EL CURIÓS ORIGEN DE LES PARAULES – El món del treball i els oficis

29 d'abril de 2024

Saps quin és l'origen de la paraula treball? I si et diguérem que està associat a un instrument de tortura? La història d'aquesta paraula i moltes altres és molt cridanera i estem segurs que encuriosirà el teu alumnat. Comencem!

L'ORIGEN DE LA PARAULA TREBALL

Treball és una paraula que deriva del llatí tripalium, un mot que s’usava per a referir-se, ni més ni menys, a un instrument de tortura format per tres pals als quals es lligava la persona per a després cremar-la o torturar-la.

Per ací et deixem una imatge d'aquest instrument que segur que et sona d'haver-lo vist en alguna pel·lícula.

Com bé sabem, el significat d'algunes paraules pot canviar, encara que siga lleugerament. En aquest cas, antigament s'usava la paraula treball per a referir-se al sofriment. Posteriorment, va adoptar el significat d'‘esforç’.

Els romans usaven la paraula labor per a referir-se al treball. Així, encara hui usem paraules com laboral, col·laborar o elaborat. Curiós, veritat?

ALTRES ORÍGENS MOLT CRIDANERS

Hi ha altres termes que tenen un origen curiós com, per exemple, l'expressió anar al tall. L’expressió es festa per a referir-se al fet d’anar directament a la part substancial d’un assumpte o per a indicar que algú fa alguna cosa sense distraccions. Aquest significat prové del fet que, antigament, quan es contractava una colla de jornalers per a fer faenes del camp, es feia, amb una ferramenta que tallava, una línia en terra per a indicar fins on s’havia d’arribar.

La paraula obrer es podria considerar sinònima de la paraula operari, totes dues usades hui dia. El seu origen prové del verb en llatí operarius.

Una altra història digna de conéixer és la de la paraula proletari. Aquesta prové del llatí proletarius, és una forma derivada de prole (‘fills). En llatí, proletarius s’usava per a designar al ciutadà de la classe més humil, sense propietats i que es considerava que només era útil per a tindre fills i així engrossir els exèrcits de l’Imperi.

EL MÓN DELS OFICIS PER ALS XIQUETS

Fins ara hem parlat de les curiositats històriques d’algunes paraules relacionades amb el món del treball, i ens hem dirigit a un públic juvenil i adult, però… també podem treballar el vocabulari del món laboral amb xiquets i xiquetes.

Per ací et deixem alguns llibres perquè els més joves aprenguen vocabulari i imaginen com podria ser el seu futur en el món laboral.

El dia a dia dels oficis. Diccionari visual.

Un repertori de situacions i imatges a tot color, plenes de detalls, relacionades amb el dia a dia dels oficis. El mercat, l’hospital o les energies renovables són algunes de les escenes que propicien la conversa sobre les accions, l’adquisició de vocabulari i la reflexió sobre les emocions retratades.

 

Aquest diccionari visual és una eina útil per a enriquir el llenguatge i la comprensió dels menuts de manera fàcil i divertida, amb empatia i creativitat. Una lúdica mirada panoràmica sobre el món que ens envolta i les persones que ajuden a millorar-lo amb el seu treball.

Llegir-ne un fragment.

Pescadors de plàstics i altres oficis del futur

El llibre explora les oportunitats laborals que arribaran per a trobar solucions als problemes ambientals actuals. Els joves lectors i lectores poden posar-se en la pell dels treballadors dels sastres d'ADN, els xefs del microscopi, els pescadors de plàstic, els jardiners de les plantes que parlen, els detectivirus i molts altres.

 

En llegir-ho, comprendran exactament la importància de cada professió en la protecció del nostre planeta, com també què cal fer per a evitar situacions adverses en el futur.

Llegir-ne un fragment.

Per què hi ha estreles al cel? Llibre dels oficis curiosos

Saps a què es dedica un atrapallums o un caçanúvols? Imagines per què s’han d’ensinistrar els dracs? Els cors trencats es poden reparar? Qui canvia el color de les fulles a la tardor?

 

Aquest llibre és l’entrada a un univers fascinant on trobaran resposta a les preguntes anteriors, entre moltes altres. Estan a punt d’endinsar-se en un catàleg únic d’oficis originals i extraordinaris que no havies sentit mai abans. S’atreviran?

Llegir-ne un fragment.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020