8 de juny de 2023
Si eres pare, mare o docent, de segur que has notat com les noves tecnologies s’han apoderat a poc a poc del temps d’oci i reflexió dels més joves. Tot açò es degut, en part, a la gran quantitat d’estímuls que reben al llarg del dia des de dispositius diversos: telèfons, tauletes, videoconsoles, televisió, plataformes de contingut audiovisual...
Els itineraris lectors tenen com a un dels principals objectius que els joves agafen un llibre com una elecció individual i no com una imposició. Que sàpiguen que llegir pot formar part del seu temps lliure, que és divertit, que s’aprenen moltes coses i que els llibres poden arribar a transformar les persones.
Amb aquesta idea en ment, a Bromera sumem dos nous itineraris als que ja tenim en el nostre catàleg: els itineraris de centre de Carme Miquel. Us recordem que els podeu trobar ací i que són completament gratuïts. Però abans d’entrar en matèria, resoldrem alguns dubtes que ens heu plantejat sobre els itineraris lectors.
Què són els itineraris lectors?
Són una ferramenta molt poderosa per tal de fomentar la lectura, especialment entre els més joves. Al voltant d’una temàtica concreta, es proposen alguns llibres. A més, si s’apliquen a les aules, als dossiers sobre els itineraris preparats a Bromera us detallem les competències clau que s’hi tracten i, inclús, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que podeu treballar.
Quina utilitat tenen?
A nivell pedagògic, els itineraris lectors ens permeten tractar molts temes, prenent com a fil conductor les lectures. Com a docents, podrem acompanyar el nostre alumnat mentre llig, veure quins són els seus interessos lectors, el seu ritme de lectura i detectar qualsevol necessitat especial.
Una vegada coneguem millor l’alumnat, o millor dit el seu «jo lector», ens serà molt més fàcil motivar-lo a seguir llegint i recomanar-li llibres que encerten de ple els seus gustos.
Quins són els beneficis dels itineraris lectors?
Itineraris lectors de centre – Carme Miquel
A través d’aquests itineraris, l’alumnat podrà conéixer la figura i l’obra de Carme Miquel, escriptora i una de les defensores més destacades de l’ensenyament en valencià, vinculada al moviment de renovació pedagògica i impulsora d’entitats cíviques.
Aquests itineraris volen desenvolupar la creativitat i fomentar la lectura de diferents gèneres literaris.
· Per a Primària
Els llibres que proposa l’itinerari són La tortuga Caterina (col·lecció «El tricicle»); La rabosa viatgera (col·lecció «Faules valencianes, recollides i adaptades per Carme Miquel», i El meu nom és un poema (col·lecció «El Micalet Galàctic»).
En aquest itinerari tractarem les següents competències clau: comunicació lingüística; matemàtica, ciència, tecnologia i enginyeria (STEM); digital; personal, social i d’aprendre a aprendre; ciutadana; emprenedora i consciència i expressió culturals.
A més, podem aprofitar per tal de treballar l’ODS Educació de qualitat.
· Per a l’ESO
Llegirem Uns papers en una capsa, (col·lecció «El Micalet Galàctic»); Murmuris i crits (Cartes a Mireia), (col·lecció «La moto», de Tàndem Edicions) i Benilluna, (col·lecció «L’Eclèctica»).
Les competències clau treballades seran: comunicació lingüística; digital; personal, social i d’aprendre a aprendre; ciutadana; emprenedora, i consciència i expressió culturals.
També treballarem els ODS Educació de qualitat, Igualtat de gènere i Reducció de les desigualtats.
Més itineraris lectors
Si voleu saber més sobre els itineraris lectors de Bromera, ací us deixem un article del nostre blog on parlem de com es pot unir tot un centre educatiu a través de la lectura.