Dia del Llibre – Idees per a l'aula

20 d'abril de 2023

El Dia del Llibre se celebra el 23 d'abril en commemoració de la defunció de Miguel de Cervantes i William Shakespeare, dues de les figures més grans de la literatura universal. Una oportunitat meravellosa per a fomentar la lectura a l'aula i despertar l'interés de l'alumnat pels llibres. En aquesta entrada, veurem algunes idees per a treballar amb motiu del Dia del Llibre.

Idees per a treballar a l'aula

1. Crea un racó de lectura

Ha de ser un espai acollidor i que convide a la lectura, amb coixins, una bonica decoració i, per descomptat, llibres per a tots els gustos. És important que l'alumnat sàpia que pot acudir a aquest espai durant el seu temps lliure i aprofitar-lo per a llegir. A més, en el racó es poden compartir les lectures amb la resta de la classe i comentar què els han semblat.

2. Lectura compartida en veu alta

Aprofitar les sessions de Llengua per a fer lectures compartides en veu alta és una altra bona opció. Aquesta activitat està pensada per a fer-la, preferentment, de manera grupal. L'objectiu és treballar algunes de les habilitats més rellevants durant el procés de lectura com la comprensió lectora, l'atenció cap al text o l'expressió oral. No dubtes a aprofitar per a recomanar autores, autors i gèneres literaris!

3. Concurs de contes

Encara que de primeres pot semblar quelcom difícil d'organitzar, en realitat és molt senzill. Tria una temàtica o deixa-la a l'elecció de l'alumnat. Posa un màxim de paraules i deixa que escriguen, o bé a casa, o bé en el seu temps lliure. Una vegada tinguen els textos escrits, es podria dedicar una sessió a llegir-los en veu alta (així també aprofitem per a treballar el punt anterior). El guanyador pot ser triat pel professor, per votació o, si volem donar-li un punt més divertit, amb el popular «aplausòmetre».

4. Booktubes

Internet i les noves tecnologies formen part de la vida dels nostres joves. Relacionar la lectura amb aquest mitjà pot ajudar a despertar el seu interés cap a la lectura. La idea és molt senzilla: l'alumnat haurà de gravar un vídeo parlant de la seua última lectura o d'alguna proposada a classe. L'activitat pot fer-se individualment o de manera grupal.

5. Visita a la biblioteca

Les visites sempre fan que l'alumnat estiga més receptiu a l'hora d'adquirir algun tipus de coneixement. Organitza una excursió a la biblioteca més pròxima al teu centre perquè l'alumnat conega les seues instal·lacions, aprenga com s'organitzen els llibres i s'ensenye a buscar-los. De pas, podríem parlar amb la persona encarregada de la biblioteca per a fer el carnet a tota la classe. Així podran beneficiar-se dels serveis de la biblioteca.

6. Activitat de dramatització

Si en el teu centre s'imparteix l'assignatura de teatre o alguna activitat relacionada amb l’art dramàtic, el o la docent que la imparteix pot ajudar en la realització d'aquesta activitat. Els joves haurien de preparar un xicotet text teatral (un monòleg, una escena o un relat curt) i teatralitzar-lo a classe. És una bona manera de treballar, a més de l'expressió oral, les habilitats d'expressió no verbal.

7. Crear un club de lectura

Els clubs de lectura ajuden a potenciar els interessos lectors dels assistents. Es tracta d'un espai en el qual posar en pràctica totes les idees anteriors. Tingues en compte el nivell de lectura dels joves interessats a l'hora de crear els grups!

Exercici d'escriptura – L'Hidra escriptora

Materials:

  • Cartolina de grandària A3.
  • Retoladors de colors.
  • Un llistat de paraules triades pel docent o el mateix alumnat.

 

Com ho duem a terme?

Creem grups de 4 o 5 persones. Donem a cada grup una cartolina i retoladors de colors. Demanem als estudiants que trien un gènere literari i que creen un llistat amb paraules relacionades amb aquest. Hauran d'anotar les eleccions en la part posterior de la cartolina. Entre tots els membres del mateix grup, hauran de decidir la frase inicial del conte. Després, passaran la cartolina al grup de la dreta, el qual haurà d'anotar una segona frase per a la història. Seguint aquesta dinàmica, i tenint en compte les paraules clau triades, els grups aniran creant les històries entre tots.

Quan el temps així ho decidisca, demanarem que tanquen les històries. Una vegada acabades, es poden llegir en veu alta i penjar les cartolines en la paret perquè les lligen.
Si vols esprémer al màxim l'activitat, pots dedicar una altra sessió per a treballar l'ortografia dels textos. Començant per la primera cartolina, demana a l'alumnat que detecte quines són les faltes ortogràfiques que hi ha i, una vegada detectades, explica per què es consideren faltes i com es poden solucionar.

Aprofita el Dia del Llibre!

Com hem vist, el Dia del Llibre ens pot servir d'excusa per a treballar moltíssims camps relacionats amb la lectura i l'escriptura. Si ens posem creatius, hi ha multitud d'opcions ben originals per a treballar a l'aula amb el nostre alumnat. El més important, com sempre diem, és que l'alumnat se senta motivat a obrir un llibre, gaudir de la lectura i que visquen com una experiència divertida el fet de compartir tot el que lligen amb la resta de companys i companyes.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020