altres, simple combustible per a falles. Així, la figura de Fuster i la seua obra Nosaltres els valencians, es fongueren en una sola entitat que ens va incapacitar de veure la resta de la seua producció literària. Obres que supuraven intel·ligència, cultura i ironia a parts iguals, però que, malauradament continuen eclipsades per l’assaig sobre les essències del nostre poble.
Perquè, a banda de Nosaltres els valencians, Joan Fuster va escriure una seixantena de llibres i milers d’articles de la temàtica més diversa: poesia, crítica i història literària, assaig humanista, comentaris polítics, culturals i artístics, història del país valencià, magnífics aforismes, dietaris, etc., a més d’una voluminosa correspondència que ha anat editant-se pòstumament. Però cap d’estes obres, algunes d’elles vertaderes obres mestres, va tindre la repercussió de Nosaltres els valencians, un llibre que va generar més literatura al seu voltant que tota la resta de la seua obra junta.
Llegim Fuster, descobrim Fuster
Ara, per celebrar l’any del centenari del naixement de Joan Fuster, et presentem un Fuster més desconegut, més irònic, més savi i més culte. I amb propostes per treballar, de forma integral, la seua figura a través de la seua obra. Bromera posa al vostre abast un itinerari lector amb el qual treballar Joan Fuster des d'una perspectiva ampla.
Aquest itinerari té com a objectiu donar a conèixer entre l’alumnat la figura d'un dels màxims referents de la nostra literatura, com també desenvolupar i potenciar la capacitat de reflexió i de pensament crític. Es tracta d’una tasca essencial que requereix unir esforços des de totes les àrees educatives i pretén facilitar al professorat idees i propostes engrescadores tant per als docents com per a l’alumnat.
L'itinerari està pensat per a 3r i 4t d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat. Es proposa portar a terme una setmana cultural divulgativa sobre diversos aspectes de l’obra de Joan Fuster, que comptarà amb diverses activitats com, per exemple, tallers que l’alumnat implicat experimentarà i després prepararà perquè els puguen fer altres estudiants de diferents cursos amb la seua supervisió.
L’itinerari està pensat per a treballar principalment Ser Joan Fuster i Sagitari.
Al catàleg de Bromera no només trobareu llibres escrits per Joan Fuster, o llibres sobre la seua figura, també propostes didàctiques per enriquir la lectura, fer-la més profitosa per a l'alumnat i facilitar la tasca al professorat.
Propostes de lectura
Les propostes didàctiques i les idees per a treballar a l'aula que ofereix Bromera en alguns dels seus llibres estan redactades per persones expertes en didàctica que han sigut assessorades o bé pels escriptors i escriptores del llibre, o bé per persones expertes en la matèria que es tracta.
D'entre les nombroses opcions de llibres sobre l'autor de Sueca que ofereix Bromera tres tenen propostes didàctiques.
Ser Joan Fuster, l'antologia de textos fusterians per antonomàsia, a cura de J.A Fluixà i A. Martínez n'és un d'ells. Aquest llibre recull de textos de Joan Fuster seleccionats pensant en aquells textos de l’escriptor que poden ser ben entesos per un públic jove. Estan ordenats per temàtica i s’han evitat les referències a altres escriptors que poden ser desconeguts per als lectors i lectores potencials. És una bona eina per a introduir Joan Fuster a l’alumnat d’ESO.
Discordànces també va acompanyada d'una proposta didàctica de 28 pàgines en les quals es fa un repàs per la vida de l'autor i el context en què va viure. Es fa una radiografia per la seua faceta d'articulista i es proposen diverses activitats per a treballar la lectura.
La tercera opció que plantegem és Dos quaderns inèdits. Aquesta obra recull dos dietaris que han sobreviscut a la voluntat de l'autor de fer desaparèixer aquests apunts, variats i incisius, situats en el centre cronològic d'un període decisiu, quan Fuster està a punt de consolidar la seua presència pública com a articulista, estudiós de la història cultural i pensador social.
També destaquem algunes de les seues obres:
Combustible per a falles
Potser sorprendrà trobar entre la bibliografia de Fuster, un iconoclasta hostil als tòpics, un llibre sobre les falles, l'espectacle que més tòpics concentra de tot el folklore oficial valencià. Combustible per a falles, però, no és ni un pamflet ni un libel irreverent i despietat contra les falles, sinó un recull d'escrits amables, a manera de breus apunts sociològics, que tracten d'explorar, a través del motiu faller, el caràcter i la mentalitat dels valencians.
L'autor, amb el seu estil àgil i incisiu, ens parla dels ingredients i de la significació de les falles, una manifestació festiva que pot ser tant una mostra innocent de la ufania i el barroquisme valencians com també un poderós instrument de control social i de reprovació moral. Un aspecte intolerant i inquisitiu que el mateix Fuster va patir directament en ser cremat en efígie, el 1963, en una cerimònia que rememorava les antigues pràctiques inquisitorials.
Els aforismes pertanyen a un gènere literari arcaic que mai va deixar de fascinar Fuster. Aquesta obra escorcolla exhaustivament la producció fusteriana per a extraure'n el bo i millor d'aquestes petites fantasies verbals que encara avui són capaces de captivar-nos per al seua bellesa, originalitat, complexitat i diversitat ideològica. Aquestes càsules de doctrina —que, us advertim, creen addicció—, tracten tota mena de temes humans des d'una perspectiva sincera i, alhora, provocadora i divertida.
Contra Unamuno i tots els altres
El títol d'aquest volum és tota una insinuació del que el lector hi trobarà, en part: un seguit d'objeccions meditades contra Unamuno, un dels cappares de la cultura i la intel·lectualitat espanyola, i contra un bon grapat de noms que gravitaren entorn seu, tots compartint l’ideari del nacionalisme espanyol. Les refutacions de Fuster prenen un to jocós i irònic, alegrement impertinents, que provocaren la polèmica i el debat d’unes idees que encara presideixen les preocupacions dels nostres dies.