23 de març de 2023
Diuen les males llengües que la infantesa i joventut actuals tenen un baix nivell cultural per culpa, entre d’altres, del seu escàs interés per la literatura i la lectura, en general. Potser hi ha un poc de veritat darrere d’aquesta afirmació, no ho negarem. També potser un dels factors que ho provoca és la immensa quantitat d’inputs que els envolten, ja sabeu: internet, telèfons mòbils, videojocs, la infinitat oferta d’activitats d’oci... Però, vosaltres i nosaltres sabem la importància de crear l’hàbit de llegir en aquestes edats tan efervescents de la vida. De fet, en aquesta entrada del blog podeu llegir alguns dels nombrosos beneficis de la lectura per a la joventut.
És evident que els centres educatius i els seus docents, especialment els de llengua i literatura, jugueu un paper clau a l’hora de fomentar aquest hàbit i que els infants descobrisquen eixe plaer que sentim els lectors quan tenim un llibre entre les mans. Per això, des de l’espai Llengua Bromera vos proposem el projecte «Itineraris Lectors».
Aquesta ferramenta permet elaborar plans de lectura transversals entre els diferents cicles del centre i així tractar un mateix itinerari, que pot ser un mateix gènere, temàtica, autor o autora, adaptat a cada franja d’edat. Es tracta d’una tasca essencial que requereix unir esforços des de totes les àrees educatives i pretén facilitar al professorat idees i propostes engrescadores tant per als docents com per a l’alumnat. Una manera innovadora de crear interés en els xicotets lectors per les històries proposades.
Com podreu veure, en cada document s’hi plantegen diferents llibres relacionats amb la temàtica tractada i els objectius de desenvolupament sostenible i competències clau que s’hi poden tractar.
A continuació, us mostrem alguns exemples dels itineraris que tenim al web i que es basen en temes de plena actualitat que es poden tractar en els diferents cicles educatius, com el canvi climàtic, el feminisme, el terror o la cultura clàssica, entre d’altres.
Itinerari lector «El planeta et necessita»
L’itinerari es centra a potenciar i aprofundir en la consciència ecològica i la lluita per aconseguir un desenvolupament sostenible des de la literatura.
Itinerari lector «En femení»
Potenciar i aprofundir en la perspectiva de gènere i en la lluita per la igualtat entre homes i dones des de la literatura són uns dels objectius d’aquest itinerari.
Itinerari lector de centre «Aventures terrorífiques» i «Històries de por»
Aquest itinerari pretén donar a conéixer la ficció de terror (una de les temàtiques més populars entre els lectors i lectores) adaptada a la seua edat.
Itinerari lector de centre «Viatge a la Grècia clàssica»
I si el que voleu és que l’ alumnat de primària tinga curiositat i passió per descobrir la cultura clàssica i el llegat cultural que ens ha deixat en la nostra societat la Grècia clàssica, aquest és l’itinerari perfecte! Amb propostes lectores com L’Odissea, Implacable Zeus! o Deus, herois i mites de l’antiga Grècia.
D’altra banda, també hi podeu trobar itineraris que se centren en els diferents gèneres literaris:
Itinerari lector «Fem teatre»
Amb «Fem teatre» fer arribar a l’alumnat la literatura i el gènere teatral, en especial a partir de textos de les col·leccions «Micalet Teatre».
Itinerari lector «Poesia per a tots els gustos»
Ací es pretén apropar l’alumnat al gènere poètic, així com desenvolupar i potenciar la seua creativitat i les seues habilitats comunicatives.
Itinerari lector «Rondalles i faules» i «Rondalles»
Per a transmetre a l’alumnat les rondalles i les faules, que són una part essencial de la nostra tradició literària i cultural, teniu aquests itineraris.
Itineraris lectors sobre els grans clàssics
Però si el que voleu tractar a les aules són els grans clàssics de la literatura universal, teniu l’itinerari La volta al món en 80 dies per apropar la figura i l’obra de Jules Verne al nostre alumnat.
També descobrireu una de les obres més importants de la nostra literatura com és Tirant lo Blanc i el seu autor, Joanot Martorell, a través de l’itinerari «Descobrint Tirant lo Blanc».
A més, ja centrats en l’etapa d’ESO i Batxillerat, des de Llengua Bromera facilitem projectes centrats en els autors i autores més representatius de la literatura valenciana com són els itineraris «Any Joan Fuster», «Els llibres d’Isabel-Clara Simó» i l’itinerari «Marc Granell».
Finalment, recordeu que enguany Bromera l’ha dedicat, en col·laboració amb Escola Valenciana, a l’escriptora Carme Miquel, una de les autores més rellevants de les darreres dècades i activista pel valencià. Per això mateix, hi ha un nou itinerari dedicat a la figura i obra de l’escriptora per a Primària, ESO i Batxillerat que molt prompte eixirà a la llum. En parlarem, d’això, en pròximes entrades.