ODS 2: Fam zero, seguretat alimentària, millora de la nutrició i agricultura sostenible

15 de setembre de 2022

La fam és un dels més greus fets d’àmbit mundial. El canvi climàtic i la Covid encara han agreujat més un problema que afecta a vora 690 milions de persones en el món. Un dels principals objectius a escala global és posar fi a la fam, aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, així com promoure l’agricultura sostenible.

De fet, aquest és el segon dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), inclosos en l’Agenda 2030. La reforma del sistema educatiu duta a terme amb la LOMLOE ha atorgat, entre altres coses, un paper important als ODS dins de l’educació. Això permet començar a treballar el que suposen aquests objectius des de la primera infància i ajudar les generacions futures a entendre aquests problemes i a conscienciar-les perquè posen tot el que està en la seua ma per a fer del món un lloc millor.

Amb el segon dels ODS, fam zero, es tracta de garantir que tothom gaudisca d’una dieta saludable i nutritiva durant tot l’any. Aquest ODS demana eradicar la desnutrició i combatre la mala alimentació, origen de malalties. També s’ha d’assegurar la sostenibilitat dels sistemes de producció d’aliments, aplicar pràctiques agrícoles sostenibles, adoptar mesures perquè els mercats de productes bàsics alimentaris i els seus derivats funcionen correctament, i fomentar nous models agroalimentaris sostenibles, sans i justos arreu del món.

Aplicar els ODS a l’aula

Amb la LOMLOE el professorat té l’oportunitat de ser part activa en l’aplicació de l’Agenda 2030 i fer-ne també partícip l’alumnat. Des del punt de vista metodològic, aplicar els ODS a l’aula ens permet aplicar una educació més competencial. Això es tradueix en fomentar la reflexió sobre els efectes socials, culturals, econòmics, mediambientals i de qualsevol altra índole que poden tindre les accions que du a terme l’alumnat.

A més, treballar els ODS implica aplicar la transversalitat curricular, un altre dels aspectes que es fomenta mitjançant la LOMLOE. Això suposa que, també des de l’assignatura de valencià, es puguen treballar continguts relacionats amb altres assignatures i, evidentment, vinculats a l’Agenda 2030. Com per exemple, el segon dels ODS: Fam zero. Posar fi a la fam, aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició i promoure l'agricultura sostenible.

 

De fet, els materials que Bromera ha elaborat per a adaptar-se a les exigències de la nova llei educativa estan pensats i dissenyats per a afavorir aquesta transversalitat i treballar continguts conjuntament amb altres assignatures. Tot, amb l’objectiu que l’alumnat adquirisca les competències necessàries i també interioritze els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Una proposta de treball

Des de Bromera us proposem que treballeu els ODS mitjançant lectures, per això us suggerim algunes que podeu portar a l’aula. Amb aquests tres llibres que trobareu a continuació podreu treballar el segon dels objectius, que busca acabar amb la fam i aconseguir la justícia alimentària i la redistribució de recursos.
Aquestes lectures serviran, per una banda, per a visibilitzar el problema i per altra per a reflexionar sobre possibles solucions i, com, des de l’escola també es pot contribuir a la lluita contra la fam, implantar el concepte de justícia alimentària i la redistribució de recursos per garantir la nutrició de tota la població mundial.

Per a Infantil:

Dóna'm la mà

 

Tot és nou per a Emèno: els besets, les olors, l’idioma... Ha vingut de l’Àfrica per a curar-se i conèixer la seua nova família.

La història de Vilafartera 

Hi havia (i encara existeix, diuen) un lloc on cada menjar tenia un sabor exquisit. Ningú no el podia superar. Els seus formatges, les seues cireres i els seus gelats de xocolate, eren els millors del món. Però a partir d'un dia, els núvols van deixar de visitar aquell poble i, ja sabeu, sense aigua...

La muntanya dels tatuats

 

En quin foc cremaran els secrets de la Muntanya dels Tatuats, l’abocador on viu la família del nen protagonista? Quin foc podrà consumir la seva història de pobresa, d’exclusió, de malaltia, i tanmateix de lluita, de superació, d’esperança? L’arribada de la Jessamina, una altra nena, canviarà per sempre les seves vides i provocarà els incendis de dolor i alliberament que revelaran els enigmes soterrats a la Muntanya.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020