ODS 7 i 8: Energia neta i assequible i Treball digne i creixement econòmic

3 de novembre de 2022

Necessiteu idees i propostes per a treballar temes de gran interés a l’aula? Esteu en el lloc correcte!

Aquesta setmana seguirem treballant els ODS, com sempre, d’una manera divertida i amena.

Aquesta vegada parlarem sobre el seté ODS, el qual tracta sobre la importància de garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna. També farem una ullada a l’octau, el qual busca promoure el creixement econòmic inclusiu i sostenible i el treball decent per a tots i totes.


Energia neta i assequible

L'objectiu d'aquest ODS és garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a totes les persones. Actualment, el debat es situa en els processos de transformació i la manera com produïm i utilitzem l'energia.

Hi ha maneres molt bones de començar una classe i captar l’atenció de l’alumnat. Una de les nostres preferides consisteix a llançar preguntes a l’aire per tal de reflexionar sobre una temàtica: Què és l’eficiència energètica? Què és el canvi climàtic i què l’ha provocat? Podríeu parlar sobre els diferents tipus d’energies sostenibles que existeixen? Sabíeu que el 13 % de la població mundial no té accés a servicis moderns d’electricitat?

Així, partint d’aquestes preguntes, es crea un espai per a debatre i resoldre dubtes que motiva l’alumnat a seguir pensant sobre la temàtica.

Propostes per a l’aula (ecologia i sostenibilitat)

A continuació, et deixem un parell de lectures per a treballar al voltant de l’energia neta i assequible, l’ecologia i la sostenibilitat.

I tu, què fas contra el canvi climàtic?

 

La mestra de Valeri i Elvira els explica els perills del canvi climàtic i els anima a buscar solucions per a combatre’l. Amb l’ajuda de Balbina, arribaran a trobar més de 30 fórmules per a fer front al canvi climàtic i a l’abast de qualsevol persona. A més, ajudaran a despertar la consciència dels seus amics i coneguts.

Vols llegir un fragment del llibre? A més, et deixem una proposta didàctica i algunes idees per a treballar a l'aula.

El canvi climàtic a casa nostra

 

 

Un llibre que tracta sobre com afecta i afectarà el canvi climàtic a la zona del Mediterrani. Un llibre que parla sobre meteorologia, l’evolució dels gasos d’efecte hivernacle i les activitats humanes que generen alteracions en el clima. Vols llegir un fragment del llibre?

Treball digne i creixement econòmic

Arribada certa edat, tots ens veiem amb l'obligació de començar a treballar per a guanyar-nos la vida. Què passaria si els treballs no estigueren regulats? Com afecten les condicions del treball a la qualitat de vida de les persones? Aquestes són solament un parell de totes les preguntes que podem plantejar al nostre alumnat per tal de fer una reflexió al voltant del treball i la dignitat i el creixement econòmic.

Si fem una ullada a les metes d'aquest ODS, podem observar que hi ha una preocupació per augmentar la productivitat econòmica mitjançant la innovació, la modernització i la diversificació. També es busca augmentar el poder econòmic per càpita i, sobretot, promoure les polítiques encaminades a donar suport a les activitats productives, la creació de llocs de treball, la creativitat i la innovació.

Però també és important, i en relació amb l’anterior ODS, una de les metes que consisteix a millorar la relació que s’estableix entre la producció i el consum i els recursos mundials. En altres paraules, parlem de desvincular d’una manera pràctica la més que habitual relació entre el creixement econòmic i la degradació del medi ambient.

Per descomptat, un dels objectius més substancials és l’abolició dels treballs forçosos, el treball infantil i qualsevol forma d’esclavitud.

Propostes per a l’aula (treball digne i creixement econòmic)

De gran hauràs de triar ofici per a treballar

 

Un llibre pensat perquè els més menuts de la casa puguen descobrir quins són alguns dels oficis que existeixen. El llibre també pot servir perquè l’equip docent parle amb l'alumnat, per exemple, sobre els perills i les virtuts de cada tipus de feina. Si tens curiositat, et deixem un fragment del llibre i una proposta didàctica.

Economia per a un futur sostenible.

 

Usant un llenguatge senzill, el llibre ens acosta a alguns temes econòmics; concretament, s’estableix un diàleg entre una economista i un jove sobre temes relacionats amb l’ecologia, la sostenibilitat energètica, el consum responsable o el repartiment del treball, entre d’altres. Llig un fragment del llibre.

Valencians al món.

Un programa en què podem veure com viuen els valencians fora del nostre país. No sols es mostren alguns dels llocs més pintorescs de les ciutats on viuen, sinó també quines condicions de vida i laborals tenen. A l’aula, sempre es pot debatre sobre les diferències que aparentment s’observen entre els distints protagonistes de cada capítol.

Comparteix aquest article

Arxiu del blog

2024 2023 2022 2020