16 de març de 2023
El 2 d’abril de 1805 naixia Hans Christian Andersen, un dels autors de literatura infantil més reconeguts mundialment. Per aquest motiu, l’Organització Internacional per al Llibre Juvenil va decidir que el 2 d’abril se celebraria el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil, una jornada en què es pretén mostrar als més joves els nombrosos beneficis de la lectura. Vols conéixer-los?
- Ajuda a desenvolupar habilitats lingüístiques. Si els xiquets i xiquetes comencen a llegir des de ben prompte, coneixeran molt de vocabulari que, tal vegada, no aprendrien en la seua vida diària.
- Fomenta nous interessos. És molt probable que la lectura d’un llibre genere interés pels temes que tracta. Per tant, el lector o lectora aprendrà mentre llig i voldrà informar-se més sobre les temàtiques que més li criden l’atenció.
- Desenvolupa la imaginació i la creativitat alhora que augmenta la concentració. Els lectors es transportaran a altres llocs i viatjaran sense moure’s del lloc. A més, tindran més facilitat per a romandre atents a una activitat.
- Augmenta l’empatia. La majoria de contes i llibres ajuden qui llig a adquirir empatia, ja que tractaran d’entendre els personatges i posar-se en el seu lloc. A banda, també podran comprendre sentiments i emocions que, potser, no comprenien abans.
Però, com es pot fomentar la lectura entre els xiquets i xiquetes? Primer de tot, és important conéixer els seus gustos, ja que serà molt més fàcil captar la seua atenció si la temàtica del llibre els desperta la curiositat. Per tant, si a un infant no li agrada un llibre en concret, no et preocupes, segur que n’hi ha molts altres que li pareixen fascinants.
També cal destacar que la lectura no ha de ser una imposició, sinó una activitat entretinguda per als lectors. Si «forcem» els joves a llegir, se sentiran pressionats i no voldran fer-ho. En canvi, si els animem a llegir històries interessants adequades a la seua edat i els mostrem els beneficis de la lectura, gaudiran molt més d’aquest quefer.
Si vols descobrir alguns llibres que entretindran xiquets i xiquetes de totes les edats, ací et deixem algunes recomanacions:
Què és això de l’amor, Minimoni?
A partir de 4 anys
Minimoni és el personatge més tendre i curiós de Rocio Bonilla, i en aquesta ocasió té una pregunta: «Si l'amor no es pot veure, ni olorar, ni tocar… Com poden saber els adults què és?».
Perquè, a Minimoni, li encanta passejar amb el seu gos Max, i s’entenen la mar de bé. En canvi, als majors, a vegades costa més entendre’ls, com quan parlen de l’amor. Diuen que és capaç de moure muntanyes, però que, alhora, es troba en les coses més menudes, o que ens fa volar.
Pots fer-li una ullada ací.
Im-perfecte
A partir de 5 anys
IV Premi Algar de Literatura Infantil 2022
Un conte que anima els lectors a ser imaginatius a l’hora de valorar-se i estimar-se tal com són.
Gargot viu dins de la punta d’un llapis. És molt tímid, no vol eixir del seu amagatall perquè se sent defectuós: tot el dia veu passar figures que són meravelloses. Un dia, el llapis li fa veure que, tot i no ser perfecte com un cercle o un quadrat, sí que pot ser molt original. Perquè ser im-perfecte és una oportunitat per a descobrir el que volem ser.
Una al·legoria que ens mostra que tots som imperfectes perquè tots som diferents.
Bruna la bruixa i el secret de l'Encantada
A partir de 8 anys
L’estany de l’Encantada, on viu la dona d’aigua del mateix lloc, s’està assecant per culpa de les obres d’un grup d’especuladors. A més, aquests s’han inventat una història de por sobre la bubota per a espantar el veïnat i, així, continuar el projecte. Això fa enfadar molt Bruna la bruixa i l’autèntica Encantada: com s’atreveixen a utilitzar el nom dels éssers màgics per a fer por? Amb l’ajuda d’un xiquet, Miquel, i d’un donyet, Fals, desemmascararan els especuladors i salvaran l’entorn.
Pots fer-li una ullada ací.
També, en aquest enllaç i en aquest pots trobar idees per a treballar-lo a l’aula.
«Els Robotots»
La nau HMIS Hèrcules té la pitjor tripulació interestel·lar que haja eixit mai de la Terra. Sort en tenen, dels seus robots, que s’encarreguen amb dos dits de front de les missions que no vol fer ningú!
La primera missió: anar al planeta Lerna a alliberar els seus habitants d’un monstre terrible que els turmenta nit i dia.
La segona missió: anar al planeta Èlide, a la cort del rei Augies, a ajudar-lo a netejar els excrements que s’hi acumulen des de fa generacions.
Pots conéixer tots els detalls als següents enllaços:
Els Robotots i l’Hidra de Lerna:
Lectura activa
Llegeix-ne un fragment
Idees per a treballar a l’aula
Els Robotots i la ciutat del rei Augies:
Llegeix-ne un fragment
Filstrup
A partir de 12 anys
En totes les famílies hi ha una ovella negra, però què passa quan en una família d’ovelles negres n’ix una de blanca?
Si voleu us ho explique: soc Linus Filstrup, un xic honrat que no té res a veure amb Arlo, el meu germà bessó, que és un autèntic pispa i l’orgull dels Filstrup, una família de lladres i estafadors com cal. Jo anava fent a l’institut, fins al dia nefast que em van acusar d’haver robat una bona morterada de diners. Llavors vaig haver de posar-me a investigar per a desemmascarar el verdader culpable, netejar el meu nom i... tornar a decebre la meua família!
Pots fer-li una ullada ací.
També, en aquest enllaç i en aquest pots trobar idees per a treballar-lo a l’aula.