24 de gener de 2023
Els equips docents podeu utilitzar nombroses ferramentes per a canviar el món. Tot i que som docents de llengua, podem incloure pinzellades d’Educació Ambiental en la nostra assignatura, ja que és una qüestió cabdal per a millorar el futur del planeta i de les persones que l’habitem.
El 26 de gener se celebra el dia de l’Educació Ambiental i volem aprofitar per a proposar-vos activitats engrescadores per a totes les edats amb les quals podem treballar qüestions mediambientals sense deixar de banda els continguts de la nostra matèria.
Què és l’educació ambiental?
En aquest vídeo, personal de la Fundació per la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) ens ho explica:
Podem començar plantejant el perquè és important aquest dia. Només recordant les temperatures extremadament altes per a l’hivern que hem tingut aquestes setmanes passades, i la sobtada davallada del mercuri dels últims dies podem fer entendre per què cuidar el medi ambient és important. Però hi ha molt més: contaminació, incendis, extinció d’espècies, augment del nivell del mar, períodes de sequeres...
Activitats per a primària
Primer cicle
Comencem amb el primer cicle de primària on treballarem els colors i el reciclatge. Proposem que dibuixeu al terra de l’aula, amb cintes adhesives, quatre cercles: un blau, un groc, un verd i un altre negre. La blava, per a paper i cartró; la groga, per a plàstics; la verda, per al vidre, i la negra per a residus orgànics.
A continuació fem una xicoteta explicació sobre com funciona el reciclatge, a quins colors s’associa cada residu, les formes dels contenidors, on es poden trobar... Quan això estiga clar, repartirem residus de cada tipus perquè els puguen classificar.
Segon cicle
Podem proposar a l’alumnat xicotetes accions que es poden fer per a fer del planeta un lloc més sostenible. Hi ha gestos menuts que contribueixen, i molt, a millorar la salut mediambiental. A continuació deixem alguns exemples.
- Canviar els banys per dutxes.
- Utilitzar bosses de tela en lloc de bosses de plàstic.
- Tancar l’aixeta mentre ens raspallem les dents.
- Reutilitzar llibretes inacabades i escriure per les dues parts dels folis.
- Intentar utilitzar el transport públic sempre que siga possible.
- Aprofitar la llum natural i apagar les llums quan eixim de les habitacions o les aules.
- Reciclar i no tirar fem al carrer o al terra.
Tercer cicle
Per a tercer cicle de primària proposem fer una visita a una potabilitzadora o a un ecoparc. Que els xiquets i xiquetes puguen veure in situ el procés de descontaminació de l’agua o el procés pel qual passen els residus abans de ser classificats els pot ajudar a prendre consciència de la realitat. A més, les excursions sempre ajuden a que l’alumnat estiga especialment receptiu al contingut que se’ls vol ensenyar.
Lectures recomanades per a l’ESO
Proposem, especialment per al primer cicle, la lectura de L'os polar se'n va anar a la platja. Ecologia per a animals despistats. Es tracta d’un llibre que ens ajuda a ser conscients de com contaminem.
Vos deixem la sinopsi ací:
Sabies que tots contaminem el planeta, sovint sense ser-ne conscients? En ecologia, totes les nostres accions tenen un gran poder i, per això, tu també pots ajudar a salvar el medi ambient!
En aquestes pàgines trobaràs consells sobre ecologia i defensa de la biodiversitat, claus per a respectar l’equilibri del nostre planeta i solucions a l’abast de tots per tal de protegir-lo de la contaminació... A més d’un bon grapat d’optimisme!
Vols començar a llegir-lo? Pots fer-li una ullada, ací.
També, en aquest enllaç i en aquest pots trobar idees per a treballar-lo a l’aula.
Per a alumnat de segon cicle tenim altres opcions com Encara no es tard, d’Andreu Escrivà, que fou Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General 2016.
L’obra parteix de la preocupació evident pel que significa l’escalfament global, però també del fet que el coneixement que en tenim és fragmentari, parcial i sovint incorrecte. Això provoca, en gran mesura, que no s’adopten les accions necessàries. Aquest llibre ens ajuda a entendre com està canviant el món que ens envolta, i quin és el nostre paper en el canvi, però també en les possibles solucions, combinant un missatge esperançador amb advertències realistes perquè s’impulsen accions. Res està perdut. Perquè encara no és tard i un món millor no només és necessari, sinó també possible.
Vols començar a llegir-lo? Punxa ací.
Un documental per a Batxillerat
Per a alumnat de més edat, proposem visualitzar un documental o alguna pel·lícula sobre medi ambient i canvi climàtic. Nosaltres proposem aquest documental d’À Punt sobre l’Albufera, però de segur que podeu trobar-ne d’altres que també siguen interessants.
Una vegada vist el vídeo podem proposar qualsevol activitat d’expressió oral o escrita que ens interesse treballar: fer una ressenya, un reportatge, una exposició oral sobre l’Albufera.