Quin és el millor regal que se li pot fer a un xiquet o adolescent per Nadal?

1 de desembre de 2022

Si busqueu una resposta, la trobareu.

Pensant i divagant sobre possibles continguts relacionats amb Nadal, hem arribat fins a la següent pregunta: quin és el millor regal que se li pot fer a un xiquet, xiqueta o adolescent? A risc de sonar a tòpic, la resposta ha sigut molt clara: el millor regal consistiria a ajudar-los a aconseguir una millor gestió emocional, una bona autoestima, un major poder de decisió, una millor confiança i, per descomptat, el respecte cap a un mateix i cap als altres. Pot haver-hi una cosa més màgica per Nadal que regalar creixement personal?

Fins ací tot genial, però, com es regala l'autoestima? Com podem aconseguir que els nostres fills i alumnes treballen la seua intel·ligència emocional? Seu còmodament, prepara't un café i vegem quines eines podem utilitzar per a treballar tots aquests conceptes.

Les emocions

Ens fan sentir vius, però també poden alterar el nostre dia a dia i la manera com enfrontem els vaivens de la vida. És per això que una bona gestió emocional és imprescindible a qualsevol edat.

Treballar les emocions amb els més xicotets és una part vital del seu aprenentatge. Ací us deixem algunes propostes perquè aprenguen a fer-ho divertint-se.

Dibuixa les teues emocions

Demana al xiquet o xiqueta que faça un dibuix d'un objecte, persona o escenari. La temàtica és totalment lliure, però amb una condició: ha de dibuixar el mateix element fins a un total de quatre vegades. En cada versió del dibuix, s'ha d'expressar una emoció diferent: alegria, tristesa, calma, por, sorpresa, fàstic, ràbia, etc.

Pel·lícules infantils

Inside out (‘Del revés’) fa una radiografia de les emocions bàsiques i ensenya, de la manera més divertida possible, a detectar quan cada una d'elles està prenent el control.


Encara que tinga més de 20 anys, Monsters, Inc. (‘Monstres S.A.’) continua sent una pel·lícula divertidíssima que reflexiona sobre la por d'una manera senzilla i directa, mostrant com enfrontar-se a ella a través de la positivitat.

Llibres

Són una de les millors eines que existeixen perquè els xiquets aprenguen i entenguen alguns conceptes sobre les emocions. Et deixem alguns imprescindibles:

  • Tinc por!, d’1 a 4 anys.

 

Gràcies a Babymoni, descobrirem quines són les seues pors i que és normal tindre-les. Et deixem un fragment del llibre.

  • M’enfade, de 2 a 6 anys.

 

Què li haurà passat a Babymoni? Per què s'ha enfadat? Aconseguiran el pare i la mare que es desenfade? Et deixem un fragment del llibre.

  • El meu primer llibre d’emocions, de 2 a 6 anys.

 

 Aquest llibre tracta sobre les emocions dels més xicotets i com gestionar-les. Per a presentar aquestes eines sobre gestió de sentiments, l'escenari en què es desenvolupa l'acció és el primer dia d’escola. Et deixem un fragment del llibre.

  • Què et passa, bebé?, de 2 a 7 anys.

 

Àlex cuida de la seua germaneta xicoteta. Però aquesta està trista, i té núvols i pluja al cap. Àlex decideix demanar-li ajuda a la seua mare, i així aconsegueixen que aparega un arc de Sant Martí després de la tempesta. Et deixem un fragment del llibre.

  • Quan esclata la tronada, de 2 a 7 anys.

 

Ara és Àlex qui té trons al cap i la seua mare la que l'haurà d'ajudar. Què li passa? Doncs que, a vegades, una tempesta d'emocions li emboira el cap. La mare diu que aquestes tempestes arriben de sobte i que poden portar núvols, pluja i trons. No obstant, la seua mare sap molt bé com se sent Àlex i què pot fer perquè l'arc de Sant Martí torne a eixir.

Un relat per a aprendre a gestionar les enrabiades i els sentiments negatius des de l'afecte i l'empatia. Et deixem un fragment del llibre.

