13 d'octubre de 2022
Les escriptores, com tantes altres professionals, ho han tingut molt difícil al llarg de la història per a obrir-se pas i fer-se un nom. Algunes, escrivien amagades darrere d’un pseudònim. Altres, mai saberen de l’èxit dels seus escrits. Totes, són un clar exemple de la lluita per la igualtat.
Els llibres sempre han estat un mitjà per a l’expressió a través de la paraula. Per a fer-se escoltar. Aprofitem que el Dia de les Escriptores ja s’apropa per tal de retre homenatge a totes les dones que han nodrit les nostres ments i ànimes amb els seus llibres.
Escriptores
Resulta molt complicat escollir solament unes poques escriptores valencianes per tal de parlar sobre elles. Així, ens centrarem en algunes de les més rellevants. Per començar, farem una breu biografia d'Isabel-Clara Simó i Carme Miquel. Pren nota dels seus llibres!
Isabel-Clara Simó (Alcoi, 1943 – Barcelona, 2020) ha tingut una sòlida trajectòria com a escriptora, escrivint grans èxits de crítica i de públic. Entre les seues obres trobem les novel·les Júlia, La vida sense ell, Raquel, Joel, Dora diu que no, Un tros de cel i L’amant de Picasso.
Guardonada amb el Premi València trobem La innocent. La novel·la El meu germà Pol fou guanyadora del Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira.
També ha rebut altres premis literaris de prestigi, com el Premi Víctor Català per És quan miro que hi veig clar; el Premi de la Crítica del País Valencià per Ídols; el Premi de la Crítica Serra d’Or per Històries perverses, o el Premi Sant Jordi per La salvatge.
Carme Miquel (la Nucia, 1944 – València, 2019) fou l’autora dels primers llibres de text per a l’ensenyament del valencià. Com a escriptora, fou guardonada en diverses ocasions. Va rebre, entre d’altres, el premi Novel·la Ciutat d’Alzira per Aigua en cistella i el de la Crítica dels Escriptors Valencians per la seua trajectòria. Entre les seues obres podem trobar La mel i la fel, A cau d’orella, Murmuris i crits, La tortuga Caterina, Un estiu a la Marina Alta, Uns papers en una capsa, L’amenaça de les grues i la col·lecció «Els contes de Marc».
Propostes per a l'aula
Aprofita l’efemèride!
Amb motiu del Dia de les Escriptores, seria interessant treballar amb l’alumnat en l’elaboració d’un mural sobre la vida i obra de les més rellevants de la història. També, investigar sobre escriptores desconegudes. Per exemple, cada alumne hauria de buscar informació sobre una sola escriptora, transmetre tot el que ha aprés a la resta de l’alumnat i, finalment, deixar constància de cadascuna en el mural.
Per tal de servir de guia per a l’alumnat en l’elaboració d’esta tasca, vos deixem este document de la Generalitat Valenciana titulat Les nostres escriptores. Les veus oblidades de les lletres valencianes. Fa un repàs per algunes de les escriptores valencianes més destacades de la història, amb informació sobre Francisca Aguirre Benito, Margarita Agulló, Concha Alós Domingo, Celia Amorós Puente, Matilde Asensi Carratalá, Amat Al Aziz, María Beneyto Cuñat, María Cambrils Sendra, Maria de Castella i de Lancaster, María Egual i Miguel, Amalia Fenollosa i Peris, Laura Gallego García, Àngels Gregori i Parra, Maria Ibars Ibars, Carme Miquel i Diego, Pilar Monzó de la Roca, Gemma Pasqual i Escrivà, Raquel Ricart i Leal, Hipòlita Roís de Liori, Carmelina Sànchez-Cutillas, Isabel Clara Simó i Monllor, Narcisa Torres i Isabel de Villena.
Material didàctic
En la web de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua podem trobar material didàctic per tal d’estudiar a Carmelina Sánchez-Cutillas, una de les escriptores més singulars del segle XX. Vos deixem esta proposta, orientada a l’alumnat de batxillerat, on podran treballar la dimensió literària i intel·lectual de l’escriptora.
Llibres
Dones valencianes que han fet història. L’objectiu d'este llibre és despertar la curiositat del lector al voltant de l’obra de dones valencianes que han aconseguit deixar la seua empremta en la història gràcies al seu talent i esforç. Al llibre podrem trobar científiques, inventores, esportistes, músiques, pintores i un llarg etcètera. Ací pots llegir un fragment del llibre.
Com podeu intuir per la portada, hi ha una segona part: Més dones valencianes que han fet història. Si vos agrada el primer llibre, ací trobareu una nova selecció de dones brillants que han lluitat de valent fins a convertir-se en autèntics referents de la societat valenciana. Llig un fragment del llibre.
Audiovisual
Vos deixem també Un segle per a les dones de RTVE. Una sèrie documental que recupera la memòria històrica de dones catalanes que han destacat en les seues professions i en la lluita per la igualtat. Cada capítol té una duració d’entre 20 i 30 minuts i se centra en una de les dones.
The Hours (Les hores). Nominada a 9 premis Òscar, narra la història de tres dones de diferents èpoques que intenten trobar-li un sentit a les seues vides. Entre elles està Virginia Woolf, una de les escriptores britàniques més destacades, famosa també per la seua lluita feminista.