Com parlar amb els xiquets i xiquetes sobre catàstrofes com la riuada provocada per la DANA

7 de novembre de 2024

El temporal viscut en algunes comarques valencianes el passat 29 d’octubre s’ha cobrat la vida de centenars de persones. Algunes poblacions foren arrasades per l’aigua, que va provocar destrosses en habitatges i negocis. Des d’eixe dia, la majoria hem sentit de manera molt intensa emocions com la por, la tristesa, la ràbia o la desesperació. I els xiquets i xiquetes no en són una excepció.

Davant d’aquesta tessitura, és important que ens parem a parlar amb ells sobre com se senten i que els donem resposta a qualsevol dubte que puguen tindre. Per què ha passat? Pot tornar a passar? Per què ha mort gent? Ens podria passar a nosaltres?

 

La gestió de la por

En aquesta entrevista de l’espai La Tarda, de Catalunya Ràdio, s’explica que la por és una de les emocions bàsiques de les persones i que ens ajuda a sobreviure. L’experta en criança Míriam Tirado comenta que una de les maneres d’ajudar els més menuts a entendre allò que senten comença per la validació i normalització dels sentiments.

«Validant allò que senten, normalitzant i explicant-los que és normal que et sentis així, perquè el que has vist és molt gros, o el que has escoltat, o el que ha passat ha sigut molt bèstia, i és normal que sentis aquesta inquietud. I després de validar-los, d'escoltar els seus neguits i les seves pors, també hem de transmetre la seguretat. Un nen necessita sentir que està en un espai segur i que hi ha qui el cuida i que nosaltres ens n'ocuparem. Transmetre això i donar-los la informació justa que els faci sentir segurs i tranquils, que els tranquil·litzi, és essencial. No cal afegir més informació de la que ens estan demanant, que a vegades també els pares tendim a passar-nos i sobreinformar-los amb coses que encara generen més inquietud i més preguntes.»

 

Com parlar amb els menuts i menudes sobre el tema?

En aquest article de Save the Children es mostra la importància de respectar els temps i les necessitats de cada xiquet, d’adaptar el llenguatge a l’edat, de validar els sentiments i d’observar, escoltar i intentar connectar amb ells.

L’article també inclou alguns exemples concrets que ens ajudaran a orientar-nos.

I com podem cuidar-nos psicològicament els adults?

Aquest article del Col·legi Oficial de Psicologia ens dona algunes pautes per a cuidar la nostra salut mental en moments tan difícils com els que estem vivint. Limitar l’exposició continuada a noticies sobre el desastre, fer esport i expressar el que sentim són algunes de les pautes que ens aconsellen.

També us deixem una infografia on es resumeixen els hàbits saludables que cal tindre en compte en el context actual. La infografia és d'INFOCOP.

 

Altres articles i recursos sobre el tema

«Els infants són com esponges emocionals. Vull dir que part de com processen la informació i com la cataloguen és fruit de com perceben que la sentim els adults.» En aquest article de criar.cat ens donen més informació sobre com podem apropar-nos i parlar amb els infants sobre aquest tema tan delicat.

Des de l’Institut de Desenvolupament Professional de la Universitat de Barcelona han prepara’t un document en PDF amb recursos de tot tipus on s’explica què és una DANA, què és la gota freda, com ens afecta i com es produeixen les inundacions, entre d’altres.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020