Autoestima i poder de decisió

Encara que pocs ho saben, l'autoestima va molt més enllà de «voler-se a u mateix». L'autoestima comença a forjar-se des de la més primerenca edat i pot veure's minada per factors com les crítiques destructives, la falta de reconeixement o l'absència d'afecte. A més, està íntimament relacionada amb les nostres emocions. Com podem ajudar els nostres xiquets i joves a enfortir-la?

Activitat per a totes les edats

Demana'ls que creen una llista amb coses que els agraden d'ells mateixos i amb totes les que no els agraden. A continuació, demana'ls que lligen cada punt de la llista i que pensen en una manera de potenciar el bo i millorar les coses dolentes. Aquest exercici aparentment senzill és una de les millors formes per a reflexionar sobre en quin punt es troba la nostra autoestima i com podem millorar-la.

Pel·lícules

Wonder conta la història d'un xiquet de 10 anys nascut amb una deformitat facial. Després de multitud de cirurgies, s'esforça per encaixar en el seu nou col·legi.

Hi ha algú que no haja vist Matilda? Aquest clàssic del cinema infantil va ser la sensació dels nascuts en els anys 90 i encara hui dia té moltíssim a aportar. Conta la història d'una xiqueta de gran intel·ligència que viu en una família desestructurada. La seua autoestima està estretament lligada a l’autorealització i la capacitat d'aprendre i millorar.

Llibres

  • Jordi du els cabells llargs, de 4 a 8 anys.

 

Acompanyats de Jordi, el protagonista, els xiquets i xiquetes aprendran que poden créixer sent ells mateixos i amb el respecte i l'afecte dels qui els envolten. Et deixem un fragment del llibre.

  • La fuga, de 3 a 8 anys.

 

Una història sobre la possibilitat de canviar el curs del destí, d'actuar amb llibertat i prendre decisions pròpies. Aquest divertit àlbum il·lustrat destaca la importància de triar el nostre propi camí seguint els desitjos o instints. Perquè tots els problemes es poden superar. Et deixem un fragment del llibre.

Confiança i respecte

Si no poguérem confiar en ningú, estaríem contínuament en un estat d'alerta i ansietat. Per això, és important treballar la confiança en els altres i les interaccions socials. D'igual manera, si no respectàrem la gent que ens envolta, seria impossible aconseguir una convivència sana.

Partint d'aquesta premissa, veurem com podem treballar aquests conceptes amb els nostres joves.

Activitat per a totes les edats

Aquesta divertida activitat es pot dur a terme al pati del col·legi o de l'institut. Consisteix a preparar un circuit amb obstacles. El «corredor» haurà de superar totes les dificultats amb els ulls embenats i comptant amb l'ajuda dels seus companys.

Pel·lícules

Per als més menuts proposem Finding Nemo (‘Buscant en Nemo’). Conta la història d'un peixet que és pescat i les aventures del seu pare per a intentar rescatar-lo. Entre els seus valors es troben la importància de la confiança entre amics i familiars i el poder de la perseverança i la col·laboració.

Per a l'alumnat dels instituts, una bona elecció és Cobardes: la història de dos joves que estudien a l'institut. Un és la víctima, l'altre l’assetjador. Una pel·lícula per a conscienciar sobre l'assetjament escolar.

Llibres

  • Una carta, de 3 a 7 anys.

 

 

Un dia, el vent va trobar una carta perduda. La pluja havia esborrat les lletres del sobre i no es podia saber per a qui era ni qui l'havia escrita. Però la carta deia unes paraules precioses: «T’estime».

Una història sobre la confiança cap a les persones que ens envolten, un cant en favor de l'afecte entre la gent. Et deixem un fragment del llibre.

  • La colla dels 11, de 4 a 8 anys.

 

Un peixet s'adona que una colla que és temuda no és una verdadera colla perquè, en les colles de veritat, tothom compta i és respectat. Una història sobre l'amistat, el respecte, la força del grup i la importància del pensament i les decisions que prenem com a individus. Et deixem un fragment del llibre.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020