Un estiu connectats amb la llengua

20 de juny de 2024

Arribem al final del curs, el que significa que donem el tret d’eixida a les vacances! Les properes setmanes, aprofitarem per a descansar i desconnectar de la rutina laboral. Però abans que se n’aneu a la platja, volem agrair-vos la dedicació, esforç i passió que demostreu dia rere dia en el vostre treball. També, tota la confiança que depositeu en nosaltres any rere any.

Un estiu connectats amb la llengua!

Ja sabem que molts de vosaltres no perdreu ni un sol segon de l’estiu i que l’aprofitareu per a descansar, llegir llibres pendents, provar nous plats, disfrutar de la tranquil·litat i un llarg etcètera. Però també volem proposar-vos algunes idees i activitats que podeu fer sols o en companyia, o fins i tot recomanar-les al vostre alumnat perquè no perda el contacte amb la llengua.

     1. Diari d’experiències

Escriure un diari és una excel·lent manera d’expressar els nostres sentiments. A més, ens permet practicar l’escriptura i tencar mà en l’expressió escrita.
I si rellegim el diari en un futur, ens ajudarà a recordar les experiències viscudes i tornaran a aflorar molts d’aquests sentiments.

     2. Escriptura creativa

En aquest cas, no escriurem sobre les coses que ens passen. Almenys, no ho farem des d’un punt de vista realista, sinó ficcionat. La nostra imaginació jugarà un paper fonamental en aquest tipus d’escrits. Podem fer-los en format curt, conte, poesia, etc. Tu tries!

     3. Jocs en línia

  • Paraulògic

En internet existeixen multitud de jocs per a practicar la llengua. Alguns són gratuïts i no requereixen massa temps per a poder disfrutar-los. Us deixem per ací un dels nostres favorits, el Paraulògic: una excel·lent manera d’aprendre noves paraules i desafiar les teues habilitats lingüístiques.

La dinàmica és molt senzilla. Se’ns presentarà un cercle de lletres. En el centre d’aquest, hi haurà una altra lletra destacada. Haurem de forma paraules amb certes condicions: la lletra del centre sempre haurà de formar-ne part, la longitud haurà de ser de mínim tres lletres, no s’admetran noms propis, ni plurals, ni conjugacions verbals, ni diminutius, etc. La puntuació dependrà de la longitud de les paraules que trobem.

Si aconsegueixes utilitzar totes les lletres, enhorabona! Hauràs fet un tuti!

  • Aparaults

Existeix una versió en línia en català d’aquest joc. Es tracta d’un joc competitiu en què hauràs d’enfrontar-te als teus contrincants per a veure qui suma més punts fent paraules. Cada lletra té una puntuació diferent i hauràs d’intentar formar paraules pensant en quines seran les que més puntuació t’ofereixen.

 

     4. Jocs de taula

  • Dixit

Es tracta d’un joc de taula de 3 a 6 jugadors que disposa de multitud d’expansions. Cada joc inclou una baralla de cartes amb imatges d’allò més boniques i intrigants.

En cada torn, un dels participants farà de narrador i escollirà, en secret, una de les cartes que té a la mà. La deixarà cap per avall a la taula i la descriurà amb una paraula o frase. Després, cada jugador farà el mateix i deixarà, cap avall, a la taula aquella carta que pense que s’adapta millor a la descripció que ha fet el narrador. Quan tots els jugadors hagen deixat una carta es barrejaran totes i es giraran. Cada participant votarà quina carta creu que és la del narrador. Aquest guanyarà la ronda si algun jugador, però no tots, han encertat la seua carta.

La part més complicada i divertida consisteix en, quan ens toque ser narradors, no ser tan obvis en la nostra descripció com perquè tots encerten la carta, però tampoc fer una descripció molt enrevessada perquè ningú l’encerte.

  • Codi secret

Un joc per equips en què cada grup haurà d’esbrinar tota una sèrie de paraules. Ho farà a partir d’altres paraules que les relacionen entre sí. Les claus? Molta imaginació i conéixer molt bé la resta de membres de l’equip.

---

Esperem que algunes de les idees que us hem proposat us agraden i les disfruteu d’aquest estiu. Els jocs són molt divertits! De nou, us desitgem el millor de tots els estius possibles. Tornarem al blog el curs que ve. Una abraçada gegant!

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020