Consells per a combatre l’estrés emocional docent

22 de setembre de 2022

El sector de la docència està sotmés a situacions de gran estrés. Si aquesta patologia ja era un problema abans de la pandèmia, la Covid 19 ha incrementat aquest fenomen entre el personal docent. D’una banda, el professorat s’enfronta a aules amb una gran ràtio d’alumnat, que no sempre està motivat o té un bon dia. A això s’hi sumen les tasques de gestió, la preparació de les lliçons, l’adaptació a les noves tecnologies i la voluntat d’innovar i reinventar-se sempre per fer les classes més atractives.

Per això, especialment després del confinament, s’està donant especial importància a la salut mental, també en l’àmbit de la docència. Cuidar la salut mental i mantindre controlat l’estrés emocional és clau per a garantir el bon funcionament de les classes i poder desenvolupar la tasca docent adequadament.

Com previndre l’estrés docent

La psicòloga Raquel Prieto Elipe, psicòloga general sanitària i neuropiscòloga Clínica, explicava fa uns mesos al portal web Magisnet.com alguns aspectes que són importants a l’hora de manejar l’estrés docent i donava algunes pautes per a ajudar el professorat a desenvolupar la seua tasca amb menys pressió d’aquest tipus.

 

Aquests consells són:

  • Posar el focus d’atenció només en allò que depén d’un mateix. Tots i totes sabem que en el funcionament d’un centre escolar hi ha molts aspectes que no podem canviar ni controlar: la ràtio d’alumnat, els horaris, les famílies que s’impliquen poc... Aquestes són circumstàncies que no tenim més remei que acceptar. Per tant, no cal utilitzar energies en allò que no podem modificar i centrar-nos en fer allò que depén de nosaltres de la millor manera. Com preparar-nos les classes, pensar activitats innovadores amb els recursos de què disposem, comunicar-te amb l’alumnat, família i altres docents de manera eficaç...
    Practicar tècniques de relaxació. Trobar moments per a u mateix, respirar, desconnectar, fer respiracions profundes i tractar de relaxar les zones del cos en què notes tensió.
  • Reduir l’autoexigència. Lligat també al punt primer, hem de controlar també les nostres exigències. És a dir, davant la sobrecàrrega de tasques o de treball, cal parar i reflexionar sobre la viabilitat dels nostres objectius. Si veiem que són realment inassolibles, és necessari repensar-los i adaptar-los realment a les nostres possibilitats.
  • També és important cuidar el temps fora del treball perquè la vida no orbite només al voltant de la feina. És important desconnectar, centrar-se en altres activitats que faciliten experimentar emocions agradables, temps per a fomentat els bons hàbits de son... En la mateixa línia és important escoltar-nos a nosaltres mateixa, detectar els pensaments negatius i tractar de generar altres alternatius, per a sentir-nos millor amb nosaltres mateixa. A més és important també expressar les emocions amb gent de confiança per a sentir que tens suport i sentir que t’escolten.

Combatre l’estrés emocional docent a l’aula

Si el principal factor que ens genera l’estrés es dona a l’aula, a banda de modificar els nostres hàbits i rutines personals com apuntàvem abans, és també important canviar al màxim possible el nostre context laboral. És a dir, l’aula. En aquest sentit, al portal eduforcis.com donen alguns consells.

  • Establir rutines. les rutines a l’aula ho fan tot més fàcil. A més, quan contenen varietat d’ activitats i nivells de participació les rutines afavoreixen la implicació en la tasca.
  • Redecorar l’aula. Canviar el tauler d’anuncis o posar-ne un si no en tenim, modificar la posició de les taules ara que la Covid ens ho permet i decorar les parets ens ajudarà a fer el nostre entorn més acollidor i agradable. Així ens sentirem més a gust.
  • Aplicar l’aprenentatge basat en projectes. Aquest portal explica que l’aprenentatge per projectes –per al qual Bromera t’ofereix diversos materials i recursos– farà que l’alumnat sàpia que confiem amb ells. La metodologia activa els aporta un major nivell de participació.
  • Afavoreix la diversió. Compartir bromes i anècdotes amb l’alumnat, i buscar moments de diversió durant la classe rebaixa la tensió i propicia un clima favorable i relaxat a l’aula.
  • Evita el conflicte. En relació amb el punt anterior i la idea de crear un bon clima és important. Per això tot i que és difícil, proposem evitar el conflicte el màxim possible. Ens referim a discussions que no arriben a cap lloc.
  • Incorporar la gamificació. Incloure jocs i activitats lúdiques en la realització d’activitats augmenta la implicació de l’alumnat en la tasca i afavoreix la participació.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020