5 de maig de 2023
El Dia de la Mare se celebra en pràcticament tots els racons del món, encara que, depenent del país, les dates poden canviar. Ací, ho fem el primer diumenge de maig.
Sabies que...?
La celebració del Dia de la Mare es remunta fins als temps de l’antiga Grècia i l’antiga Roma. No és increïble? En aquella època se celebraven festes en honor a les deesses mare. Al segle XVII es va començar a celebrar, a Anglaterra, l’anomenat «Diumenge de les Mares». Durant aquest dia els xiquets i les xiquetes tenien com a tradició fer regals a les seues mares.
Per què el celebrem en l’actualitat?
Hi ha moltíssims dies mundials i internacionals que serveixen per a donar visibilitat a una problemàtica, i molts altres, com en aquest cas, que dediquem simplement a celebrar algun aspecte de la vida.
La majoria dels xiquets i xiquetes aprofiten per a regalar-li a la seua mare un dia especial, bé donant-li tota classe d’afecte, bé preparant el seu menjar favorit (sota la supervisió d’un adult, clar està), convidant-la a fer un passeig o, senzillament, passant temps junts a casa fent alguna activitat que agrade a la mare.
Sorprén-la!
De part de Bromera volem deixar-te algunes idees perquè sorprengues la teua. Llibres que se centren en les mares i que ens conten històries meravelloses, de superació i emotives. Comencem!
De vegades, ma mare té trons al cap: parla molt alt i amb les dents juntetes. De vegades, té núvols al cap: se li oblida l’esmorzar i arribem tard als aniversaris. Altres, té un arc de Sant Martí al cap: canta al cotxe i em fa molts besos. Serà possible que jo també tinga trons, núvols i arcs de Sant Martí al cap?
A vegades resulta complicat explicar als menuts i menudes com ens sentim. Com els ho expliquem? Aquest àlbum és una ferramenta fantàstica.
Bea Taboada i Dani Padrón es tornen a unir després de l’èxit A voltes la mare té el cap ple de trons per a oferir-nos aquest tendre àlbum amb què els xiquets i xiquetes aprendran a gestionar emocions i sentiments.
Ara és Àlex qui té trons al cap i sa mare qui l'haurà d'ajudar. Què li passa?
Bigotis no és el més gran dels germans, però sí el més espavilat i el més aventurer. Per això, el dia que la mare tarda molt a tornar a casa, el ratolinet decideix anar a buscar-la. Sap que és molt xicotet i que els perills són enormes, però està segur que, seguint el rastre de l’olor de sa mare, serà capaç de trobar-la. Pel camí coneixerà nous amics dels quals aprendrà valuoses lliçons.
Diversitat
Educar en la diversitat implica moltes coses. Aprofitant la celebració del Dia de la Mare, sempre podem recordar als més joves que no tots els xiquets i les xiquetes tenen mare i que no tots viuen en el mateix tipus de família. D’aquesta manera, aprendran a valorar la diversitat i a no veure-la com a una «realitat estranya».
En alguns centres educatius, a més, s’ha obert el debat sobre anomenar aquesta data el «Dia de la Persona Especial» o «Dia dels Éssers Estimats». D’aquesta manera, els i les joves que no tenen mare no se sentiran apartats.
De fet, en alguns mitjans de comunicació s’ha obert el debat per tal de reflexionar. Si en l’aula celebrem el Dia de la Mare i fem treballs manuals per a entregar a les mares... quin sentit tindria aquesta activitat per als xiquets i les xiquetes que no tenen mare? Com es podrien sentir?