Ser o no ser… Treballem el teatre a l’aula!

20 de maig de 2024

Segur que la majoria de lectors i lectores d’aquest blog sou docents de llengua i heu fet lectures en veu alta amb el vostre alumnat, però... us agradaria incloure el teatre en les vostres classes com a vehicle per a l’aprenentatge?

No hem d’oblidar que el teatre és una forma d’expressió artística molt rica que ha captivat gent de tot el món durant segles. És una ferramenta molt poderosa que ens permet treballar amb els joves les seues habilitat lingüístiques i comunicatives mentre reforcem la seua confiança i autoestima, així com la creativitat i l’empatia. Per no parlar del treball en equip!

Transformar l’aula en un teatre, encara que siga durant unes poques sessions, pot paréixer difícil al principi, però ací us deixem algunes idees perquè fer-ho siga molt fàcil i enriquidor.

Activitats per a l’alumnat de primària

  • Repeteix-ho sense repetir-ho

Busca una frase. Si vols fer-ho més divertit, demana a un alumne o alumna que en pense una. Qualsevol frase val! Per exemple: “La taula és verda”. Després, ves botant d’alumne en alumne i demana’ls que la pronuncien cada un d’una manera distinta: amb alegria, amb tristesa, amb ira, amb nostàlgia, amb enuig, amb frustració...

  • Improviseu en equip

Aquest tipus d’exercicis tenen una cosa que és immillorable i és que no s’ha de preparar pràcticament res. Sols cal buscar un tema o una premissa i convidar l’alumnat a improvisar diàlegs o accions, encara que siga breument. Si vols aprofitar l’activitat encara més, pot extraure la temàtica d’algun contingut curricular que vulgues treballar. Algunes ocurrències dels joves et sorprendran!

 

Idees per a treballar amb l’alumnat de secundària

  • Lectura dramatitzada

Aquest tipus d’exercici consisteix en la representació, utilitzant solament la veu, d’escenes i diàlegs de personatges. A diferència de l’actuació, ací no memoritzarem el text ni utilitzarem el cos com a mitjà d’expressió. Que per a què és útil la lectura dramatitzada? A part d’ajudar en el desenvolupament d’habilitats lingüístiques com la locució o l’entonació, aquest exercici proporcionarà a l’alumnat ferramentes útils per a parlar en públic o fer presentacions.

  • Crítics teatrals per un dia

Busca una obra de teatre en vídeo que s’adeque al teu alumnat o organitza una excursió per a veure-la in situ. Després, hauran d’escriure una crítica on analitzaran i criticaran aspectes com els personatges, la història, la posada en escena, els punts de gir, etc. A través d’aquest anàlisi, no solament treballaran l’expressió escrita, sinó que també augmentaran la capacitat reflexiva i veuran l’obra i el teatre amb altres ulls.

Llibres per a treballar el teatre

Una altra manera d’apropar el teatre als més joves es presentant-los el text teatral. En el web de Bromera trobaràs diferents obres teatrals que compten amb un apartat d’«Idees per a treballar a l’aula», que conté claus per a la lectura del llibre i l’educació emocional de cada història.

A més, alguns llibres també inclouen un quadern per a l’alumnat que potencia la lectura activa a través d’activitats de comprensió lectora basades en el llibre, així com també amb apartats per a treballar la lectura dialogada, la lectura en veu alta i l’escriptura creativa. Val a dir, també, que disposen del corresponent quadern per al professorat a mode de guia didàctica.

Et deixem un parell de llibres per a treballar el teatre a l’aula en primària:

  • Kafka i la nina viatgera

 

Mentre Franz Kafka passeja per Berlín, sent una xiqueta plorar desconsoladament perquè ha perdut la seua nina. Per a calmar-la, se li ocorre una idea: fer-se passar per carter de nines i dir-li que la seua, en realitat, no s’ha perdut, sinó que se n’ha anat de viatge.

Versió teatral de la novel·la que va meréixer el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil.

Ací trobaràs un fragment del llibre, idees per a treballar a l’aula, i molt més!

  • Històries del nan Borumballa (Premi de Teatre Infantil Escalante 2022)

 

Víctor es troba ingressat a l'hospital a punt de sotmetre's a una operació complicada. És de nit i per la seua habitació desfilen personatges d’allò més estranys, cosa que fa que Víctor dubte si es tracta tot d’un somni o és realitat.

Mentre espera, es troba amb Llum i el personatge misteriós del nan Borumballa, que el condueix a un viatge ple de personatges fantàstics en el qual haurà de superar tota mena de reptes i fer front al Gran Manaire, qui l’amenaça de llevar-li tots els seus records.

Llegeix-ne un fragment.

 

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020